Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Project:«Τούρκος Υπερ-Στρατιώτης του Μέλλοντος»

Γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος

Άγκυρα.
Γραφείο Προωθημένων Αμυντικών Ερευνών.

- Πότε έρχονται οι καινούριοι Ταγματάρχα Τουργκούτ;
- Σε έξι μήνες Στρατηγέ μου.
- Πόσους περιμένουμε αυτή τη φορά;
- Περίπου στους τριάντα.
- Όλα εντάξει με την προετοιμασία τους;
- Όλα βαίνουν βάση του σχεδιασμού. Το Τάγμα κάνει άριστη δουλειά πολλά χρόνια τώρα.
- Μιλάτε για το δικό σας Τάγμα;
- Και το δικό μου κάνει άριστη δουλειά Στρατηγέ μου. Αλλά εν προκειμένω αναφέρομαι στο «άλλο Τάγμα», αυτό για το οποίο ρωτήσατε. Το «Διεθνές». Το «Πατισάχ Μπουλέντ».
- Πείτε μας λοιπόν. Από την αρχή. Ώστε να ενημερωθούν και οι νέοι συμμετέχοντες σήμερα.
- Βεβαίως Στρατηγέ Μωχάμεντ. Πολλά χρόνια τώρα οι «του εν λόγω Τάγματος» έχουν αναλάβει μέσα από πλειάδα «παραρτημάτων» τους, την «εκπαίδευση» των ομογενών μας – από μικρή ηλικία - κυρίως σε ΗΠΑ αλλά και σε κάθε συμμαχική ευρωπαϊκή χώρα. Οι καλύτεροι «προωθούνται σε μας» την «κατάλληλη στιγμή». Αναλόγως των επιστημονικών δεξιοτήτων τους και αναλόγως των προτεραιοτήτων της Εθνικής μας Ασφάλειας, στο «κατάλληλο πρόγραμμα» κάθε φορά. Σε πρώιμη ηλικία, οι «επιλεχθέντες» αλλάζουν όνομα τοποθετούμενοι στις «κατάλληλες οικογένειες αναδοχής». Το γενικό «επίκτητο» νέο προφίλ τους έχει δυτικά χαρακτηριστικά. Αναλόγως τροποποιείται και η «εκπαίδευση που λαμβάνουν» από το εν λόγω «πολιτιστικό Ίδρυμα/Τάγμα» μας. Προετοιμάζονται λοιπόν επί σωρεία ετών για την μελλοντική αποστολή τους. Διαθέτουν όλα τα στοιχεία του Δυτικού Πολίτη.
 Από το διαβατήριο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Διάγουν έναν απολύτως Δυτικό τρόπο ζωής. Σπουδάζουν την επιστημονική ειδικότητα που έχουν κλίση και την κατάλληλη στιγμή τους φέρνουμε εδώ για την «περαιτέρω εξειδίκευση». Αφού τους εφοδιάσουμε βεβαίως με «άλλη ταυτότητα», Τουρκικά διαβατήρια και τους δώσουμε ένα καθαρά Τουρκικό προφίλ. Αφού εκπαιδευτούν «δεόντως» στο χώρο μας, τοποθετούνται στους χώρους «δουλειάς» τους εντός της Τουρκίας για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, ενώ ταυτόχρονα κάποιος άλλος επ’ ονόματί τους «υποτίθεται ότι ζει κι εργάζεται» αυτά τα χρόνια σε κάποια άλλη σύμμαχο δυτική χώρα. Αυτό είναι απαραίτητο στο μέλλον όταν θα κληθεί το προφίλ τους να αποδείξει ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Πατρίδα.
- Ποιό πρόγραμμα προωθούμε σ’ αυτή τη φάση κύριε Ταγματάρχα;
- To Future Soldier του NATO Στρατηγέ μου. Τουλάχιστον αυτή είναι η «επίσημη ομπρέλα» μας.  Ως προς αυτό, θυμίζω ότι υποχρεούμαστε να παρέχουμε στοιχεία στη Συμμαχία. Στην πραγματικότητα, αντικείμενό μας είναι το βαθύτερο Τουρκικό πρόγραμμα «Τούρκος Υπερστρατιώτης του Μέλλοντος» το οποίο φυσικά καλύπτεται από έναν απολύτως απόρρητο χαρακτήρα.
- Ποιά θα είναι λοιπόν η αποστολή και το αντικείμενο εκπαίδευσης των «καινούριων» κύριε Ταγματάρχα;
- Αφού τους περάσουμε στη χώρα με το «νέο τους προφίλ» κι αφού ολοκληρώσουν με επιτυχία την «σχετική εκπαίδευση» σε μας θα τοποθετηθούν στα εργαστήρια και τις εταιρείες των «εξωτερικών (Τούρκων ως επί το πλείστον κι εντός της χώρας) συνεργατών του προγράμματος» ως «τοποτηρητές μας». Σε κομβικές θέσεις βεβαίως που θα τους επιτρέπει όχι μόνον να μετεκπαιδευτούν στον ύψιστο βαθμό στο αντικείμενό του ο καθένας αλλά ταυτόχρονα θα είναι και οι «διακριτικοί φύλακες/κέρβεροι» του «συγκεκριμένου προγράμματος» πάνω στο οποίο εργάζεται η κάθε εταιρεία/εργαστήριο. Ιδιότητά τους που βεβαίως δεν θα γνωρίζει ούτε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της «εταιρείας/στόχου».
- Τι μας ανησυχεί και τι μας προσφέρει αυτό κύριε Ταγματάρχα.
- Όλες οι εξελιγμένες και ισχυρές γεωπολιτικά χώρες έχουν σε πρώτη προτεραιότητα το εν λόγω προωθημένο αμυντικό πρόγραμμα. Το ίδιο και η Τουρκία βεβαίως. Πολλοί είναι λοιπόν οι «ενδιαφερόμενοι» να μάθουν σε ποιό σημείο εξέλιξης βρισκόμαστε. Και βεβαίως να «κλέψουν στοιχεία». Στοχοποιούν λοιπόν τις συγκεκριμένες εταιρείες και «φυτεύουν δικούς τους». Ενίοτε, επιχειρούν και να «στρατολογήσουν» ερευνητές, στελέχη. Ακόμη και ιδιοκτήτες. Δουλειά των ανθρώπων μας θα είναι να παρατηρούν, να ελέγχουν και να αναφέρουν στην Υπηρεσία.
- Στη συνέχεια κύριε Ταγματάρχα;
- Με τη βοήθειά μας, αυτοί οι άνθρωποί μας θα ανεβαίνουν ιεραρχικά και θα αποκτούν γνώσεις και περγαμηνές μέσα στην εταιρεία. Ταυτόχρονα, θα τρέχει ένα μεταπτυχιακό για τον καθένα τους σε δυτικά πανεπιστήμια, πάνω στον τομέα του ο καθένας. Με την διαφορά, ότι δεν θα εμφανίζονται ποτέ εκεί. Θα διεξάγεται on line. Και την επιμέλειά του θα την έχει κάποιος δικός μας καθηγητής πανεπιστημίου. Τόσο ως προς την διατριβή του ίδιου του εκπαιδευόμενου όσο και ως προς τον ίδιο τον καθηγητή που θα έχει αναλάβει ως «έδρα» αυτόν τον σπουδαστή. Ταυτόχρονα, θα γίνονται προωθημένες δημοσιεύσεις επ’ ονόματί του σε επιστημονικά ερευνητικά έντυπα. Έτσι, θα χτίζεται ένα ισχυρό προφίλ αυτού του ατόμου. Και ταυτόχρονα θα στοιχειοθετείται στο διάβα του χρόνου η «επιστάμενη παραμονή» αυτού του ανθρώπου σε «δυτική χώρα» και κυρίως η μη επαφή του – καθ’ οιονδήποτε τρόπο – με την Τουρκία.
Μετά από δύο τρία χρόνια, ο άνθρωπός μας είναι έτοιμος να επαναπροωθηθεί στη χώρα προέλευσής του, με το όνομα που είχε ήδη εκεί, χωρίς να φαίνεται πουθενά ότι πέρασε κάποια χρόνια της ζωής του στην Τουρκία. Με την κατάλληλη «βοήθεια» θα «τοποθετείται στα ανάλογα εργαστήρια» των χωρών αυτών ώστε να έχουμε τον «ιδανικό άνθρωπο», με τις «απαραίτητες γνώσεις» που θα μας προμηθεύει με τα κατάλληλα στοιχεία για την εξέλιξη του δικού μας προγράμματος.
- Αποτελέσματα ως τώρα;
- Δουλεύουμε αρκετά χρόνια με τον ίδιο τρόπο σε άλλα προγράμματα. Ομολογουμένως με απόλυτη επιτυχία. Ακόμη και στο εν λόγω πρόγραμμα, έχουμε ήδη φτάσει στο στάδιο να έχουμε ήδη ανθρώπους μας σε προηγμένες χώρες στόχους που μας τροφοδοτούν με πλήθος στοιχείων.
- Στόχοι;
- Κυρίως ΗΠΑ. Αλλά και Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ.
- Ελλάδα;
- Η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε μια δίνη οικονομικής και πολιτικοκοινωνικής κρίσης που της απαγορεύει ακόμη και να διαθέσει πόρους για καύσιμα και πυρομαχικά. Πόσω μάλλον να στραφεί σ’ έναν τόσο προωθημένο χώρο αμυντικής έρευνας. Παρ’ όλα αυτά, μέσα στην ομάδα θα υπάρχει και μια Δυτικοθρακιώτισα. Θα φροντίσουμε να στρατολογηθεί από τους Έλληνες με σκοπό να εντοπίσουμε τους «στρατολογηθέντες» (από την Ελλάδα) επιστήμονές τους – κυρίως ομογενείς – που σχηματίζουν έστω κι έναν αμυδρό κύκλο θιασωτών γύρω απ’ αυτό το πρόγραμμα. Στόχος βεβαίως θα είναι είτε η στρατολόγησή τους είτε η «εξάλειψή» τους.
- Πολύ καλά κύριε Ταγματάρχα. Καλώς να τους υποδεχτείτε λοιπόν. Καλή συνέχεια.

Νέα Υόρκη.
Πολιτιστικό Κέντρο Τουρκικών Σπουδών «Πατισάχ Μπουλέντ»
Αίθουσα σεμιναρίων
Περί τους τριάντα συμμετέχοντες.
«Συντονιστής»: Συνταγματάρχης Ομάρ
Ομιλητής: Δρ Μουσταφά

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως θα δείτε, είστε από πολλές και διάφορες επιστημονικές ειδικότητες. Επίσης, οι περισσότεροι είστε από ΗΠΑ. Αλλά θα είδατε ήδη πως ανάμεσά σας βρίσκονται και Αδελφοί από Ευρώπη. Δουλειά σας θα είναι να εκπαιδευτείτε πάνω σε ένα συγκεκριμένο προωθημένο στρατιωτικό πρόγραμμα. Το Turkish Super Soldier Project.

Σήμερα θα ακούσετε κάποια γενικά εισαγωγικά στοιχεία. Στην πορεία των επόμενων ετών, θα εκπαιδευτείτε με λεπτομέρεια.
Στη συνέχεια, θα μπείτε σε διάφορες τουρκικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο πρόγραμμα ως ανεξάρτητοι εξωτερικοί συνεργάτες του προγράμματος. Εταιρείες νευρωνικής, βιογενετικής ή γονιδιακής έρευνας, εταιρείες οπλικών συστημάτων, πρόσθετων βιονικών μελών, εργαστήρια βιοχημείας, πληροφορικής, φαρμακευτικές και πλήθος άλλων.
Με την κατάλληλη παρέμβαση θα πάρετε κομβικές θέσεις ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα χωρίς να κινείτε υποψίες.
Δουλειά σας θα είναι - πέραν βεβαίως του να εκπαιδευτείτε επιστάμενα στο αντικείμενό σας - να εντοπίζετε οποιαδήποτε «διείσδυση» στις εταιρείες των συνεργατών του προγράμματος χωρίς να το γνωρίζει αυτό ούτε καν η ιδιοκτησία τους. Και θα «αναφέρετε» βεβαίως.
Κάποιοι από εσάς, στο τέλος θα επιλεγούν για ακόμη δυσκολότερο έργο. Αφού καταξιωθούν στο χώρο τους, θα σταλούν στο εξωτερικό. Θα επιστρέψετε στις χώρες προέλευσής σας. Εκεί δουλειά σας θα είναι να αντλήσετε τεχνικά/γνωστικά στοιχεία που θα φανούν χρήσιμα στην ταχεία εξέλιξη του «προγράμματος» της Πατρίδας.
Κάποιοι Αδελφοί σας ήδη βρίσκονται σ’ αυτή την Πρώτη Γραμμή. Και σας περιμένουν να τους ενισχύσετε. Φροντίστε λοιπόν να τα καταφέρετε.

Κύριε καθηγητά δικοί σας.

Όλοι σας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχετε ήδη μυηθεί σ’ αυτό το πρόγραμμα. Γνωρίζετε επίσης ότι ιστορικά δεν είναι κάτι νέο. Πάντα οι ανάγκες του πολέμου οδηγούσαν στην αναγκαιότητα να δημιουργηθεί κάτι σαν υπερστρατιώτης. Πότε λέγονταν Σπαρτιάτης, πότε Σαμουράι, πότε θωρακισμένοι, κατάφρακτοι ιππότες.
Στην πορεία είχαμε κι εμείς κάτι ανάλογο. Τους Γενίτσαρους.
 Η εμμονή του ανθρώπου προς αυτόν τον στόχο φάνηκε και από την παγκόσμια μυθολογία. Μέσα από τους ημίθεους. Όπως οι Ηρακλής και Αχιλλέας ας πούμε.
Αλλά αυτοί ήταν ο «Στόχος». Ο «ιδεατός Στόχος». Ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα όμως.
Τα στοιχεία που κοσμοϊστορικά συνέθεταν αυτόν τον χαρακτηρισμό, -«Υπερστρατιώτης» - ήταν κατά κανόνα τα ίδια. Από τότε μέχρι σήμερα.
- Κατάλληλη επιλογή ατόμου (ισχυρός σωματότυπος).
- Κατάλληλη στρατιωτική κατάρτιση κι εκπαίδευση.
- Κατάλληλη θωράκιση κι εξοπλισμός.
- Τεχνητή αύξηση σωματικών και ψυχικών χρήσιμων (στρατιωτικών) ιδιοτήτων.

Αυτά ήταν οι «οδηγοί». Αυτά παραμένουν κι ως σήμερα. Αυτό που αλλάζει, είναι τα πλεονεκτήματα που μας παρέχει η επιστημονική πρόοδος.
Ως προς το δεύτερο (κατάρτιση-εκπαίδευση) παραμένει το ίδιο. Βελτιούμενο βεβαίως στο πέρασμα του χρόνου.
Ως προς το πρώτο (κατάλληλη επιλογή υποψήφιου), για την ώρα είναι το ίδιο. Από τη στιγμή όμως που σε λίγα χρόνια η «κλωνοποίηση ανθρώπων» θα είναι μια πραγματικότητα, αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα θ’ αλλάξουν «δραματικά».
Στο τρίτο (θωράκιση-εξοπλισμός) και στο τέταρτο (τεχνητή «ρύθμιση» ψυχοσωματικών χαρακτηριστικών) είναι που πάντα γινόταν η «διαφορά». Χρησιμοποιούσαν πχ χημικά και φαρμακευτικά σκευάσματα για ν’ αυξήσουν την ανθρώπινη αντοχή στις κοπιώδεις πορείες και μάχες, στην έλλειψη ύπνου, νερού και τροφής, αντοχή στον πόνο, ανοσία στον φόβο και στις ψυχικές πιέσεις. Παρεμπιπτόντως, κάπως έτσι ξεκίνησε και η «φιλοσοφία του ντόπινγκ». Πως θα μπορούσε άλλωστε κάτι που ιστορικά χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στον πόλεμο να μην χρησιμοποιηθεί και στην ειρήνη για το κέρδος;
Πληροφοριακά να πούμε ότι η Νορβηγική Μυθολογία αναφέρει πως οι Βίκινγκς ήδη γνώριζαν ότι η χρήση ουσιών μπορούσε ν’ αυξήσει τη δύναμη. Για την ακρίβεια λάμβαναν bufotenin. Προέλευση, το δέρμα ενός είδους βατράχων καθώς και τα μανιτάρια amanita.
 Όσο για την ίδια τη λέξη ντόπινγκ, πάλι από αυτό το πολεμικό φιλόδοξο πεδίο του «υπερστρατιώτη» προέρχεται. Η Αφρικανική φυλή των Κάφρων χρησιμοποιούσε ένα πρωτόγονο αλκοολούχο ποτό ως διεγερτικό σε θρησκευτικές και πολεμικές τελετές. Το ονόμαζαν «ντοπ». Κάτι ανάλογο χρησιμοποιούσαν και οι πολεμιστές Ζουλού στις μάχες τους. Από εκεί το πήραν οι Ευρωπαίοι άποικοι Μπόερς της Νοτίου Αφρικής κι έτσι έφτασε η ονομασία στο Δυτικό κόσμο. Και μιλάμε για την ονομασία μόνον, καθώς σαν διαδικασία ήταν ήδη γνωστή σε πλήθος λαών από την αρχαιότητα. Στην Αρχαία Ελλάδα, τυλίχθηκε από ένα πέπλο μυστικότητας που το πήραν μαζί τους οι Αρχαίοι Ιερείς και οι γιατροί τους. Ο λόγος; Επειδή χρησιμοποιούνταν ενίοτε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πράγμα το οποίο φυσικά απαγορεύονταν.
Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας.
Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Οι ίδιες κατευθύνσεις ερεύνης.
Με την διαφορά όμως ότι μεγάλες, τεράστιες επιστημονικές πρόοδοι σε επιμέρους γνωστικούς τομείς μας δίνουν πλήθος τεχνικών δυνατοτήτων «παρέμβασης» πλέον.
Οι πιο «προωθημένες απόπειρες» παρέμβασης στην πολεμική ικανότητα του Στρατιώτη, έγιναν βεβαίως στον 20ο αιώνα.
Με αποκορύφωμα το τώρα. Το «τώρα της γονιδιακής ρύθμισης/παρέμβασης». Αλλά θα έρθουμε και σ’ αυτό. Γιατί πριν απ’ αυτό υπήρξαν άλλες απόπειρες.
Όπως η «ευγονική» απόπειρα των Ναζί να χτίσουν με τις κατάλληλες «απανωτές διασταυρώσεις» τον «Ιδανικό Πολεμιστή». Απέτυχε; Ή μήπως δεν πρόλαβαν να το ολοκληρώσουν; Θα απαιτούσε άλλωστε δεκαετίες για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν θα το μάθουμε.
Εν πάση περιπτώσει, βολεύτηκαν κι αυτοί πάντως με τον «πατροπαράδοτο τρόπο». Ντοπάριζαν τις επίλεκτες μονάδες τους με τα «κατάλληλα χημικά». Το DI-X για την ακρίβεια. Με βάση την κοκαίνη. Το τι προκαλούσαν αυτά τα «διεγερτικά» στις ψυχικές και σωματικές ιδιότητες του στρατιώτη, μπορείτε να το μαντέψετε.
Όπως επίσης πρέπει ν’ αναφέρουμε και την απόπειρα του Στάλιν να διασταυρώσει γορίλα με άνθρωπο (γυναίκα). Το τι «υπερφυσικό έκτρωμα» φιλοδοξούσε να παράγει, το φαντάζεστε. Κάτι που επίσης απέτυχε πρέπει να θυμίσουμε. Το ανθρώπινο γονιδίωμα «αντιστάθηκε» σ’ αυτήν την «παραφύση ένωση» και το αηδιαστικό αυτό πείραμα «κατέρρευσε».
Δεν θα πρέπει βεβαίως να μας διαφεύγει και η αντίστοιχη Αμερικάνικη απόπειρα με προγράμματα τύπου MK-Ultra (που εστίαζε στο mind control) ή τύπου 1st Earth Battalion-Jedi-DEVGRU. Αυτοί εστίασαν πάρα πολύ στις πιθανές «παραφυσικές ιδιότητες». Οδηγός τους στάθηκαν ανατολίτικα πρότυπα πολεμιστών τύπου Samurai και Saolin. Απέτυχε κι αυτό.
Κατόπιν, προσγειώθηκαν κι αυτοί – και οι πάντες – σε πιο ρεαλιστικές, πιο καρτεσιανές, πιο «δυτικές» νόρμες έρευνας. Ήρθε άλλωστε η αλματώδης ανάπτυξη της πληροφορικής, της βαλλιστικής, της θωράκισης και της μεταλλουργίας (υλικά με μικρό βάρος και μεγάλη ανθεκτικότητα), της βιολογίας και συνακόλουθα της βιοπληροφορικής. Και βεβαίως της νευρολογίας, της νευρωνικής, της νανοτεχνολογίας, της κυβερνητικής, της τεχνητής νοημοσύνης, της γενετικής μηχανικής, της τεχνολογίας exoskeleton, των ενεργειακών δυνατοτήτων (πχ στολές που παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια για όλον αυτόν τον τεράστιο ατομικό φουτουριστικό εξοπλισμό). Και όχι μόνον.
Η εκτόξευση όπως όλοι γνωρίζετε συντελέσθηκε και αναμένεται να συντελεσθεί έτι περαιτέρω με την πρόοδο στον «έλεγχο του γονιδιώματος».
Ο «υπερστρατιώτης» πέρασε αναπόφευκτα στη σφαίρα της φαντασίας ξανά και ξανά. Η λαϊκή λογοτεχνία και ο κινηματογράφος διαδέχθηκαν την Αρχαία Μυθολογία στο στήσιμο νέων «φαντασιακών ηρώων και ημιθέων». Ταυτόχρονα όμως, ότι είδαμε σ’ αυτή την «νοόσφαιρα», το είδαμε να ερευνάται και στα εργαστήρια.
Ο ιδανικός Υπερ-στρατιώτης πρέπει να μπορεί να διανύει απίστευτες αποστάσεις χωρίς να κουράζεται, χωρίς ανάγκη τροφής και ύπνου, να μπορεί πχ να τρέφεται από το λίπος του ή να μπορεί να καταναλώσει τα ΠΑΝΤΑ ως τροφή (με κατάλληλα ρυθμισμένο το μεταβολισμό του) και να μη διψάει (πχ ανακυκλώνοντας η στολή του ή κάτι άλλο τα «υγρά του» ή την υγρασία της περίγυρου ατμόσφαιρας), να μπορεί να σηκώνει απίστευτα βάρη, να τρέχει με απίστευτη ταχύτητα, να κάνει απίστευτα άλματα, να αναρριχείται με απίστευτους τρόπους, να εντοπίζει κίνδυνο και να  σκοπεύει «αυτοματοποιημένα» και με 100% επιτυχία (μέσω «συστημάτων διεγκεφαλικών επαφών» ή πιο «προωθημένα» και μόνον «δια της σκέψης») ,  να γίνεται «αόρατος» με τεχνολογίες stealth, να έχει την δυνατότητα αυτοΐασης – γονιδιακά, μέσω νανοτεχνολογίας ή της φερόμενης στολής/θωράκισής του - (και δη ταχείας – ακόμη και επαναδημιουργίας ενός κομμένου άκρου), να είναι απρόσβλητος από χημικούς ή μικροβιακούς παράγοντες, να μπορεί να λαμβάνει οδηγίες και μηνύματα κατ’ ευθείαν μέσα στον νου του (χωρίς ανάγκη ασυρμάτου), με τον ίδιο τρόπο να έχει πρόσβαση σε τεράστιες απομακρυσμένες βάσεις δεδομένων, να μπορεί να επιβιώνει επί μακρόν κάτω από το νερό ή σε ακραίες θερμοκρασίες ή σε αφιλόξενο (πχ από πλευράς οξυγόνου) περιβάλλον, συνεχίζοντας απτόητα να μάχεται, να μην νοιώθει φόβο, ούτε να πάσχει από μετατραυματικά σύνδρομα, εφιάλτες και ψυχικές νόσους μετά την μάχη, να «οσμίζεται τον εχθρό», να βλέπει στο σκοτάδι, κλπ κλπ κλπ. Το εύρος των σχεδιασμών και των κατευθύνσεων είναι τόσο ανεξάντλητα όσο και το πιο απίθανο εύρος της πιο αχαλίνωτης φαντασίας.
Προς επίτευξη τούτου, δουλεύουν πολλά projects διεθνώς. Κυρίως στις προηγμένες χώρες βεβαίως.
Κι έχουν αναπτυχθεί φυσικά και σχολές σκέψης και τεχνικής κατεύθυνσης επ’ αυτού.
Κάποιες σχολές πχ δίνουν μεγάλη έμφαση στην κατάλληλη θωράκιση και εξοπλισμό.
Άλλες στην βιονική. Πρόσθετα βιονικά μέλη κατευθυνόμενα με τις κατάλληλες τεχνητές νεονευρωνικές συνδέσεις.
Άλλοι, πάνε σε άλλη κατεύθυνση. Ρομποτική. Σχολή που βρίσκει έδαφος ανάπτυξης κυρίως στην Άπω Ανατολή. Φανταστείτε εν συντομία, ένα τετράμετρο ρομπότ με έναν άνθρωπο – χειριστή μέσα του. Έχουν υπάρξει βεβαίως οι σχετικές δημόσιες παρουσιάσεις τέτοιων πειραματικών μοντέλων.
Όλα αυτά μαζί κι ακόμη περισσότερα έχουν αρχίσει να δημιουργούν μια ολόκληρη νέα ανθρωπολογική γλώσσα. Άνθρωποι, υβρίδια, Androids, Cyborgs, Robots, κλπ
Κάθε πρόγραμμα ή σχολή σκέψης βεβαίως συναποτελείται από πλείστα όσα τμήματα και ομάδες ερεύνης.
Κορυφαίος φορέας όλων αυτών των φιλόδοξων πεδίων ερευνών είναι η Αμερικάνικη DARPA (Defence Advance Research Projects Agency). Αρκεί να πούμε ενδεικτικά ότι αυτός ο φορέας χορήγησε επιδότηση ύψους 2,6 εκ δολάρια σε επιστήμονες του Πανεπιστημίου Harvard για να προχωρήσουν την εντατική έρευνά τους σε μια «έξυπνη στολή τύπου Iron man» που θα αποτελέσει «σημείο κλειδί» βεβαίως για την γενικότερη εξέλιξη του προγράμματος «Υπερ-Στρατιώτης». Ακούγεται τρελό; Παράλογο; Κι όμως. Τρέχει αυτή τη στιγμή.
Ως προς το Harvard, επιπροσθέτως, αυτό το κορυφαίο διεθνώς πανεπιστήμιο, να μην ξεχνάμε τις αντίστοιχες έρευνες R. Pitman (καθηγητού Ψυχιατρικής) πάνω στην προπρανολόλη (Β-blocker, φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας) και στην ερευνώμενη ιδιότητά της να «εξαλείφει τους εφιάλτες των βετεράνων».
Αντίστοιχα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια εργάζεται εντατικά πάνω στην αντιμετώπιση – από πλευράς του υπερ-στρατιώτη – «του φόβου, του πόνου και της εξάντλησης». Η αντίστοιχη χρηματοδότηση του προγράμματος από πλευράς Πενταγώνου είναι της ιλιγγιώδου τάξεως των 400 εκ δολαρίων.
Το προβάδισμα φυσικά εξακολουθούν να έχουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Το ποθητό «κρυφό Δισκοπότηρο» όμως ακούει βεβαίως στο όνομα «Γενετική Μηχανική». Ως τότε, και για όσο η Φαρμακευτική έχει τα πρωτεία σ’ αυτόν τον Τομέα Αμυντικών Ερευνών, όσες χώρες έχουν «γνωστικό απόθεμα» στο «φαμακευτικό ντόπινγκ», ταυτόχρονα έχουν κι ένα ανεκτίμητο «αμυντικό ερευνητικό κεφάλαιο». Σ’ όποιον το επιτρέπει η WADA βεβαίως.
Στο προκείμενο όμως και πάλι.
 Η DARPA ξεκίνησε την δραστηριότητά της σχεδόν αμέσως μετά τον Β’ Παγκ. Πόλεμο. Επίσημα, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Υπερ-Στρατιώτης» το 2008. Επιμέρους τμήματα των σχετικών ερευνών όμως ξεκίνησαν από πολύ παλαιότερα. Τον Αύγουστο του 2012 ανακοίνωσε δημόσια το λεπτομερές σχετικό πρόγραμμά της. Ουσιαστικά, σηματοδότησε την «εντατικοποίηση» του προγράμματος.
Για την ακρίβεια μιλάμε για ένα τεράστιο badget (της DARPA και μόνον, στο συγκεκριμένο και μόνον πρόγραμμα) της τάξεως των 3 δις δολαρίων ετησίως!
Το αντίστοιχο συνολικό budget των ΗΠΑ σε προωθημένα απόρρητα ερευνητικά αμυντικά προγράμματα, πρέπει να πούμε, είναι της ακόμη πιο ιλιγγιώδους τάξεως των 50 δις δολαρίων!
Μαζί με άλλα «αλληλοσυμπληρούμενα» προγράμματα δηλαδή, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν περί το 10% του συγκεκριμένου badget τους στο project «Super Soldier».
Αυτό μας δείχνει πόσο σημαντικό θεωρούν οι ΗΠΑ το σχετικό πρόγραμμα. Κι αυτό είναι «οδηγός». Οδηγός για το ποιά θα είναι η μορφή του επόμενου Μεγάλου Πολέμου.

Τουρκία.
Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης.
Τμήμα Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών
Μεταπτυχιακό Τμήμα Γεωπολιτικής
Κέντρο Μελέτης Προωθημένων Γεωστρατηγικών και Αμυντικών Ερευνών
Κλειστή ημερίδα αφιέρωμα στο πρόγραμμα «Turkish Future Soldier».

- Όσον αφορά τώρα στην «κοινωνιολογική πλευρά» του πράγματος κύριοι:

Αναφέραμε ακροθιγώς την προηγούμενη φορά περί «Γενιτσάρων» και «Κλωνοποίησης». Πως συνδέονται αυτά θα το δούμε στη συνέχεια.
Ας σκεφτούμε όλοι κατ’ αρχήν ποιό ήταν ιστορικά ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία μιας «πολεμικής κοινωνίας» με ευάριθμη παρουσία βετεράνων στην καθημερινότητά της. Κάτι που βεβαίως συνέχισε να έχει «δραματική εφαρμογή/ύπαρξη/επιρροή» μέχρι σήμερα.
Το μετατραυματικό στρες. Τα ψυχικά νοσήματα που ανέπτυσσαν αυτοί οι Πολίτες-πρώην Στρατιώτες/πολεμιστές/βετεράνοι αφού αποσύρονταν από την πολεμική ζωή κι επέστρεφαν στην κοινωνία ως πολίτες. Οι εφιάλτες τους καταδίωκαν. Ψυχικά Σύνδρομα και ο αιματηρός τρόπος ζωής που είχαν συνηθίσει στον πόλεμο, συν τα τραυματικά βιώματα τους κατέτρυχαν στην πολιτική ζωή μετατρέποντάς τους πολύ συχνά σε «εξοβελισμένα περιθωριακά άτομα». Ενίοτε – αν όχι ιδιαιτέρως συχνά - σε «παραβατικά άτομα».
Κρίσιμος παράγοντας, βεβαίως, οι ποσοτικοί δείκτες. Αν αυτοί είναι «λίγοι», είναι και ελεγχόμενοι. Αν είναι πολλοί, τότε ο κόκκινος δείκτης αυξάνει. Κρατήστε την υποσημείωση όμως. Τι γίνεται στην περίπτωση που ναι μεν είναι λίγοι αλλά συγκεντρώνουν στα χέρια τους ανυπολόγιστη μαχητική ισχύ;
Πάμε όμως στην επόμενη παράμετρο:
Ταυτόχρονα, ενώ ο Στρατός ξοδεύει τεράστιους πόρους για να τους μετατρέψει σε πολεμιστές, αυτοί ξαφνικά «αποσύρονται». Για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει σημασία.
Τεράστια απώλεια. Απώλεια γνωστική, απώλεια εμπειρίας. Απώλεια πολύτιμων πόρων.
Συνεπώς, κοινωνιολογικά, από μόνη της η σκέψη και η πολιτική τείνει σε μια και μόνη κατεύθυνση. Οι «πολεμιστές» πρώτον θα πρέπει να μην έχουν τα παραπάνω αρνητικά ψυχικά χαρακτηριστικά και δεύτερον – ιδωμένο «οικονομικά» - θα πρέπει να μην αποσύρονται από την «ενεργό δράση» για την οποία επενδύθηκαν πόροι επάνω τους.
Κι αυτό είναι «Στρατηγική Σκέψη» και «Στρατιωτικός κοινωνιολογικός προβληματισμός» όχι μόνον της χώρας μας. Αλλά κάθε χώρας που προβληματίζεται βαθιά για την αμυντική της ικανότητα.
Εαν συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω, βλέπουμε ότι η «μελλοντολογία» του ζητήματος οδηγεί αναπόδραστα σε μία και μόνη κατεύθυνση.
Οι υποψήφιοι που θα επιλέγονται για να μετατραπούν σε «Υπερ-Στρατιώτες» θα γνωρίζουν ότι η κοινωνία τους πλέον, η ΜΟΝΗ τους κοινωνία, θα είναι ο «Στρατώνας». Η «ενεργός υπηρεσία».
Πόσω μάλλον που πρώτον, θα απαιτεί τεράστια ποσά και πόρους η «μετατροπή» τους (από απλούς σε πανάκριβους υπερ – στρατιώτες). Δεύτερον, δεν μπορείς να αφήσεις έναν «γονιδιακά και τεχνολογικά τροποποιημένο/βελτιωμένο/ενισχυμένο» άνθρωπο/υπερπολεμιστή να κινείται ελεύθερα στην κοινωνία των Πολιτών και να μπαίνει στον πειρασμό να χρησιμοποιεί τις «υπερδυνάμεις που του έδωσε ο Στρατός» καθόσον γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι η μόνη οδός που θα οδηγηθεί θα είναι η «παραβατικότητα».

Κι εδώ ας μπούμε στον διάλογο αγαπητοί μου.

- Δημιουργούμε λοιπόν ένα «τέρας»;
- Πιθανόν. Αλλά κι αναπόφευκτα. Αφού όλοι το κάνουν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε κι εμείς.
- Το πρόγραμμα «Υπερστρατιώτης» κύριοι είναι μονόδρομος. Άλλωστε, δεν είναι κάτι απαγορευμένο όπως τα πυρηνικά. Είναι επίσημο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ.
- Θα πρέπει όμως να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις «πολιτικοκοινωνικές συνέπειες». Θα πρέπει να τις «προβλέψουμε». Τουλάχιστον.
- Μα γι’ αυτό πιθανότατα δεν έχει προχωρήσει όσο γρήγορα θα ανέμενε κανείς να έχει προχωρήσει. Και όχι μόνον στην Τουρκία. Παντού.
- Όλοι φοβούνται για το «τι θα ξεπηδήσει» μέσα από το μπουκάλι. Τι σόι τζίνι θα είναι αυτό;
- Όντως. Τι θα εμποδίσει έναν τέτοιον «υπερ-άνθρωπο» και δη υπεροπλισμένο να διεκδικήσει την κυριαρχία έναντι της υπόλοιπης κοινωνίας;
- Τουτέστιν, τι θα τον κρατήσει μέσα στον Στρατώνα; Θα θέλει να επιστρέψει στους ανθρώπους του έξω στην κοινωνία.
- Μα γι’ αυτό και μπαίνει σοβαρά στη μέση η επιλογή της «κλωνοποίησης». Γι’ αυτόν τον λόγο όλοι φοβούνται να «μετατρέψουν τον απλό πολίτη σε υπερ-στρατιώτη». Και αναμένουν την ολοκλήρωση του project κλωνοποίηση. Μόνον όταν θα ελέγχουν απόλυτα το γονιδίωμα και μόνον όταν θα μπορούν να παράγουν έναν άνθρωπο/υπερ-στρατιώτη από τα γενοφάσκια του και μάλιστα αμέσως έτοιμο στην κατάλληλη σωματοδομή θα προχωρήσουν στην μετατροπή του σε υπερ-στρατιώτη.
- Άρα, να μην αναμένονται ανδροειδή ή καλύτερα συνήθεις στρατιώτες πλην «τροποποιημένοι» με βιονικά άκρα, μεταμοσχευμένες συσκευές και τροποποιημένο γονιδίωμα. Αλλά ούτε καν στην αρχή του εγχειρήματος; Παράδοξο θα ήταν.
- Δεν νομίζω. Θα ήταν επικίνδυνοι γιατί πάντα θα ήθελαν να επιστρέψουν στον κύκλο τους. Και πάντα θα είναι επιρρεπείς στην χρήση της δύναμής τους.
- Επιρρεπής θα είναι και ο κλωνοποιημένος πάντως. Δεν παύει να είναι άνθρωπος. Άλλος ένας dominus δηλαδή.
- Κύριοι, το να ζουν μόνον στο Στρατώνα και στην Υπηρεσία σημαίνει ένα είδος «Νεοσκλάβου». Η ανθρώπινη φύση τους ενισχυμένη από τις «τεχνητές υπερδυνάμεις» τους δεν πρόκειται να το δεχτεί αυτό. Θα «εξεγερθούν». Θα «ξεσπάσουν». Και μάλιστα με μίσος, σφοδρό μίσος για την υπόλοιπη κοινωνία και την Πολιτειακή Εξουσία. Θα νοιώσουν ότι αντιμετωπίζουν έναν «άδικο μονόδρομο αντίδρασης».
- Έχει βάση αυτή η σκέψη. Κι εγώ φοβάμαι κάτι παρόμοιο πάντως. Είτε είναι απλός ενήλικας καθημερινός επιλεγμένος πολίτης, είτε κλωνοποιημένος, εαν του απαγορεύσουμε την έξοδο από το Στρατώνα θα δημιουργήσει με τους ομοίους του μια δική τους κοινωνία υπερ-στρατιωτών. Και δη «Ελίτ Υπερ-Ισχύος». Και όταν αφήσαμε να συμβεί αυτό κάποτε με τους Γενίτσαρους είδαμε που κατέληξε. Στασίασαν ξανά και ξανά μόλις συνειδητοποίησαν τη δύναμή τους. Ανεβοκατέβαζαν Σουλτάνους. Και χρειάστηκε η διάλυσή τους κατόπιν. Μόνο που εκείνοι ήταν απλοί άνθρωποι. Μπορούσαν να τους διαλύσουν οι Δυνάμεις της Πολιτείας. Τώρα θα μιλάμε για «υπερανθρώπους». Φαντάζεστε χίλιους απ’ αυτούς συγκεντρωμένους κάτω από μια διοίκηση;
- Ούτε να το φαντάζομαι δεν θέλω.
- Κι όμως, κάποιοι το προωθούν ως αμυντικό πρόγραμμα και δη ταχέως.
- Μα δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς κύριοι. Δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτό τον κόσμο.
- Συμφωνώ. Δεν μπορούμε, δεν επιτρέπεται να μείνουμε σαν τους Ινδιάνους με τα τόξα ενώ κάποιοι τους επιτίθονταν με πυροβόλα.
- Και μην ξεχνάτε πως πήραμε την Ινσταμπούλ κύριοι. Επειδή οι ανόητοι Ρωμιοί γύρισαν την πλάτη τους στο ούγγρικο πειραματικό υπερ-πυροβόλο. Ενώ οι δικοί μας δέχτηκαν να το χρηματοδοτήσουν και να το χρησιμοποιήσουν. Σε κάτι ανάλογο βρισκόμαστε τώρα. Αν μη τι άλλο θα είναι ενδιαφέρον να επαναληφθεί η ιστορία εναντίον τους. Κι άστους να βάλουν μπροστά τους τους απλούς στρατιώτες τους οι Ρωμιοί. Άλλωστε, μου αρέσει η Ρόδος για διακοπές....
- Μην ξεφεύγουμε κύριοι συνάδελφοι. Άλλωστε, που ξέρεις; Ίσως έχουν κι αυτοί το δικό τους αντίστοιχο πρόγραμμα. Δεν είναι δα και ηλίθιοι.
- Μπαα..να είσαι σίγουρος ότι ούτε καν το σκέφτονται. Θα το θεωρούν επιστημονική φαντασία. Άσε που αρνούνται και να σκεφτούν και μόνον την πιθανότητα πολέμου. Δώσε καλοπέραση στο Ρωμιό και πάρτου την ψυχή.
 - Δεν ξέρω γι’αυτούς, αλλά στο θέμα των εξοπλισμών (και δη των υπερόπλων) έτσι ήταν πάντα στην ιστορία. Άλλωστε και με τα πυρηνικά όπλα το ίδιο συμβαίνει. Δεν είναι κάτι ευχάριστο. Από την στιγμή όμως που κάποιοι άλλοι – εχθροί μας – τα έχουν έπρεπε να τα αποκτήσουμε κι εμείς. Έτσι είναι και με το πρόγραμμα του «Υπερ-Στρατιώτη». Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
- Ναι, μόνον που αυτός θα έχει δική του νοημοσύνη. Κι αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να υποτάξει την υπόλοιπη κοινωνία, τίποτα μα τίποτα δεν θα μπορέσει να του αντισταθεί. Κι αν λάβεις υπ’ όψιν την «προρυθμισμένη κι ενισχυμένη πολεμική του φύση», ε τότε, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα στη συνέχεια.
- Γι’ αυτό και πιστεύω ότι επ’ ουδενί δεν πρέπει να επιλεγεί η οδός της «κλωνοποίησης». Θα είναι κάτι απρόσωπο. Επικίνδυνα «προρυθμισμένο». Ενώ αν επιλεγούν καθημερινοί πολίτες με προσωπική ζωή κι ανθρώπους δικούς τους γύρω τους να ενδιαφέρονται γι’ αυτούς, θα παραμείνουν ανθρώπινοι.
- Αδίκως ανησυχείτε κύριοι. Έτσι κι αλλιώς έχουμε μπροστά μας δεκαετίες πολέμων. Αυτοί οι άνθρωποι – ή μηχανές, πέστε τους όπως θέλετε – θα βρίσκονται διαρκώς στα μέτωπα, δεν θα έχουν το χρόνο ν’ ασχοληθούν μαζί μας, με την κοινωνία ή την πολιτική και την εξουσία.....
- Λάθος. Οτιδήποτε έχει μέσα του κάτι από τη φύση του ανθρώπου, πάντα έλκεται από την εξουσία...
- Και μην ξεχνάμε το πιο βασικό: εαν τους αποκόψεις από την υπόλοιπη κοινωνία, για ποιά κοινωνία θα δεχτούν να πολεμήσουν;
- Κι όχι μόνον. Ένα τέτοιο «υπερ-εξελιγμένο πολεμικό ον» από ποιόν θα δεχτεί να λαμβάνει διαταγές; ΜΟΝΟΝ από έναν όμοιό του.
- Για την ακρίβεια, τον ΙΚΑΝΟΤΕΡΟ/ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ από τους ΟΜΟΙΟΥΣ του...Φαντάσου την Ισχύ και την αδίστακτη φύση ενός τέτοιου Πολέμαρχου!
- Με τρομάζει και μόνον η σκέψη ενός τέτοιου «Διεκδικητή Εξουσίας»....
- Όντως. Η αντίδρασή τους θα είναι αν όχι φυσιολογική εξεγερτική αντίδραση «Σπάρτακου», οπωσδήποτε αναμενόμενη έμπρακτη έκφραση της υπερ-ισχύος του «ισχυρότερου» προς τον «κατώτερο» από πλευράς ισχύος. Όταν τελειώσουν από τους «έξω» θα «στραφούν προς τους ΕΝΤΟΣ»....και θα διεκδικήσουν μερίδιο – αν όχι την αποκλειστικότητα – της εξουσίας.
- Λογικό. Αλλά ας δούμε κι αυτό. Κάποιοι έχουν προχωρήσει πάρα μα πάρα πολύ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αμερικανοί, Ρώσοι, Κινέζοι, Ιάπωνες, Γάλλοι, Άγγλοι, Γερμανοί....γιατί λοιπόν δεν έχουμε δει ακόμη στα πεδία των μαχών αυτά τα «υπερ-όντα»; Κάτι φοβούνται λοιπόν.
- Ίσως δεν έχουν προχωρήσει τόσο πολύ. Το σκέφτηκες;
- Δε νομίζω. Όταν κάποια επιστημονική πρόοδος – και δη στρατιωτική – βγαίνει επίσημα στη δημοσιότητα, τότε αυτό σημαίνει ότι έχουν προχωρήσει τουλάχιστον δέκα φορές πιο μακριά και το βγάζουν προς τα έξω για να κάνουν το κοινό να «συνηθίσει» καθώς και να βρουν πόρους για το «μεγάλο τελικό βήμα». Κάτι «βρωμάει» λοιπόν. Κάποια «παγίδα» φοβούνται και αποφεύγουν. Στην οποία κινδυνεύουμε να πέσουμε εμείς μέσα.
- Το ξαναλέω. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Αφού το κάνουν οι άλλοι, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε κι εμείς. Έτσι λειτουργεί η αμυντική εξέλιξη. Όλοι φοβούνταν τότε, το 1453 το «υπερ-κανόνι». Εμείς δεν το φοβηθήκαμε και πήραμε το μεγαλύτερο τρόπαιο των τελευταίων δύο χιλιετιών. Την Ιστανμπουλ. Όπως αντίστοιχα και οι Ρωμιοί δεν φοβήθηκαν να πειραματιστούν με το «Υγρόν Πυρ» κι επί αιώνες κατείχαν το υπερ-όπλο που τους μετέτρεπε σε κυρίαρχους σχεδόν αβρόχοις ποσίν. Για θυμηθείτε τους «φλογοβόλους» τους στα πεδία των μαχών. Προκαλούσαν τρόμο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα. Όποιος φοβάται να παίξει στα «νέα πεδία» των εξοπλισμών είναι ο από χέρι χαμένος. Καλά κάνουν λοιπόν οι δικοί μας και το προωθούν. Και κακό του κεφαλιού του όποιος από τους εχθρούς μας αρνείται να παίξει σ’ αυτό το πεδίο.
- ΟΚ, αντιλαμβάνομαι το αμυντικό σκεπτικό. Αλλά δεν μ’ αρέσει καθόλου η σκέψη «Λεγεώνων Υπερ-Στρατιωτών» ΜΑΣ που κατόπιν θα στρέφονταν «προς το ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ» με συγκεντρωμένη την «ΥΠΕΡ-ΙΣΧΥ» τους για να διεκδικήσουν την Πολιτειακή Εξουσία.
- Γι’ αυτό και επιμένω, θα έπρεπε να είναι καθημερινοί πολίτες οι «ιδανικοί υποψήφιοι». Για να έχουν «δικούς τους ανθρώπους» να τους περιμένουν. Για να έχουν κάτι να τους κάνει να νοιώθουν σαν τμήματα της κοινωνίας που υπερασπίζονται. Για να έχουν «κάτι να τους κρατάει».
- Ακόμη κι έτσι, ποιός θα πήγαινε εθελοντικά να μπει στο πρόγραμμα του Υπερ-Στρατιώτη; Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ διαφορετικός από την υπόλοιπη κοινωνία για να δεχτεί να υποστεί τόσες ψυχοσωματικές μετατροπές. Άρα, «επιρρεπής» στη «διαφορετικότητα της ισχύος». Τουτέστιν, «dominus».
- Κι άλλοι στην κοινωνία είναι «dominus».
- Ναι, αλλά δεν έχουν την «τεχνητή Υπερ-Ισχύ» που θα έχουν αυτοί.
- Το ερώτημα έχει βάση. Μεγάλη και ουσιώδη βάση κύριοι. Ποιοί θα είχαν την θέληση να μετατραπούν εθελοντικά σε «Υπερ-Στρατιώτες»;
- Να το επεκτείνω το ερώτημα: «ποιοί θα είχαν την πρόθεση να χρηματοδοτήσουν τέτοιους Στρατούς»;
- Μα...για το Κράτος μιλάμε..
- Κι επιμένω: ΜΟΝΟ;
- Τι εννοείς;
- Μήπως θα ενδιαφέρονταν και ιδιώτες για έναν τέτοιο «Υπερ-Στρατό»;
- ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ;
- Ακριβώς....
- Αυτό, ναι όντως, θα ήταν άκρως επικίνδυνο...μην πω ολέθριο...
- Άλλωστε, το συναίσθημα του «περιθωριακού και ήδη αδικημένου» ήδη υφίσταται ακόμη και στα απλά μέλη κάποιων ήδη υπαρκτών Ειδικών Δυνάμεων. Μιλάμε για το «Σύνδρομο Burne» όπως ήδη ονομάζεται στην σχετική κινηματογραφική παραφιλολογία του θέματος. Νοιώθουν ότι δίνουν τα πάντα, οικογένεια, φυσιολογική ζωή, εκτίθενται σε ασύλληπτους κινδύνους και δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που θα έπρεπε να λαμβάνουν. Βιώνουν το συναίσθημα ότι δρουν «έξω από την κοινωνία στην οποία δεν τους επιτρέπεται και δεν μπορούν να επιστρέψουν». Νοιώθουν ότι κατασπαταλήθηκαν, δεν αναγνωρίστηκαν, δεν αμείφθηκαν αρκετά και ταυτόχρονα δεν μπορούν να γυρίσουν σε μια φυσιολογική ζωή. Αυτό, τροπον τινά, θα μπορούσε να προσομοιάσει σε «αίσθημα σκλαβιάς». Για φαντάσου αυτό το άτομο να κατέχει ταυτόχρονα και την εν λόγω «Υπερ-Ισχύ». Πως θα αντιδρούσε τάχα;
- Έχεις δίκηο. Ενώ κατέχει μια «Υπερ-Ισχύ» δεν του επιτρέπεται να απολαύσει καθημερινά ανθρώπινα στοιχειώδη απλά όμορφα πράγματα που μπορεί ο κάθε απλός πολίτης. Που είναι απείρως κατώτερος από πλευράς «ικανοτήτων ισχύος» απ’ αυτόν.
- Και όχι μόνον. Μην ξεχνάμε ότι ένας «γενετικά/γονιδιακά ρυθμισμένος/βελτιωμένος» πολίτης, στην κοινωνία του μέλλοντος θα είναι ένας ανώτερος – από πλευράς ικανοτήτων – πολίτης. Αυτό θα θεωρείται (νεο)ταξικό πλεονέκτημα. Πόσω μάλλον, όταν εκτός από διανοητικές ανώτερες ικανότητες θα διαθέτει και σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές και πολύ περισσότερο «μαχητικές ικανότητες». Ποιός θα μπορέσει να τον πείσει περί «κοινωνικής ισότητας» έναν τέτοιο «ημίθεο»; Που συνάμα νοιώθει «διωχθέντας» απ’ αυτήν την ίδια την κοινωνία την οποία «διατάσσεται να υπερασπίζει» χωρίς τις ανάλογες – κατ’ αυτόν - ανταμοιβές;
- Όντως. Πολλά – επιεικώς – «αταίριαστα στοιχεία»...αλληλοσυγκρουόμενα...και με σαφείς τάσεις «ρήξης»...
- Της «απόλυτης Ρήξης» αγαπητέ...
- Και μην ξεχνάμε το κυριότερο κύριοι. Δεν αρκεί η «γενετική», ούτε η τυχόν «βιονική  βελτίωση». Το «Παν» είναι η ψυχολογική βελτίωση. Η «ψυχολογική βελτίωση» για να γίνει κάποιος «Υπερ-Μαχητής». Που σημαίνει να του «αμβλυνθούν» όλες μα όλες οι «αδυναμίες». Αυτό το άτομο λοιπόν, παύει να είναι ένας «καθημερινός πολίτης». Δεν έχει πλέον τίποτα να το συνδέει με την υπόλοιπη κοινωνία. Μην πούμε ότι παύει να είναι άνθρωπος.
- Πόσω μάλλον όταν φέρει τόσες πολλές μαχητικές «Υπερ-δυνατότητες»....
- Και φυσικά, μην ξεχνάμε το αντίστροφο, έτσι; Η ίδια η κοινωνία θα νοιώθει «διαφορετικά» απέναντί τους. Απέναντι στο «μεταλλαγμένο». Μια καλή εικόνα έχει δώσει επανειλημμένα και πάλι ο κινηματογράφος και τα λαϊκά αναγνώσματα. Όσο απλουστευτικό και μη «ακαδημαϊκό» κι αν ακούγεται, ο «πολεμικός και φανταστικός κινηματογράφος» αντικατοπτρίζει πάντοτε φουτουριστικές εικόνες από το μέλλον των «ερευνητικών εργαστηρίων».
- Δυστυχώς ή ευτυχώς...Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.
- ...το ίδιο και οι «οιονεί εφιάλτες» όμως....
- Ακριβώς...το ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να το κάνουμε κιόλας...
- Πόσω μάλλον όταν οι διαφαινόμενες συνέπειες δείχνουν μάλλον ολέθριες...
- Καλή η βιοηθική κύριοι, αλλά σας θυμίζω ότι στον πραγματικό κόσμο η Γεωπολιτική και η Γεωστρατηγική έχουν τον πρώτο λόγο...όταν έχεις εχθρούς ολόγυρα που το κάνουν ήδη, δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά...
- Ποιοί μωρέ; Οι Ρωμιοί; Αυτοί δεν έχουν ούτε για καύσιμα...ούτε για σφαίρες...για προωθημένα προγράμματα θα κοιτάνε;
- Αυτοί ίσως όχι...οι Ρώσοι όμως ναι...οι Δυτικοί ναι...οι Κινέζοι ναι...και γιατί όχι, οι Ιρανοί....
- ΟΚ, αντιληπτό....και σεβαστό σαν σοβαρός λόγος...αλλά παρ’ όλα αυτά ανησυχώ...
- Η στρατευμένη διανόηση πάντα αρέσκονταν να σκέπτεται ότι τέτοια κοινωνιοτεχνολογικά άλματα θα ήταν εξ’ ορισμού για καλό...και πως δεν θα έπεφταν τέτοια υπερ-όπλα στα χέρια τυράννων...να όμως που η Ισοπολιτεία και η Ελευθερία δεν είναι και τόσο συνήθη φαινόμενα στην Ιστορία...η εξουσία είναι πάντα επιρρεπής στην τάση για αφομοίωση και κακή χρήση τέτοιων ακραίων δυνάμεων...
- Κι από την άλλη, με την «Γονιδιακή Βελτίωση» και περισσότερο με την «Τεχνητή Νοημοσύνη» δεν είναι να παίζεις έτσι αβασάνιστα....
- Είπαμε κύριοι. Καλή η Βιοηθική για τις πανεπιστημιακές αίθουσες των διανοουμένων, αλλά η ψυχρή γεωπολιτική πραγματικότητα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αφού το κάνει και ο εχθρικός περίγυρός μας...Καλώς λοιπόν γίνεται. Και καλώς επιταχύνεται...

Όσοι απ’ τους εχθρούς μας δεν το κάνουν «ας πρόσεχαν»....

(Το "σκηνικό" βεβαίως αποτελεί "μυθοπλασία". Τα "τεχνικά στοιχεία" του θέματος ανταποκρίνονται επακριβώς στην πραγματικότητα όπως αυτή φαίνεται από ότι έχει ως τώρα δει το φως της δημοσιότητας. Τα σχετικά κείμενα και οι πηγές έχουν συγκεντρωθεί όλα ΕΔΩ )

 
Γιώργος Ανεστόπουλος
 aegeanhawk
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου