Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Από "σκουπίδια" εν μια νυκτί μάς... αναβαθμίζουν!

Με νέα της έκθεση η S&P αναβαθμίζει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας κατά 6 ολόκληρες βαθμίδες στην κλίμακά της, από την κατώτατη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» («selective default») στην κλίμακα «B-». Κάτι που σημαίνει πως όχι μόνο «αντιστρέφει» την προηγούμενη απόφασή της, της 5ης Δεκεμβρίου, όταν είχε υποβαθμίσει τη χώρα μας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, τοποθετώντας την στην βαθμίδα SD (selective default), αλλά την επαναφέρει σε μια κλίμακα υψηλότερα της αξιολόγησης που είχε η Ελλάδα πριν από το πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους της (τότε στη βαθμίδα CCC, πλέον στην Β-).
Σε μια πρώτη ανάγνωση αυτή η διαδικασία μπορεί να κριθεί ως καθαρά τεχνική, αφού είθισται να υποβαθμίζονται οικονομίες που βρίσκονται σε διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και να επανακρίνονται αμέσως μετά. Εξάλλου και τον περασμένο Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του PSI, η S&P είχε και τότε υποβαθμίσει προσωρινά την Ελλάδα.
Αυτή τη φορά όμως η εξέλιξη είναι σαφώς θετικότερη, καθώς η ίδια η S&Ρ τονίζει αρχικά πως πλέον οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το outlook, παραμένουν σταθερές, ενώ παράλληλα, σημειώνει πως η αναβάθμιση «αντανακλά την αποφασιστικότητα των χωρών της ευρωζώνης να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις».
Με δυο λόγια μπορεί η αναβάθμιση της Ελλάδας ήταν αναμενόμενη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής χρέους, όχι όμως και το εύρος της! [Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι πασιφανές ότι επιδιώκουν να στείλουν για μία ακόμη φορά το μήνυμα: "Υπακούστε πιστά στις εντολές μας για να χρυσώνουμε το χάπι πού και πού και να ξεγελάτε κι εσείς έτσι τους ψηφοφόρους σας...].
Αναλυτικότερα, ο οίκος αναφέρεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και σημειώνει πως η επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής θα κριθεί από τις αυξήσεις των φόρων, την ενίσχυση της είσπραξης φόρων, το εκτενές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις περικοπές δαπανών.
Η αναβάθμιση της Ελλάδας αντανακλά την άποψη της S&P πως η χώρα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της, αναφέρει στη συνέχεια της έκθεσής του ο οίκος, που πάντως προειδοποιεί πως ακόμη όμως και μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς το ελληνικό χρέος στο 160% του ΑΕΠ παραμένει «επαχθές». Η διαφοροποίηση έχει να κάνει στο ότι πλέον «εναπόκειται στην Ελλάδα, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υπό τους όρους του προγράμματος που ακολουθεί, προκειμένου η Ευρωζώνη να βελτιώσει εκ νέου τη δανειακή σύμβαση της χώρας».
Εν ολίγοις, εκτιμά πως εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε σε εύθετο χρόνο – «φωτογραφίζοντας» πιθανότατα το ερχόμενο φθινόπωρο και τις γερμανικές εκλογές – θα μπορέσει να υπάρξει μια «αναδιαπραγμάτευση» των όρων των δανείων, κάτι που ίσως και να αποτελέσει την οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου