Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Νέο τεστ στα Γιάννινα σώζει τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας!

Νέο τέστ, που ανακαλύφτηκε στη γυναικολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, σώζει τις γυναίκες από τον τράχηλο της μήτρας.
Πρόκειται για ένα σύστημα δευτερογενούς πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και δείχνει, σύμφωνα με το katoci, με ακρίβεια τις γυναίκες εκείνες που ανήκουν στη «ζώνη υψηλού κινδύνου» για εμφάνιση της νόσου και ξεκαθαρίζει τα πράγματα με εκείνες που, παρ” ότι φαίνεται να έχουν με βάση τις συμβατικές εξετάσεις πρόβλημα στον τράχηλο, δεν κινδυνεύουν από καρκίνο.
Ο διευθυντής της κλινικής Ευάγγελος Παρασκευαΐδης αναφέρει σχετικά: «Το νέο τέστ θα καλύψει τα κενά του τέστ Παπ και του HPV DNA testΣτις 100 γυναίκες που κάνουν τεστ Παπ οι 90 λαμβάνουν φυσιολογικό αποτέλεσμα και μόνο οι 10 παθολογικό.
Ωστόσο από 100 γυναίκες με προκαρκινική ή διηθητική αλλοίωση ποσοστό της τάξεως του 20%-30% λαμβάνει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα ενώ στην πραγματικότητα έχει ήδη αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας – το Παπ παρουσιάζει υποκειμενικότητα που εξαρτάται από το πόσο καλός είναι ο ειδικός που λαμβάνει το δείγμα, πόσο καλός είναι ο ειδικός που εξετάζει το δείγμα, καθώς και πόσο σωστά έχει εφαρμοστεί η παρασκευαστική τεχνική ώσπου να εξεταστεί το δείγμα. Την ίδια στιγμή από το 10% των γυναικών με παθολογικό αποτέλεσμα το 3% εμφανίζει σοβαρή αλλοίωση στον τράχηλο, ενώ το 7% ήπια, σύμφωνα με το τεστ Παπ.
Από το 3% των γυναικών με σοβαρή αλλοίωση περίπου οι μισές ανήκουν πράγματι στην ομάδα «υψηλού κινδύνου» για καρκίνο, με αποτέλεσμα να πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε θεραπεία, αλλά οι υπόλοιπες τελικώς δεν έχουν κάποιο ανησυχητικό πρόβλημα. Ας πάρουμε τώρα την ομάδα του 7% που με το συμβατικό τεστ Παπ κρίνεται ότι εμφανίζει ήπιο πρόβλημα.
Εξ αυτών των γυναικών το 80% πράγματι δεν εμφανίζει κάποια ανησυχητική προκαρκινική αλλοίωση, ωστόσο το 20% αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τη στιγμή που έχει λάβει ένα σχετικά ήπιο αποτέλεσμα».
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παθολογικού τεστ Παπ οι γυναίκες παραπέμπονται για κολποσκόπηση κατά την οποία λαμβάνονται και βιοψίες για ανάλυση. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο ακολουθεί θεραπεία που αφορά την αποκαλούμενη κωνοειδή εκτομή, την αφαίρεση δηλαδή του παθολογικού ιστού από τον τράχηλο – μια διαδικασία που συνδέεται με προβλήματα όπως οι πρόωρες γέννες, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια από διαφορετικά ερευνητικά στοιχεία τα οποία η ομάδα από τα Ιωάννινα παρουσίασε και σε μετα-ανάλυσή της η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «British Medical Journal» τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ετσι ένα… ανησυχητικό χωρίς λόγο τεστ Παπ δεν είναι ανώδυνο για το μέλλον των γυναικών.Την ίδια στιγμή και το HPV DNA test, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το τεστ Παπ, εμφανίζει μειονεκτήματα».

tragiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου