Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Τα μυστικά κάτω από το χαλί της συμφωνίας του Eurogroup


Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν συμφωνήσει να χαρίσουν στην Ελλάδα μέρος του χρέους της, όμως, δεν το παραδέχονται δημόσια, για να βοηθήσουν την Angela Merkel στις εκλογές του 2013.
Έγγραφο το οποίο διέρρευσε στους Financial Times αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 115% του ΑΕΠ το 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών γνώριζαν πολύ καλά όταν έκλειναν τη συμφωνία στο ότι κάποια στιγμή, θα κληθούν να… χαρίσουν στην Ελλάδα χρέος ίσο με το 5,1% του ΑΕΠ της τουλάχιστον.
Γιατί, λοιπόν, συμφώνησαν σε ένα ημιτελές σχέδιο; Προφανώς, για να περιορίσουν τις πιέσεις που ήδη δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος στο εσωτερικό της χώρας της.
Ήδη, τα επιτόκια των δανείων διάσωσης της Ελλάδας μειώθηκαν μόλις στις 50 μονάδες βάσης πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο, κάτι που σημαίνει ότι με την όποια περαιτέρω μείωση, οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης θα βρεθούν να γράφουν ζημιές.
Ότι οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά πληρώνουν και από την τσέπη τους, είναι το… μυστικό που κρατούν για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, παραδέχτηκε ότι το Eurogroup συμφώνησε να δοθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, όταν η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Όμως, μέχρι στιγμής, επιμένει ότι οι πιστωτές δεν πρόκειται να υποστούν ζημιές από τα δάνεια διάσωσης, αφού κάτι τέτοιο παραβιάζει τη γερμανική νομοθεσία και θα απαγόρευε τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας.
Οι Γερμανοί πολιτικοί, ασφαλώς, έχουν… μυριστεί το μυστικό. Και ήδη κατηγορούν τον Schaeuble ότι επιχειρεί να κρύψει πως οι ζημιές από τα δάνεια διάσωσης είναι αναπόφευκτες. Ο Frank-Walter Steinmeier, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Bundestag δηλώνει ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την ελληνική συμφωνία, όμως, κατηγορεί τον Schaeuble και την κυβέρνηση ότι προσπαθούν και πάλι να κρύψουν την αλήθεια.
«Η διαγραφή χρέους δεν έχει αποτραπεί, έχει απλά πάρει αναβολή, για κάποιο σημείο μετά τις εκλογές», είπε ο Steinmeier.

polispress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου