Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοποριακή μέθοδος - Εμφύτευμα βοηθά τυφλούς να διαβάσουν

Πρωτοποριακή μέθοδος - Εμφύτευμα βοηθά τυφλούς να διαβάσουν Ενα πρωτοποριακό εμφύτευμα που τοποθετείται στον αμφιβληστροειδή βοηθά τους τυφλούς να διαβάσουν λέξεις που είναι γραμμένες με τη μέθοδο Μπράιγ, χωρίς να τις ψηλαφούν με το χέρι, αλλά χρησιμοποιώντας τα ίδια τους τα μάτια!
Επιστήμονες στην Καλιφόρνια κατάφεραν για πρώτη φορά να βοηθήσουν ανθρώπους με τύφλωση να διαβάσουν λέξεις τεσσάρων γραμμάτων γρήγορα και με ακρίβεια, με τη βοήθεια του εμφυτεύματος, που ονομάζεται Argus II. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Neuroprosthetics»... το Argus II έχει εμφυτευθεί σε περισσότερα από 50 άτομα με τύφλωση, πολλά από τα οποία πλέον μπορούν να δουν την κίνηση, αντικείμενα και να αναγνωρίσουν χρώματα.
Το εμφύτευμα χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα που έχει τοποθετηθεί σε ένα ζευγάρια γυαλιά, έναν φορητό επεξεργαστή που μετατρέπει τα σήματα που λαμβάνει από την κάμερα σε ηλεκτρικά ερεθίσματα, καθώς και ένα μικροτσίπ με ηλεκτρόδια, το οποίο εμφυτεύεται απευθείας στον αμφιβληστροειδή.
Οπως εξηγεί ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης Thomas Lauritzen, μια μικροσκοπική κάμερα σε ένα ζευγάρι γυαλιά που φορά ο ασθενής καταγράφει μια σκηνή, την οποία επεξεργάζεται η φορητή συσκευή και τη μετατρέπει σε σήματα που μεταφέρονται στα γυαλιά. Στη συνέχεια στέλνονται ασύρματα στο εμφύτευμα, το οποίο αποτελείται από έναν δέκτη και μια σειρά από ηλεκτρόδια, που λαμβάνουν τα σήματα και εκπέμπουν χαμηλούς ηλεκτρικούς παλμούς.
Οι παλμοί ενεργοποιούν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και μεταφέρονται στο οπτικό νεύρο, μεταβιβάζοντας οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο, ο οποίος αντιλαμβάνεται εικόνες φωτός. «Οι ασθενείς αναγνώρισαν εύκολα τις λέξεις που ήταν γραμμένες στο σύστημα Μπράιγ, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν καλή χωρική ανάλυση, αφού διακρίνουν εύκολα τα σήματα που λαμβάνουν από διαφορετικά ηλεκτρόδια» εξηγεί ο δρ Lauritzen.
Το εμφύτευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει dimokratianews.gr, αναπτύχθηκε από τη Second Sight, που έχει εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια και τη Λοζάνη. Η πρώτη κλινική δοκιμή του εμφυτεύματος (Argus I) έγινε σε έξι άτομα το 2002, ενώ το Argus II δοκιμάστηκε σε 10 ιατρικά κέντρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τη συμμετοχή 30 ασθενών.

goodstory

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου