Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Στη Γερμανία μεταφέρεται η Εγνατία Οδός .

Στη Γερμανία θα μεταφερθεί ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας οδού σε περίπτωση που η χώρα μας δεν πιάσει τους στόχους της σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας, σύμφωνα με πηγές του ΥΠ.ΟΙΚ.

Ο παραπάνω όρος, βρίσκεται στο τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα. Είχε προστεθεί από την μεριά της Τρόικας, αλλά είχε θεωρηθεί συμβολικός από την ελληνική πλευρά, η οποία και τον αποδέχτηκε.

Η απειλή αυτή όμως φαίνεται πως πάρει σάρκα και οστά σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους, καθώς το Υπουργείο Δημόσιων Έργων της Γερμανίας καλοβλέπει την περίπτωση της Εγνατίας για την σύνδεση Φρανκφούρτης – Αμβούργου, που έχει κριθεί αναγκαία. Τεχνοκράτης του Γερμανικού Υπουργείου δήλωσε στο «Κουλούρι»: «Το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οι συγκυρίες είναι βολικές. Θα αφήσουμε μόνο τα διόδια στην Ελλάδα, από τα οποία θα εισπράττονται κανονικά τα κόμιστρα και στη συνέχεια θα αποδίδονται στην Γερμανία για την συντήρηση του, γερμανικού πλέον, αυτοκινητοδρόμου».

Η ελληνική πλευρά, που υποδέχτηκε με παγωμάρα την είδηση, δήλωσε πως θα αντισταθεί με κάθε μέσο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ήταν κατηγορηματικός: « Ο Έλληνας οδηγός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια απάνθρωπη τιμωρία που δεν του αξίζει.

Και για αυτό καλώ όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας τους και να σταματήσουν να παραδίδουν τις πινακίδες από τα αυτοκίνητά τους. Εγώ έχω ήδη αγοράσει 5 τέλη κυκλοφορίας ενώ έχω μόνο 3 αυτοκίνητα. Ας δώσει ο καθένας ό,τι παραπάνω μπορεί και ό,τι περισσεύει από τον οβολό του, γιατί θα μας πάρουν το στολίδι της Βόρειας Ελλάδας» και συνέχισε με φανερά φορτισμένη φωνή: «Γιατί σε κανέναν οδηγό δεν αξίζουν οι στροφές της Κατάρας και της Καστανιάς, η μυρωδιά από τον εμετό των παιδιών στο πίσω κάθισμα, η αναμονή στα φανάρια της Ασπροβάλτας…».

 Ο Υπουργός, μετά από αυτό το συναισθηματικό ξέσπασμα, αποχώρησε με λυγμούς από την αίθουσα, αφήνοντας αποσβολωμένους τους δημοσιογράφους. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου σχολίασε ανεπίσημα πως ο Υπουργός περιέγραψε με ιδιαιτέρως μελανά χρώματα την κατάσταση, κάτι που δεν δείχνει ψυχραιμία.

Τόνισε δε, πως ο αυτοκινητόδρομος έχει χρηματοδοτηθεί και από εθνικούς πόρους, κάτι που σημαίνει πως νομικά μπορούμε να διεκδικήσουμε να παραμείνει στην χώρα τουλάχιστον η Λ.Ε.Α, αν όχι και μια ολόκληρη κανονική λωρίδα κυκλοφορίας, κάτι που αν μη τι άλλο κρίνεται θετικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μόνη θετική αντίδραση ήρθε από την ΜΚΟ «Αρκτούρος». Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας επιτέλους αρχίζει να δικαιώνεται. Μια μικρή μάχη φαίνεται πως κερδίζεται. Τέρμα πια οι νεκρές αρκούδες στην Εγνατία». Φήμες που θέλουν μαζί με την Εγνατία να ξηλώνουν και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μαζί με την πόλη θεωρούνται ανακριβείς, αν και κάτοικοι του Αμβούργου έχουν ήδη σπεύσει να αγοράσουν σπίτια με θέα τη θάλασσα σε προνομιακή τιμή στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας.




 http://www.tokoulouri.com
 eleftheriskepsii

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου