Παρά την πρόσφατη συμφωνία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ  Βέρνερ Χόγιερ (υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας εγγυήσεων), με την οποία υποτίθεται ότι απεγκλωβίζονται οι εκταμιεύσεις δανείων από την ΕΤΕπ και ανοίγει ο δρόμος για νέες χρηματοδοτήσεις υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η ΔΕΗ δεν έχει δεί «ούτε σεντς».
Ο λόγος για το δάνειο που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ήδη εκτελεσμένα έργα της ΔΕΗ ύψους 150 εκατ. ευρώ. Διότι για τα υπόλοιπα κονδύλια των 280 εκατ. ευρώ για έργα της επιχείρησης που είχαν αρχικά πάρει το «πράσινο φως», όπως για παράδειγμα το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης (το οποίο προς το παρόν ματαιώθηκε), τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.
Το πρόβλημα για τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ, και συνεπώς του συνόλου της ενεργειακής αγοράς, είναι μεγάλο, καθώς η καθυστέρηση στην εκταμίευση του δανείου έρχεται να προστεθεί στο ήδη ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο υποχρεούται να κινηθεί η επιχείρηση.
Αξιόπιστοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η κωλυσιεργία εκ μέρους της ΕΤΕπ οφείλεται στο ότι δεν έχει τελειώσει το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος και ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθούν χρήματα αν δεν παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας και δεν ομαλοποιηθεί η υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕπ αρχικά είχε ζητήσει στο δάνειο της ΔΕΗ να τεθεί όρος επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, καθώς και την υπαγωγή της σύμβασης στο Αγγλικό Δίκαιο σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης του δανείου. Μετά από τις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την ΕΤΕπ άλλαξαν οι διατυπώσεις στη σχετική σύμβαση και υπογράφηκε η συμφωνία ανάμεσα στον κ. Στουρνάρα και τον κ. Βέρνερ Χόγιερ.
Η υπόθεση του δανείου προς τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «πιλότο» για όλα τα δάνεια που θα δώσει στη χώρα μας η ΕΤΕπ. Σήμερα, από το 1,2 δις. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για το 2012, δεν έχουν εκταμιευθεί παρά μόλις 10 εκατ. ευρώ.

kozan.gr