Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Μαστίχα Χίου - Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας από ένα Ελληνικό νησί

Μαστίχα Χίου - Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας από ένα Ελληνικό νησί Η Μαστίχα χίου αναγνωρίστηκε από τα αρχαία χρόνια, τόσο για το ιδιαίτερο άρωμα της, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Εχει καταγραφεί ως η πρώτη φυσική τσίκλα του αρχαίου κόσμου, που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών και την φρεσκάδα της αναπνοής. Την χρησιμοποιούσαν ακόμη για καθαρισμό του προσώπου και του σώματος. Συμμετείχε ως δραστικό συστατικό σε μιά σειρά από φαρμακευτικές συνταγές και γιατροσόφια που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί στις διεθνείς φαρμοκοποιίες. Εχει επίσης καταγραφεί στην διάρκεια των αιώνων λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων της στην υγεία του ανθρώπου και την συμβολή στην ανακούφιση από διάφορες ασθένειες.
Ο Διοσκουρίδης "πατέρας της φαρμακολογίας", ιατρός και βοτανολόγος από την Κιλικία, διατηρούσε φαρμακείο επί 35 χρόνια και κατάταξε τα φάρμακα σε 5 κατηγορίες. Το έργο του "περί ύλης ιατρικής" δεν είχε ξεπεραστεί μέχρι τον 16ο αιώνα. Ο Διοσκουρίδης εξαιρει τις θεραπευτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου αναφέροντας ότι βοηθά στις περιπτώσεις δυσπεψίας, στην αναπαραγωγή του αίματος, στον χρόνιο βήχα, ενώ παράλληλα δρα ως ηρεμιστικό φάρμακο. Διαπιστώνει επίσης, ότι το μάσημα της Μαστίχας εκτός από την στοματική υγιεινή χαρίζει και καθαρή και ευχάριστη αναπνοή. Σε άλλη αναφορά του μάλιστα κάνει λόγο και για το μαστιχέλαιο, το αιθέριο έλαιο της Μαστίχας, το οποίο όπως αναφέρει εφαρμόζονταν ποικιλοτρόπως για παθήσεις της μήτρας, ως ήπιο θερμαντικό, στυπτικό και μαλακτικό μέσο.
Από τόν 1ο έως τον 7ο αι. μχ, η Μαστίχα χρησιμοποιούνταν από τους πρακτικούς γιατρούς και βοτανολόγους κυρίως για τη θεραπεία στομαχικών διαταραχών. Στην αντίληψη των ανθρώπων της εποχής η χρήση της Μαστίχας συντελούσε στην ομαλή λειτουργία του γαστρικού και εντερικού συστήματος. Επίσης όπως προκύπτει από αναφορές η Μαστίχα χρησίμευε για να απαλλαγεί ο ασθενείς από τους οξείς πόνους του στομάχου και για την ανακούφιση από τις δυσπεψίες και στομαχικές διαταραχές (Ορειβάσιος, Αέτιος, Γαληνός, Πηλινός).

goodstory

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου