Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

«Βουλιάζει» η κατανάλωση... ΑΥΞΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΤΩΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ.


Σε διαρκή πτώση βρίσκεται η κατανάλωση σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες καταστημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης του Κύκλου Εργασιών στο... Λιανικό Εμπόριο σημείωσε τον Μάιο πτώση 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε όλες τις κατηγορίες του εμπορίου δεν παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης, με εξαίρεση αυτές που πραγματοποιούνται στα πολυκαταστήματα. Οι υπόλοιποι εμπορικοί κλάδοι εμφάνισαν μεγάλη κάμψη στον τζίρο τους, ακόμη και αυτοί που αφορούν την πώληση προϊόντων ευρείας κατανάλωσης όπως είναι τα τρόφιμα.

Αναλυτικότερα μείωση 1,3%, σημείωσαν οι πωλήσεις στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων τον Μάιο του 2012 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αντίστοιχα πτώση 11,5% παρουσίασε ο τζίρος στα καύσιμα και στα λιπαντικά αυτοκινήτων, 12,3% τα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού, 15,4% τα φαρμακευτικά και καλλυντικά αγαθά, 19,3% τα είδη ένδυσης και υπόδησης, 16,9% τα έπιπλα, τα ηλεκτρικά είδη και τα προϊόντα οικιακού εξοπλισμού ενώ 12,7% συρρικνώθηκαν οι πωλήσεις στα βιβλία, τα χαρτικά και τα λοιπά είδη δώρων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ η πτώση της κατανάλωσης, από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 5,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τις περισσότερες να έχουν επιδοθεί σε έναν ανελέητο «πόλεμο» προσφορών προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες.

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν στελέχη λιανεμπορικών επιχειρήσεων, οι καταναλωτές πλέον επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ με λίστα προϊόντων και προτιμούν εκείνα που διατίθενται σε προσφορά.

Αναλυτικότερα, το πρώτο εξάμηνο του έτους σημαντική πτώση, της τάξης του 10%, εμφανίζει η αγορά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, κατά 8% έχουν μειωθεί οι πωλήσεις του κρέατος, κατά περίπου 4% οι πωλήσεις των γιαουρτιών, ενώ η κατηγορία των τυποποιημένων τροφίμων παρουσιάζει οριακή μείωση.

Βενζίνη με το σταγονόμετρο

Την ίδια στιγμή με το σταγονόμετρο βάζουν βενζίνη οι περισσότεροι πολίτες στα αυτοκίνητά τους, με την αμόλυβδη να πωλείται στα περισσότερα βενζινάδικα πάνω από 1,70 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλη Κιούσης «η μέση ετήσια πτώση στις πωλήσεις τους, τα τελευταία δύο χρόνια φτάνει το 17% περίπου, με αρκετούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να βάζουν πλέον 5 ή 10 ευρώ βενζίνη κάθε φορά που επισκέπτονται ένα πρατήριο καυσίμων».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου