Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Παραδέχονται ότι ξεπουλάνε την ονομασία "Μακεδονία"

 Δείτε πως μεθοδεύουν την ανακοίνωση της λύσης του προβλήματος στην ονομασία των Σκοπίων με την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης κάτω από την πίεση των δανειστών μας για το όνομα "Μακεδονία" ..
 Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ωστόσο η ΠΓΔΜ δεν έχει....
μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τις πάγιες θέσεις της, ανέφερε η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων «Γραγκιάνσκι» (Gragjanski). «Φαίνεται ότι η ηγεσία στη χώρα σας αρνείται να καταλάβει ότι και αυτή πρέπει επίσης να κάνει συμβιβασμό ώστε να συναντηθούμε στο μέσον του δρόμου. Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμένεις και να προσπαθείς να πείσεις την κοινή γνώμη ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι η αποδοχή της στάσης σου εκ μέρους της Ελλάδας. Στο κάτω- κάτω, το ζήτημα της ονομασίας είναι το ακριβές αντικείμενο των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και υποχρέωση που έχετε ήδη αναλάβει με την Ενδιάμεση Συμφωνία», πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου.
 Η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, σημείωσε ότι εξαιτίας του αδιεξόδου, η Ελλάδα ανέλαβε πρόσφατα ακόμη μία πρωτοβουλία, το Μνημόνιο Κατανόησης που προτάθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, όμως όπως επισήμανε, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει λάβει απάντηση από τα Σκόπια στα ουσιαστικά σημεία αυτής της πρότασης.
 Σημείωσε ότι είναι καιρός πλέον να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.
 «Μία αμοιβαία αποδεκτή λύση θα συνιστούσε απτή απόδειξη σχέσεων καλής γειτονίας που είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στη χώρα σας μια νέα αρχή, χωρίς βάρη και μια ενταξιακή διαδικασία απαλλαγμένη από οποιαδήποτε σκιά» πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου.
 Η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, αποχωρεί στα τέλη του χρόνου από τη θέση αυτή, μετά από πεντέμισι χρόνια θητείας.
 Σε ερώτηση εάν στο διάστημα αυτό υπήρξαν στιγμές που οι δύο χώρες βρέθηκαν κοντά σε λύση για το θέμα του ονόματος, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 και τις πρόωρες βουλευτικές που ακολούθησαν στην ΠΓΔΜ, είχαν διαμορφωθεί ευνοϊκές συνθήκες για την επίλυση του ζητήματος.
 «Το ζήτημα βρισκόταν τότε ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας και η χώρα σας διέθετε μια ισχυρή, νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να αναλάβει την ιστορική ευθύνη να κάνει ένα σημαντικό βήμα. Δυστυχώς, δεν το έκανε. Αντιθέτως, γίναμε μάρτυρες μιας αύξησης της εθνικιστικής ρητορικής και διαδοχικών προκλήσεων, που υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Προφανώς, όλα αυτά συνιστούν περισσότερο εμπόδια παρά αρωγούς αναφορικά με τις προοπτικές της, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαπραγματευτικής διαδικασίας» πρόσθεσε.
 Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, πέραν του ζητήματος της ονομασίας, η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ στενούς δεσμούς.
 «Πρώτον και κύριο, μας συνδέει η γεωγραφία. Οι πολίτες μας ταξιδεύουν και προς τις δύο χώρες για διακοπές, αγορές και για επιχειρηματικούς λόγους. Ελληνικές επενδύσεις είναι παρούσες στη χώρα από την ανεξαρτησία της, σε κρίσιμα πεδία της οικονομίας και πηγαίνουν πολύ καλά. Έχουμε πολύ επιτυχημένη διασυνοριακή συνεργασία με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Υπάρχουν ανταλλαγές σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Συνεργαζόμαστε στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος. Συνεργαζόμαστε ακόμα και σε στρατιωτικά ζητήματα, ενώ έχουμε και αστυνομική συνεργασία. Φυσικά, μένουν πολλά να γίνουν» ανέφερε.
 Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι η διεύρυνση της ΕΕ και ιδιαίτερα η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα και πως η ελληνική Προεδρία της ΕΕ το 2003 υπήρξε πρωτοπόρα αυτής της ιδέας, η οποία αντικατοπτρίζεται πολύ καθαρά στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης».
 Σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και παράλληλα, αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας στην πρώιμη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι τις ουσιαστικές αποφάσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ τις λαμβάνουν τα κράτη- μέλη. 
 «Αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις που παρουσιάζονται εξετάζονται βάσει των επιτευγμάτων κάθε χώρας ξεχωριστά και της εκπλήρωσης όλων των σχετικών κριτηρίων. Επίσης, πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη ότι το ζήτημα της ονομασίας, ως ζήτημα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, όπως αναφέρεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και όχι ως διμερές ζήτημα, ανατέθηκε από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας προς επίλυση στον ειδικό απεσταλμένο. Πιστεύω ότι καθένας από τους εμπλεκόμενους πρέπει να σέβεται και να στηρίζει την εντολή του», ανέφερε ακόμη.
 
nyxtobaths

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου