Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Σκόπια: « Παράνομοι ξεναγοί των τουριστών διαστρεβλώνουν την Ιστορία»

«Ισχυρίζονται ότι ο βασιλιάς Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας!»


Σκόπια.

Ξεναγοί από ξένες χώρες στρεβλώνουν τη «μακεδονική» ιστορία, γράφει σήμερα η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων Νόβα Μακεντόνια.

«Ο Άγιος Κλήμης ήταν Βούλγαρος. Το ίδιο λένε και για το βασιλιά Σαμουήλ και το βασίλειό του. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Έτσι οι ξένοι ξεναγοί παρουσιάζουν στους τουρίστες, την ιστορία και τα αγάλματα που επισκέπτονται την πρωτεύουσα, Σκόπια.

Οι παράνομοι αυτοί ξεναγοί είναι από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία και την Ελλάδα γράφει η εφημερίδα και υποστηρίζει ότι έρχονται συχνά με ομάδες τουριστών.
«Αυτοί δημιουργούν μια ανεπανόρθωτη βλάβη στον πολιτισμό και την ταυτότητα της χώρας σε αυτήν την δύσκολη ιστορική καμπή» λένε οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Ζητούν  την προστασία του επαγγέλματος των τοπικών ξεναγών οι οποίοι έχουν λάβει άδεια και προτείνονται από την τουριστική αστυνομία.

 «Έχουμε δημιουργήσει τα μνημεία «Σκόπια 2014» και τα παρουσιάζουν υπέρ τους.  Έχουμε πολλούς νέους πτυχιούχους ταξιδιωτικούς οδηγούς έτσι ώστε να μην μένουμε απαθείς, ενώ οι άλλοι να λειτουργούν παράνομα. Στη χώρα υπάρχουν  πάνω από 300 ταξιδιωτικοί οδηγοί, και δεν χρειάζονται οι ξένοι να κάνουν τη δουλειά μας», είπε ο Μπράνκο Μποσίλκοφ.

Ο ίδιος που είναι πρόεδρος του συλλόγου των Ξεναγών στα Σκόπια, είπε ότι πρέπει να ελέγχονται οι συνοδοί των τουριστών στα Σκόπια.

Μια παρόμοια επιθεώρηση έγινε στην Οχρίδα, και είναι αναγκαίο να γίνει και στην πόλη των Σκοπίων, όπου έρχονται πολλοί ξένοι τουρίστες.

Οι αρχές της πόλης με τη σειρά τους, δήλωσαν ότι θα εργαστούν για τη δημιουργία του ελέγχου αυτού.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του νόμου περί αλλοδαπών ταξιδιωτικών πρακτορείων τα οποία φέρνουν τους τουρίστες στη χώρα, αν δεν υπάρχει σύμβαση για τη μεσολάβηση ενός σκοπιανού πρακτορείου ή δεν έχουν άδεια ή σύμβαση με τουριστικό οδηγό, υπάρχει η υποχρέωση  το αργότερο σε 24 ώρες μετά την είσοδο στη χώρα να προσλαμβάνουν ξεναγό εντόπιο, σημειώνει η εφημερίδα.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου