Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Σημίτης: «Σε δύο-τρεις ώρες οι Τούρκοι μπορούν να καταστρέψουν την Ελλάδα»


«Η Ελλάδα να ακυρώσει τις παραγγελίες όπλων από τη Γερμανία και τη Γαλλία, γιατί αυτά δεν θα βοηθήσουν σε έναν πιθανό πόλεμο με την Άγκυρα. Αυτό δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία η Ελλάδα θα είχε καταστραφεί μέσα σε δύο η τρεις ώρες», αναφέρει το σκοπιανό Κανάλ 5.



Μιλώντας  σε συνέδριο στο γερμανικό ίδρυμα Heinrich Ball στο Βερολίνο, ο Σημίτης ζήτησε τα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να δώσει η Ελλάδα στη Γαλλία και τη Γερμανία για την αγορά όπλων, θα ήταν προτιμότερο να πάνε για τη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας.

«Στην περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος με την Τουρκία, τα όπλα που προγραμματίζει να αγοράσει η Ελλάδα, δεν θα την ωφελήσουν. Ένας τέτοιος πόλεμος θα κρατήσει δύο ή τρεις ώρες. Η Ελλάδα αντί να δαπανά τους πόρους της για την αγορά όπλων, πρέπει να στραφεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποφυγή πιθανών συγκρούσεων. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση πρέπει να είναι ο εγγυητής της ελληνικής εξωτερικής ασφάλειας», είπε ο Σημίτης.

«Η Γερμανία και η Γαλλία κατανοούν τις ελληνικές θέσεις και τα οικονομικά προβλήματα, αλλά η σύμβαση για την προμήθεια των όπλων πρέπει να γίνει σεβαστή από την Ελλάδα και να πληρώσει το αντίτιμο των όπλων παρά να αντιμετωπίσει μια δίκη», ήταν η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση του Βερολίνου και του Παρισιού στις δηλώσεις Σημίτη.

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2008, η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή έκανε συμφωνίες αξίας € 6 δις για να πάρει σύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη και γερμανικά υποβρύχια.

Η παραγγελία είχε ανακοινωθεί στην επίσημη επίσκεψη του Σαρκοζί στην Αθήνα και είχε σαν αποτέλεσμα να υποστηρίξει την Ελλάδα στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, όπου η Γερμανία και η Γαλλία υποστήριξαν το παράνομο βέτο.
Σε αυτήν την  ελληνο-γαλλική-γερμανική αμφισβήτηση δεν αποκλείεται να μπουν  και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν βλέπουν το λόγο γιατί να μην επωφεληθούν και αυτές από τις σχέσεις αυτές της Αθήνας-Βερολίνου- Παρισιού…, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Σάνια Ριστόβσκα του Κανάλ 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου