Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΣΙΚΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ


MAXITIKAΘερμό επεισόδιο μεταξύ ιαπωνικών μαχητικών αεροσκαφών F-2 και ρωσικών Su-27 σημειώθηκε χθες, καθώς, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, ανοιχτά του βόρειου νησιού της Ιαπωνίας Χοκάιντο κοντά στα νησιά που είναι γνωστά ως Νότιες Κουρίλες ή κατά τους Ιάπωνες Τσισίμα, ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας: «Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της χώρας μας πάνω από τα ύδατα ανοιχτά του νησιού Ρισίρι στο Χοκάιντο».
Μάλιστα, όπως τόνισε ο αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας, Γιοσιχίντε Γιοσίντα, δεν είναι ξεκάθαρο αν η παραβίαση έγινε εσκεμμένα ή από λάθος, όπως όμως και να έχει «είναι εξαιρετικά προβληματικό» το γεγονός. Από την πλευρά της η Ρωσία, διά στόματος του εκπροσώπου των δυνάμεων της ρωσικής αεροπορίας στα ανατολικά, Ρομάν Μαρτόφ, υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον ιαπωνικό εναέριο χώρο και η πορεία τους ήταν σύμφωνη με «τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου, χωρίς να παραβιάζονται τα σύνορα άλλων χωρών».
Ασκήσεις
Σημειώνεται επίσης ότι το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ανέφερε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν ασκήσεις κοντά στις διαφιλονικούμενες Κουρίλες Νήσους.
Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας των διαφορών τους για τις Νότιες Κουρίλες, οι δύο χώρες δεν έχουν επισήμως υπογράψει συνθήκη για το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, μιλώντας στην επέτειο από τη συνθήκη του 1885, στην οποία η Ιαπωνία βασίζει τη διεκδίκηση των νησιών, τόνισε ότι δουλεύει για την εξεύρεση λύσης για το θέμα, ενώ τον Δεκέμβριο Αμπε και Πούτιν συμφώνησαν να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες για την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνευσης. Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο οι σχέσεις Ιαπωνίας και Κίνας βρίσκονται σε επιδείνωση εξαιτίας της διαμάχης για τα νησιά Σενκάκου ή Ντιαόγιου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

ethnos.gr
makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου