Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Εορδαίας για την εκταφή οστών από τα κοιμητήρια Αγίας Τριάδας και Αγίου Ιωάννου

Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ μετά το μέγα θρησκευτικό, ηθικό, αλλά και πολιτικό ζήτημα που προέκυψε από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκταφή οστών από τα κοιμητήρια Αγίας Τριάδας και Αγίου Ιωάννου, καταθέτει τις προτάσεις της ζητώντας παράλληλα να συζητηθεί το θέμα σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι δε την συζήτηση αναστολή της απόφασης.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για εκταφή των οστών από τα κοιμητήρια Αγίας Τριάδας και Αγίου Ιωάννου με το πρόσχημα της έλλειψης χώρου για νέους τάφους, προσπαθεί να καλύψει την δική σας καθυστέρηση για την ολοκλήρωση των έργων στα νέα κοιμητήρια. Απ’ ότι μάλιστα δείχνουν τα πράγματα δεν φαίνεται να τελειώνουν και να είναι έτοιμα για λειτουργία το 2013. Οι καταγγελίες που έχουμε από δημότες μας που έμαθαν μετά από μήνες ότι έγινε εκταφή των οικείων τους, και μάλιστα δεν γνωρίζουν που βρίσκονται σήμερα τα οστά των προσφιλών τους προσώπων, είναι πάμπολλες, και οφείλετε ως Δημοτική αρχή να τις λάβετε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν σας. Ο νεκρός δεν είναι ένα ετοιμόρροπο κτήριο που αποφασίζετε για λόγους π.χ. ασφαλείας, να γκρεμίσετε. Για τους περισσότερους από μας (θρησκευόμενους ή μη) είναι ιερό κειμήλιο. Εμείς λοιπόν ως ΚΙΝΗΣΗ,
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1ον. Την καταγραφή και αρίθμηση και στα δύο κοιμητήρια, των τάφων, καθώς και πόσοι νεκροί βρίσκονται σε αυτούς.
2ον. Την σύσταση επιτροπής κοιμητηρίων καθώς και προσωρινού κανονισμού λειτουργίας τους, μέχρι να εγκριθεί και να ψηφιστεί ο κανονικός κανονισμός.
3ον. Την αναστολή κατασκευής νέων τάφων, αν πρώτα δεν έχουν τις διαστάσεις που θα ορίζονται σαφώς στον προσωρινό κανονισμό λειτουργίας κοιμητηρίων, και θα αναφέρεται αν είναι οικογενειακός, ατομικός ή κενοτάφιο.
4ον. Την σχολαστική και συνεχή παρακολούθηση από την επιτροπή κοιμητηρίων των τεχνιτών στην κατασκευή των νέων τάφων, ή οποία και θα γίνεται μετά από αίτηση στην επιτροπή, και θα τηρούνται, η από τον προσωρινό κανονισμό διαστάσεις των τάφων.
5ον. Στους ήδη υπάρχοντες και υπερβολικά μεγάλους διαστάσεων τάφους, σε συνεννόηση με τους οικείους τον περιορισμό των διαστάσεων τους.
6ον. Για την ταφή νέων νεκρών, να γίνεται έλεγχος από τα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους και αν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλους πρώην Δήμους, που τώρα όμως υπάγονται στον Δήμο Εορδαίας, να ενταφιάζονται στους πρώην δήμους τους. Μόνο σε περίπτωση μεταδημότευσης να δίνεται άδεια ταφής.
7ον. Την αφαίρεση, κατόπιν συνεννόησης με τους οικείους, των κάθε λογής κατασκευών πέριξ και άνω των τάφων που αφαιρούν εκτάσεις για νέους τάφους.
8ον. Την λειτουργία οστεοφυλάκιου όπως οι νόμοι ορίζουν, και τήρηση ωραρίου επίσκεψης.
9ον. Οποιαδήποτε ειδοποίηση οικείων για προκύπτοντα ζητήματα θα γίνεται εγγράφως.
10ον. Σε ειδικές περιπτώσεις ζητημάτων, θα υπάρχει διαβούλευση με τον ιερέα, τον αντίστοιχο αντιδήμαρχο, την επιτροπή κοιμητηρίων και τους οικείους.
Πιστεύουμε ότι αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας, όχι πρόβλημα χώρων για ταφή νέων νεκρών δεν θα υπάρξει αλλά τα κοιμητήρια θα περάσουν σε μια νέα φάση που θα εξυπηρετούν τους δημότες χωρίς να τους δημιουργούν προβλήματα, εξ’ άλλου ο λαός γι’ αυτό το λόγο σας εξέλεξε για να λύνετε τα προβλήματα των δημοτών και όχι να δημιουργείτε νέα.

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου