Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Νέο φορολογικό: Τι θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες

Αλλάζουν τα φορολογικά κλιμάκια με το νέο νόμο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Τι θα ισχύει με το αφορολόγητο, τα πρόστιμα και τη συλλογή αποδείξεων
Ριζικές αλλαγές στη φορολογία ετοιμάζει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα.
Διαβάστε τι θα ισχύει στο εξής με τη συλλογή αποδείξεων
Για μισθωτούς και συνταξιούχους τα φορολογικά κλιμάκια μειώνονται από οκτώ που είναι σήμερα σε τρία. Το πρώτο κλιμάκιο εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 21%.
Το δεύτερο κλιμάκιο ξεκινά από τα 25.001 ευρώ και φθάνει μέχρι τις 48.000 ευρώ με συντελεστή 36%.
Το τρίτο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%.
Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και αντικαθίσταται με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ.
Στα εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ.
Τέλος για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
Με το νέο σύστημα, θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι οικογένειες με παιδιά, καθώς τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια καταργούνται.
Φόρος από το πρώτο ευρώ
Στους ελεύθερους επαγγελματίες, καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα καθαρά τους κέρδη θα φορολογηθούν με κλιμακωτούς συντελεστές 26% και 33%.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματός τους με συντελεστές:
*26% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ.
*33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.
Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μέχρι τρεις εργοδότες ή τα ακαθάριστά τους έσοδα προέρχονται σε ποσοστό 75% από ένα μόνο εργοδότη, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Τι αλλάζει στις ποινές
Σύμφωνα με τον "Τύπο της Κυριακής", προβλέπονται περικοπές 20% στους πρόσθετους φόρους που επιβάλλονται για εκπρόθεσμες ή ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις, αυξήσεις από 12,5% έως 156% στα πρόστιμα για μικροπαραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και μειώσεις κατά 50% έως 91% στις χρηματικές ποινές για αδικήματα φοροδιαφυγής μεγάλου ύψους, που αφορά στη διακίνηση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, στη μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων κ.α.
Προβλέπεται επίσης ευνοϊκή ρύθμιση για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω της αναδρομικής μείωσης των προστίμων και των λοιπών χρηματικών ποινών.
Με τη ρύθμιση αυτή, όσοι μεγαλοφοροφυγάδες έχουν ελεγχθεί και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα, εφόσον οι υποθέσεις τους δεν έχουν περαιωθεί ακόμη με διοικητικό συμβιβασμό ή δεν έχουν τελεσιδικήσει ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων, θα μπορούν να γλυτώσουν την πληρωμή ποσών ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της αναδρομικής μείωσης των προστίμων.
Επίσης, μειώνεται από τα 20 στα 10 χρόνια η ανώτατη διάρκεια της ποινής κάθειρξης που προβλέπεται για το αδίκημα της έκδοσης ή της αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών στοιχείων, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Απαλλάσσονται από τα πρόστιμα και τις ποινικές κυρώσεις, οι λήπτες εικονικών φορολογικών στοιχείων στις περιπτώσεις που η εικονικότητα αφορά όχι στη συναλλαγή, αλλά στο πρόσωπο του εκδότη των φορολογικών στοιχείων.
Προβλέπεται ακόμα αναστολή μέχρι ένα μήνα για όσες επιχειρήσεις εκδίδουν ή λαμβάνουν εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 50.000 ευρώ. Η ποινή θα επιβάλλεται ως παρεπόμενη, εφόσον έχει προηγηθεί ποινική καταδίκη του δράστη.
Ολόκληρο το σχέδιο νόμου για τη φορολογία

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου