Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Στην Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Kαταπέλτης ο Σφακιανάκης: «Η αντιγραφή του CD οδηγεί σε τέλεση εγκληματικής πράξης»

Τους εγκληματικούς χειρισμούς και τις ποινικά κολάσιμες πράξεις του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ περιέγραψε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης και η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών Σμαράγμα Πιτένη κατά την εξέτασή τους από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνούν την συγκεκριμένη υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σφακιανάκης υποστήριξε ότι, με βάση την εμπειρία του σε θέματα τεχνολογίας, «η αντιγραφή του CD της λίστας Λαγκάρντ οδηγεί σε τέλεση εγκληματικής πράξης». Στην ίδια κατάθεση υποστήριξε ότι «το CD αντιγράφηκε σε USB προκειμένου να χαθούν τα ίχνη…», «καρφώνοντας» τον κ. Παπακωνσταντίνου. Από την άλλη η κυρία Πιτένη αποδόμησε πλήρως τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού για την άτυπη παραλαβή της λίστας το 2010, εξηγώντας ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει συμφωνία από το 1964 που επιτρέπει την επίσημη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Εκτός αυτού άφησε να εννοηθεί ότι η χρήση του συγκεκριμένου αρχείου από το ΣΔΟΕ δεν θα επηρέαζε τις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για την σύναψη συμφωνίας για τη φορολόγηση των ελληνικών τραπεζικών καταθέσεων στα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μ. Σφακιανάκης «το CD αντιγράφηκε σε USB προκειμένου να χαθούν τα ίχνη…»
Αναλυτικότερα, όπως εξηγούσαν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Σφακιανάκης τους κατέστησε σαφές ότι ένα CD δεν αντιγράφεται σε USB για «λόγους ασφαλείας» όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου. Απεναντίας, εξήγησε πως «το CD αντιγράφηκε σε USB προκειμένου να χαθούν τα ίχνη…» ενώ πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός «αντιγραφής» και «εξαφάνισης» του αρχικού υλικού είναι εξαιρετικά «ύποπτος».

Σύμφωνα δε με τον κ. Σφακιανάκη, οι αλλεπάλληλες αντιγραφές, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα αποθηκευτικά μέσα έγιναν καθαρά για λόγους αποπροσανατολισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σφακινάκης φέρεται να είπε ότι «η αρχική αντιγραφή του CD σε USB και εν συνεχεία σε άλλα USB είναι αυτονόητο ότι δείχνει διάθεση αλλοίωσης» και συμπλήρωσε «είναι ύποπτο όταν αντιγράφεις το CD σε USB και μετά δηλώνεις ότι το χάνεις, ενώ παράλληλα δημιουργείς και άλλα USB».

Πέραν αυτών ο προϊστάμενος της Δίωξης εξήγησε ότι ακόμα και ένας «αρχάριος» θα μπορούσε να «πειράξει τις ημερομηνίες σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο» και πρόσθεσε ότι «από την στιγμή που δεν έχουμε το αρχικό CD ούτε το αρχικό USB δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

Τέλος, φέρεται να υποστήριξε πως «αν είχα το αρχικό USB και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του κ. Παπακωνσταντίνου και κ. Διώτη, θα σας έδινα αποτέλεσμα εντός 2 ημερών».

Χαρακτηριστικός είναι ένας διάλογος του κ. Σφακιανάκη με τα μέλη της Επιτροπής, κ.κ. Βαρβιτσιώτη και Καπερνάρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στιχομυθία μεταξύ των τριών ανδρών ήταν η εξής:

- Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Θωρείτε ότι όλες αυτές οι αλλεπάλληλες αντιγραφές είχαν στόχο την αλλοίωση του αρχείου;».
- Μανώλης Σφακιανάκης: «Είναι αυτονόητο».
- Βασίλης Καπερνάρος: «Τι είπατε;».
- Μανώλης Σφακιανάκης: «Εδώ υπάρχει δόλος».

Σ. Πιτένη: «Ο Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να έχει λάβει επίσημα τη λίστα»
Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η κατάθεση της κυρίας Σμαράγδας Πιτένη, διευθύντριας Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών και μέλους της επιτροπής που πήγε πρόσφατα στο Παρίσι προκειμένου να ανακτήσει το CD.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Πιτένη τόνισε ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει συμφωνία για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Με βάση αυτή την συμφωνία ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε την λίστα και ο γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί, ανταποκρίθηκε. Τόνισε δε ότι το ίδιο θα έπρεπε να έχει πράξει και ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός επέλεξε την άτυπη και αδιαφανή διαδικασία ισχυριζόμενος από την μια ότι «οι Γάλλοι μου ζήτησαν να κινηθώ διακριτικά».

Πέραν αυτών να σημειωθεί ότι την Πέμπτη αναμένεται να καταθέσουν ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κατά την επίμαχη περίοδο και ο π. πρέσβης Ηλίας Κλής. Επίσης θα καταθέσουν οι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου: Χρύσα Χατζή, Σοφία Ρίτσου, Γιώργος Αγγελόπουλος (σ.σ. υπεύθυνος για θέματα πληροφορικής και το πρόσωπο στο οποίο ανέθεσε ο πρωην υπουργός την επεξεργασία του CD προκειμένου να βρει τους 20 καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά) και ο κ. Νίκος Χρηστίδης υπεύθυνος τήρησης πρωτοκόλλου του υπουργείου.

pisoapothnkoyrtina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου