Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΗ: Λανθασμένους χειρισμούς και κακοδιαχείριση "πληρώνουν" οι καταναλωτές

Αυξάνονται και πληθύνονται τα κρούσματα συμβάσεων της ΔΕΗ, οι οποίες απασχολούν τις εισαγγελικές Αρχές....


Οι περιπτώσεις σκανδαλωδών συμβάσεων, που ζημιώνουν οικονομικά την ίδια τη δημόσια επιχείρηση, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη χαοτική κατάσταση, που επικρατεί στην εταιρεία, η οποία, αδυνατώντας να βάλει τάξη στα του οίκου της, μετακυλύει τα κόστη σε οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Τελευταίο κρούσμα η επίσημη καταγγελία του πρώην στελέχους της ΔΕΗ, κ. Αναστάσιου Πέτρου, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα, κ. Γρηγορίου Πεπόνη, και αφορά την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή και εγκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο.

Ο φάκελος, που βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, είναι αποκαλυπτικός των λανθασμένων χειρισμών της ΔΕΗ, που κοστίζουν στην επιχείρηση δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, και στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις, διαδοχικές αυξήσεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κόστη κακοδιαχείρισης.

Στην προκειμένη περίπτωση, το επίμαχο έργο δημοπρατήθηκε, υπήρξε επιλογή αναδόχου, η σχετική σύμβαση υπεγράφη και απέμενε μια μικρή, ογκωδέστατη, ωστόσο, λεπτομέρεια: μετά από τραγελαφικούς χειρισμούς, η ΔΕΗ βρίσκεται σήμερα να μην έχει στην κατοχή της το οικόπεδο, όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί η μονάδα.

Μπορεί να ακούγεται τραγελαφικό, αλλά μια σειρά λανθασμένων χειρισμών της ΔΕΗ είχε ως τελική συνέπεια την αδυναμία διαφύλαξης του δημόσιου συμφέροντος, καθώς η εταιρεία υπεστη μεγάλη οικονομική ζημία, με προφανείς τις συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές της ΔΕΗ.

Το έργο, το οποίο κάθε άλλο παρά ασήμαντο είναι, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη της ΔΕΗ, ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ. Βέβαια, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, τελικά η σύμβαση υπεγράφη με τίμημα 182,7 εκατ. ευρώ δηλαδή ακριβότερα κατά 62,7 εκατ. ευρώ ή 52% από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.

Από τον φάκελο που έχει στη διάθεσή του ο οικονομικός εισαγγελέας προκύπτει ότι σήμερα 38 μήνες μετά από την υπογραφή της σύμβασης και 8 μήνες μετά από τη συμβατική ημερομηνία λειτουργίας, η κατασκευή του έργου δεν έχει καν ξεκινήσει. Και αυτό γιατί η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αγορά οικοπέδου επί του οποίου θα κατασκεύαζε την μονάδα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διοίκηση της επιχείρησης, πριν προχωρήσει στην αγορά του οικοπέδου δεν είχε εξασφαλίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις που είναι η ιδιοκτησία κατάλληλου οικοπέδου.

Ο τραγέλαφος γίνεται ακόμη πιο έντονος, λαμβανομένου υπόψη ότι η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει κανονικά στην προκαταβολή τιμήματος 18,2 εκατ. ευρώ για τμήμα του έργου, το οποίο σαφέστατα και έπεται του αρχικού του σταδίου, αυτού της αγοράς του οικοπέδου. Συνολικά το έωλο έργο έχει κοστίσει μέχρι σήμερα στη ΔΕΗ περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε πληρωμές και αποζημιώσεις προς τον ανάδοχο του έργου.

Όπως είναι αναμενόμενο, το θέμα έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στο νησί της Ρόδου, ενώ έχει πάρει και τον δρόμο προς το κοινοβούλιο, μετά από ερώτηση 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Δημήτρης Γάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Αθανάσιος Πετράκος, Δημήτριος Γελαλής, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Βασίλης Κυριακάκης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίκος Μιχαλάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Σταθάς, Νίκος Συρμαλένιος, Δημήτριος Τσουκαλάς

ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου