Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Χρυσή Αυγή Π.Ο. Δυτικής Μακεδονίας:Δώσανε 12.000 ευρώ για πιστοποίηση των ΚΤΕΟ από Τούρκικη εταιρία με πιστοποιητικά «μαϊμού» και παράνομες διαδικασίες…γκάφα λόγω άγνοιας ή ύποπτη απευθείας ανάθεση σε «ημετέρους» από την Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας

Εδώ και εβδομάδες, παρακολουθούμε διάφορα δημοσιεύματα για την διαδικασία πιστοποίησης των Δημόσιων ΚΤΕΟ της Δυτικής Μακεδονίας, μετά από πληροφορίες που είχαμε ότι η όλη διαδικασία γίνετε με αδιαφανείς ή συνοπτικές διαδικασίες, στο πόδι, με απευθείας αναθέσεις έργου, μυστικότητα και ύποπτες μεθοδεύσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τις Περιφερειακές Ενότητες της ευθύνης της.
Συγκεκριμένα η ιστορία έχει λίγο-πολύ ως εξής:
Με το νόμο Βορίδη από το Μάιο 2012 που αφορά τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των Δημόσιων ΚΤΕΟ (ΦΕΚ 1466/03.05.2012), είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους να προβούν σε ενέργειες έτσι ώστε να εκσυγχρονίσουν τις διαδικασίες ελέγχου οχημάτων και να πιστοποιηθούν κατά το πρότυπο ISO 9001:2008 έως τις 03.01.2013. Επίσης, με άλλη εγκύκλιο στις 04.01.2013, δίνεται παράταση στην προθεσμία εκσυγχρονισμού της μηχανοργάνωσης και του τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά όχι για την πιστοποίηση κατά ISO. Ο νόμος αναφέρει ρητά ότι εάν μετά τις 03.01.2013 το Δημόσιο ΚΤΕΟ δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί, κλείνει και δεν προσφέρει υπηρεσίες μέχρι να ολοκληρώσει την διαδικασία.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με Δελτίο Τύπου στις 10.01.2013, ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση των Δημ. ΚΤΕΟ Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με τους νόμους κλπ. και πανηγυρίζει ότι είναι η μοναδική περιφέρεια που κατάφερε να πιστοποιήσει τα Δημόσια ΚΤΕΟ ευθύνης της.
Από προχθές τα Δημόσια ΚΤΕΟ της Δυτικής Μακεδονίας είναι κλειστά επειδή η εταιρία που τους πιστοποίησε δεν είναι αναγνωρισμένη από την Ε.Ε.Ας δούμε όμως πως έγινε η περίφημη αυτή πιστοποίηση και με ποιές διαδικασίες.Όσοι γνωρίζουν από τις διαδικασίες για πιστοποίηση κατά ISO μιας εταιρίας, μιας βιοτεχνίας, ενός φορέα, μιας Δημόσιας Υπηρεσίας κλπ. ξέρουν ότι είναι χρονοβόρες. Επαγγελματίες του κλάδου, Ελληνικές εταιρίες που διενεργούν διακριβώσεις και πιστοποιήσεις δίνουν το ελάχιστο 3 μήνες προετοιμασίας για την πιστοποίηση. Πόσο μάλλον για τα ΚΤΕΟ που έχουν και προσωπικό το οποίο πρέπει να εκπαιδευτεί, τεράστιο όγκο μηχανημάτων που πρέπει να διακριβωθούν και να πάρουν τις πιστοποιήσεις καλής λειτουργίας, εκπαίδευση των προϊσταμένων έτσι ώστε να «τρέξουν» το πρότυπο και τις διαδικασίες, σύνταξη του εγχειριδίου του πρότυπου ISO 9001:2008 και διάφορες άλλες διαδικασίες. Το γεγονός ότι μιλάμε για Δημόσια Υπηρεσία, που όλοι γνωρίζουμε τις αρτηριοσκληρωτικές τακτικές της γραφειοκρατίας και τις χρονοβόρες καθυστερήσεις σε οτιδήποτε, σίγουρα επιβαρύνει το όλο έργο. Επαγγελματίες του χώρου μας δήλωσαν ότι χρειάζεται 4 έως 5 μήνες για να πιστοποιήσουν Δημόσιο ΚΤΕΟ κατά το πρότυπο ISO 9001:2008 για να είναι όλα όπως προβλέπεται και νόμιμα.Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου (2 μήνες πριν την εκπνοή της προθεσμίας) να ζητάει προσφορές από διάφορες εταιρίες προκειμένου να πιστοποιηθούν τα Δημ. ΚΤΕΟ κατά το πρότυπο ISO 9001:2008. Οι εταιρίες που ανταποκρίθηκαν και έστειλαν προσφορές στην Περιφέρεια, τόνισαν το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα δεν επαρκεί και είναι πολύ πιθανό για κάποιο χρονικό διάστημα τα ΚΤΕΟ να μείνουν κλειστά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τελικά, στις 24.12.2012 (παραμονή Χριστουγέννων) ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας υπογράφει απόφαση που δίνει με απευθείας ανάθεση το έργο «Διαδικασία προετοιμασίας-πιστοποίησης ISO 9001:2008 για ΚΤΕΟ Κοζάνης» προϋπολογισμού 4.674,00  (από το σύνολο των 12.000 ευρώ για όλα τα ΚΤΕΟ της Δυτ. Μακεδονίας) σε κάποιους κυρίους Παπακώστα από το Κιλκίς και Τσούκα από τη Θεσσαλονίκη. Από όσο γνωρίζουμε, οι δύο αυτοί κύριοι πήρανε «πακέτο» όλη τη δουλειά για όλα τα ΚΤΕΟ Δυτ. Μακεδονίας.
Οι αποφάσεις στη Διαύγεια εδώ  και εδώ 
Οι παραπάνω κύριοι στις 02.01.2013 (συνέτριψαν κάθε ρεκόρ προετοιμασίας σε 3 εργάσιμες μέρες να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εν μέσω εορτών) δίνουν πιστοποιητικό ISO 9001:2008 στα ΚΤΕΟ από κάποια εταιρία FQC με έδρα την Κωνσταντινούπολη Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, η εταιρία που εξέδωσε το πιστοποιητικό είναι η μητρική TURKAK Akridetasyon.
Υποθέτουμε ότι για λόγους «αισθητικής» δεν εξέδωσαν τα πιστοποιητικά απευθείας από την TURKAK διότι όσο νά ναι χτυπάει άσχημα να βρίσκεται σε ΚΤΕΟ του Ελληνικού κράτους πιστοποιητικό με ημισέληνους και κόκκινες Τούρκικες σημαίες, οπότε επέλεξαν την «αναίμακτη» λύση της FQC δια της πλαγίας οδού. Αλλά το story έχει και συνέχεια…Η διεθνής πρακτική στην έκδοση πιστοποιητικών είναι να εκδίδονται στη γλώσσα της εταιρίας πιστοποίησης (στα Τούρκικα εν προκειμένω) και στα Αγγλικά για διεθνή χρήση. Αν πρέπει να εκδοθεί και σε άλλη γλώσσα (π.χ. Ελληνικά), χρειάζεται διακρίβωση από ανεξάρτητο φορέα ότι όντως η μετάφραση και οι διαδικασίες είναι σύννομες και όπως προβλέπονται. ΟΛΟΚΛΗΡΟ το πιστοποιητικό πρέπει να είναι γραμμένο σε μία γλώσσα, όχι και Αγγλικά και Τούρκικα κλπ.
Το πιστοποιητικό που εξέδωσαν για τα ΚΤΕΟ Καστοριάς είναι εν μέρη στα Αγγλικά, εν μέρει στα Ελληνικά και εν μέρει στα Τούρκικα…
Οι γκάφες όμως και οι τσαπατσουλιές των κ.κ. Τσούκα και Παπακώστα έχουν και συνέχεια…Στο Πιστοποιητικό αναφέρεται ότι τα ΚΤΕΟ Καστοριάς πιστοποιούνται ότι τηρούν το πρότυπο ISO 9001:2008 για: ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΧΗΜΑΤΩΝ κωδ. ΕΑ 35Έλα όμως που ο κωδικός ΕΑ 35 αντιστοιχεί στις: ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ και ο σωστός κωδικός για Τεχνικό Έλεγχο Οχημάτων είναι ο ΕΑ 34…
Προφανώς μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες εν μέσω εορτών οι παραπάνω κύριοι έφτιαξαν (για 4 Δημόσια ΚΤΕΟ) εγχειρίδια και έντυπα, διακρίβωσαν όργανα και μηχανήματα, εκπαίδευσαν το προσωπικό στις διαδικασίες, τους προϊσταμένους στους εσωτερικούς ελέγχους, έβγαλαν στόχους, στήσανε πρόγραμμα ελέγχων και όλα όσα προβλέπονται από τις διαδικασίες. Μέσα σε όλα αυτά έκαναν και ένα λαθάκι, αντί για κωδικό ΕΑ 34 βγάλανε πιστοποιητικό με διαδικασία ΕΑ 35…Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ακόμη και για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τα πρότυπα ISO και τις διαδικασίες πιστοποίησης ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προφανώς λόγω άγνοιας της κατάστασης, υπέγραψε στο πόδι μια σύμβαση με τυχάρπαστους φορείς διαπίστωσης, οι οποίοι για να προλάβουν τις διαδικασίες και να είναι νομότυποι, εξέδωσαν ένα πιστοποιητικό, (στην κυριολεξία κουρελόχαρτο) μέσα σε 3 μέρες από Τούρκικη εταιρία, με το αντίστοιχο «μπαξίσι» βέβαια…
Αλλά δυστυχώς έχει και συνέχεια το έργο… Το Υπουργείο Μεταφορών, κατάλαβε κάποια στιγμή ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη ιστορία. Ο Νόμος 4070/2012 ρητά αναφέρει ότι πιστοποιητικά ISO 9001:2008 για τα Δημόσια ΚΤΕΟ, γίνονται δεκτά μόνο από Ελληνικές ή Ευρωπαϊκής Ένωσης εταιρίες πιστοποίησης.
Προφανώς για να έχει τα… νώτα του καλυμμένα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών εκδίδουν εγκύκλιο στις 25.01.2013 (22 μέρες μετά την πιστοποίηση-μαϊμού) όπου αναφέρει τις διατάξεις του νόμου 4070/2012 όπου αναφέρεται ρητά ότι: «ο φορέας που χορηγεί την πιστοποίηση κατά το πρότυπο 9001:2008 πρέπει να είναι φορέας της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και ω του θαύματος !!! στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι το σωστό πεδίο διαπίστευσης είναι το ΕΑ34 και η διαπίστευση πρέπει να έχει χορηγηθεί από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευση (ΕΣΥΔ) το οποίο προκλητικά έχει εξαιρεθεί από τους ελέγχους σύμφωνα με το νόμο Βορίδη από το Μάιο του 2012 για να μπορούν εταιρίες αμφιβόλου προσόντων (από Τουρκία, Σκόπια, Βουλγαρία κλπ.) να αλωνίζουν στην αγορά μαζί με τα εγχώρια τσιράκια τους και να παίρνουν (καλή ώρα) έργα 12.000  από Περιφέρειες που αγνοούν (?) τις διαδικασίες και πανηγυρίζουν ότι πρώτοι στην Ελλάδα ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες πιστοποίησης των ΚΤΕΟ… και 25 μέρες μετά κλείνουν τα ΚΤΕΟ διότι η εταιρία πιστοποίησης δεν είναι εγκεκριμένη από το ΕΣΥΔ…
Ακόμη τελικά λεφτά υπάρχουν για πέταμα (ή μήπως οι τυχάρπαστοι φορείς πιστοποίησης που πήρανε νύχτα τη δουλειά, παραμονή Χριστουγέννων, έχουν μπάρμπα στην Περιφέρεια;)
Όλα τα παραπάνω έγγραφα είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται…

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου