Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας

Οι Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας                            μοιραζόμαστε τους φόβους και τις αγωνίες όλων των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, που βρίσκονται στο στόχαστρο βίαιων οικονομικών περικοπών και διαρκούς απαξίωσης της ποιότητας ζωής τους.
Πληγωνόμαστε καθημερινά από την αναχρονιστική λειτουργία μιας πολιτείας, που με τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και το συγκεντρωτισμό, μας καθυστερεί και μας εμποδίζει όταν δεν τη χρειαζόμαστε, ενώ είναι τραγικά απούσα όταν την έχουμε ανάγκη, όπως στην υγεία, την ασφάλεια και την παιδεία.
Βιώνουμε την έντονη κοινωνική αδικία  ενός κράτους που αδυνατεί να κατανείμει δίκαια τα δημόσια βάρη και καταφεύγει σε οριζόντια μέτρα με αποτέλεσμα οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και περισσότεροι.
Ανησυχούμε, όμως, περισσότερο για το μέλλον των παιδιών μας. Που θρυμματίζουν τα νιάτα και τα όνειρα τους, εγκλωβισμένα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εξακολουθεί να στηρίζεται στην απομνημόνευση, που δέκα χρόνια πριν από την κρίση είχε ήδη διώξει 100.000 νέους επιστήμονες στο εξωτερικό, που παράγει πτυχιούχους περιορισμένης επαγγελματικής προοπτικής, αφού ολόκληροι τομείς της οικονομίας παραμένουν κλειστοί και ελεγχόμενοι από προνομιούχες, κρατικοδίαιτες ελίτ απεριόριστου κέρδους.
Η ιστορία έχει αποδείξει παγκόσμια για τις χώρες που βρέθηκαν στη δίνη μεγάλων οικονομικών κρίσεων, πως η ασφαλέστερη διέξοδος υπήρξε η επένδυση στην παιδεία και τη γνώση. Αντίθετα, οι χώρες που υποχρηματοδότησαν και υποβίβασαν το εκπαιδευτικό τους σύστημα, οδηγήθηκαν στο περιθώριο των εξελίξεων και στην εξαθλίωση.
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε είδους περιστολή στο χώρο της εκπαίδευσης, που έχει καταβάλει βαρύτατο τίμημα στο βωμό ατελέσφορων πολιτικών και δεν αντέχει άλλες περικοπές και καλούμε την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει την παιδεία ως πρώτη εθνική προτεραιότητα και να εστιάσει τη δράση της στις τομές και τις αλλαγές που έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Εκφράζουμε, τέλος, με πλήρη συνείδηση του κοινωνικού μας ρόλου την ανησυχία μας για την έξαρση των φαινομένων βίας και αυτοδικίας στην κοινωνική μας ζωή και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, να αναδείξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη ως συνεκτικό υλικό ενός κράτους δικαίου και μιας κοινωνίας παιδείας και πολιτισμού.

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου