Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Έλληνας 17χρονος κατασκεύασε μεταλλικό γάντι για άτομα με αναπηρία

ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ
 
Σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο μαθητής Χάρης Ιωάννου κατάφερε να κατασκευάσει ένα τεχνητό γάντι, που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία στα άνω άκρα. Αξιοποίησε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, προσθέτοντας στο μέταλλο την αγάπη του για τους συνανθρώπους του, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Δύο χρόνια πριν, ο τότε 15χρονος Χάρης «συνέλαβε» την ιδέα του μεταλλικού γαντιού βλέποντας τη γιαγιά του που αντιμετώπιζε κινητικές δυσκολίες να μην μπορεί να πιάσει ούτε το τηλεκοντρόλ. Τότε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητά του προς όφελος όσων έχουν ανάγκη....



Μέσα σε ενάμιση χρόνο κατάφερε να κατασκευάσει το μεταλλικό γάντι, με πολύ υπομονή και ατέλειωτες ώρες προσωπικής δουλειάς. Η συσκευή, βάρους μόλις 350 γραμμαρίων, απαρτίζεται από μια μεταλλική κατασκευή, με αισθητήρες πίεσης, που αντιλαμβάνονται πότε το άτομο που φοράει το γάντι πάει να κάνει μία κίνηση με το χέρι. Μέσα από ένα επεξεργαστικό σύστημα, που βρίσκεται πάνω στο γάντι, και με τη βοήθεια αλγορίθμων δίνεται εντολή σε κινητήρες να κινητοποιήσουν το χέρι. Το γάντι μπορεί να προσδώσει δύναμη μέχρι 17 κιλά σε κάθε κλείδωση του χεριού.

«Δοκίμασε το πρωτότυπο και λειτούργησε αρκετά καλά. Φυσικά το γάντι είναι ακόμα ακατάλληλο για καθημερινή χρήση, γιατί βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και υπάρχουν κάποια σφάλματα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά», λέει στο «Έθνος».


Από τα 6 του χρόνια ο Χάρης ασχολείται με τις κατασκευές. Έχει κάνει κατάληψη σε ένα μικρό δωμάτιο του σπιτιού του, όπου έχει τοποθετήσει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα εργαλεία του. «Από μικρό παιδί ενδιαφερόμουν γι' αυτά τα πράγματα. Εχω κάνει μετατροπές αυτοκινήτων από βενζινοκίνητα σε ηλεκτροκίνητα και έχω αποπειραθεί να φτιάξω ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να ανοιγοκλείνουν οι διακόπτες του σπιτιού μέσω Internet. Το δοκίμασα στην πόρτα του γκαράζ, την κατέστρεψα και το πάθημα μου έγινε μάθημα», αναφέρει.


Η αξιέπαινη προσπάθειά του βραβεύτηκε χθες από τη Unicef στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.


Σε αυτήν βραβεύτηκαν σχολεία και μαθητές που αρίστευσαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους», που υλοποιείται με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας. Τα βραβεία έλαβαν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα, που δημιούργησαν πρωτότυπες αφίσες, παραμύθια, βιβλία και εφημερίδες με θέματα σχετικά με την αγάπη, τη χαρά, την οικογένεια, το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών σε φαγητό και νερό, και τα άλλα δικαιώματα των παιδιών.


http://www.trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου