Ανεπεξέργαστο (μη ραφιναρισμένο) θαλασσινό αλάτι. Είναι το φυσικό αλάτι της θάλασσας.
Το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι περιέχει εκτός από νάτριο, 92 διαφορετικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο κλπ.) σε ιδανική αναλογία που χρειάζεται ο οργανισμός μας
για να λειτουργήσει σωστά.
Το κοινό αλάτι.
Συνήθως χρησιμοποιούμε το κοινό αλάτι που βρίσκουμε παντού το οποίο:
- έχει υποστεί επεξεργασία για να αποκτήσει καλύτερη όψη.
- έχουν αφαιρεθεί τα πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει στη φυσική του μορφή και έχουν απομείνει μόνο 2 στοιχεία.
– αποτελείται κατά 40% από νάτριο (Na) και κατά 60% από χλώριο (Cl).
- είναι εμπλουτισμένο σε νάτριο κατά 40% περισσότερο από την αρχική του φυσική μορφή.
- έχουν προστεθεί χημικές ουσίες όπως το πυριτικό άλας αλουμινίου (που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ) κ.α. για τη λεύκανση και τη βελτίωση της ροής του.
- σε κάποιες περιπτώσεις εμπλουτίζεται με ιώδιο και κάλιο αλλά ακόμα κι έτσι δεν έχει τίποτα από την αρχική θρεπτική του αξία.
Επιπτώσεις στην υγεία μας.
Καταναλώνουμε περίπου 10 gr αλάτι ημερησίως, αντί των 4 gr χρειαζόμαστε. Το 70 – 80% αυτού του αλατιού προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και έτοιμα φαγητά. Η υψηλή λήψη νατρίου είναι η βασικότερη αιτία της υπέρτασης και των κατακρατήσεων. Άτομα με υπέρταση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, και κυρίως εγκεφαλικό.
Αντίθετα το ανεπεξέργαστο (μη ραφιναρισμένο) θαλασσινό αλάτι έχει θετική επίδραση στις λειτουργίες του οργανισμού:
- Σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό, ρυθμίζει την πίεση του αίματος μαζί με το νερό και δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών.
- Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τους διαβητικούς.
- Δυναμώνει τα οστά και εμποδίζει την οστεοπόρωση. Το 27% του αλατιού του οργανισμού βρίσκεται στα οστά.
- Βοηθά την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων στην εντερική οδό.
- Είναι φυσικό, ισχυρό αντιισταμινικό.
- Είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ερωτική διάθεση.
- Προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, έχει αντιαλλεργική δράση.
Προτάσεις.
- Αντί για αλάτι χρησιμοποιούμε ξύδι, λεμόνι, μπαχαρικά και αρωματικά βότανα για να ενισχύσουμε τη γεύση των τροφών.
-Διαβάζουμε στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων την περιεκτικότητα σε αλάτι.
- Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά διότι το κάλιο που περιέχουν βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλλει το επιπλέον νάτριο.
-Προτιμάμε τη χρήση του θαλασσινού μη ραφιναρισμένου αλατιού. Θα το βρούμε σε καταστήματα με βιολογικά και σε μεγάλα μάρκετ, σε μορφή χοντρών κόκκων και το τρίβουμε σε μύλο πιπεριού. Στην ετικέτα του επιβάλλεται να γράφει «μη ραφιναρισμένο», δηλαδή όχι βιομηχανικά επεξεργασμένο. Έχει φυσική, έντονη γεύση, γι’ αυτό βάζουμε μικρότερη ποσότητα στο φαγητό.
-Οι φρέσκιες, φυσικές και ανεπεξέργαστες τροφές στην καθημερινή μας διατροφή αποτελούν τη μόνη λύση για τη σωματική μας υγεία.
Το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι περιέχει εκτός από νάτριο, 92 διαφορετικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο κλπ.) σε ιδανική αναλογία που χρειάζεται ο οργανισμός μας
για να λειτουργήσει σωστά.
Το κοινό αλάτι.
Συνήθως χρησιμοποιούμε το κοινό αλάτι που βρίσκουμε παντού το οποίο:
- έχει υποστεί επεξεργασία για να αποκτήσει καλύτερη όψη.
- έχουν αφαιρεθεί τα πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει στη φυσική του μορφή και έχουν απομείνει μόνο 2 στοιχεία.
– αποτελείται κατά 40% από νάτριο (Na) και κατά 60% από χλώριο (Cl).
- είναι εμπλουτισμένο σε νάτριο κατά 40% περισσότερο από την αρχική του φυσική μορφή.
- έχουν προστεθεί χημικές ουσίες όπως το πυριτικό άλας αλουμινίου (που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ) κ.α. για τη λεύκανση και τη βελτίωση της ροής του.
- σε κάποιες περιπτώσεις εμπλουτίζεται με ιώδιο και κάλιο αλλά ακόμα κι έτσι δεν έχει τίποτα από την αρχική θρεπτική του αξία.
Επιπτώσεις στην υγεία μας.
Καταναλώνουμε περίπου 10 gr αλάτι ημερησίως, αντί των 4 gr χρειαζόμαστε. Το 70 – 80% αυτού του αλατιού προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και έτοιμα φαγητά. Η υψηλή λήψη νατρίου είναι η βασικότερη αιτία της υπέρτασης και των κατακρατήσεων. Άτομα με υπέρταση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, και κυρίως εγκεφαλικό.
Αντίθετα το ανεπεξέργαστο (μη ραφιναρισμένο) θαλασσινό αλάτι έχει θετική επίδραση στις λειτουργίες του οργανισμού:
- Σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό, ρυθμίζει την πίεση του αίματος μαζί με το νερό και δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών.
- Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τους διαβητικούς.
- Δυναμώνει τα οστά και εμποδίζει την οστεοπόρωση. Το 27% του αλατιού του οργανισμού βρίσκεται στα οστά.
- Βοηθά την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων στην εντερική οδό.
- Είναι φυσικό, ισχυρό αντιισταμινικό.
- Είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ερωτική διάθεση.
- Προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, έχει αντιαλλεργική δράση.
Προτάσεις.
- Αντί για αλάτι χρησιμοποιούμε ξύδι, λεμόνι, μπαχαρικά και αρωματικά βότανα για να ενισχύσουμε τη γεύση των τροφών.
-Διαβάζουμε στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων την περιεκτικότητα σε αλάτι.
- Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά διότι το κάλιο που περιέχουν βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλλει το επιπλέον νάτριο.
-Προτιμάμε τη χρήση του θαλασσινού μη ραφιναρισμένου αλατιού. Θα το βρούμε σε καταστήματα με βιολογικά και σε μεγάλα μάρκετ, σε μορφή χοντρών κόκκων και το τρίβουμε σε μύλο πιπεριού. Στην ετικέτα του επιβάλλεται να γράφει «μη ραφιναρισμένο», δηλαδή όχι βιομηχανικά επεξεργασμένο. Έχει φυσική, έντονη γεύση, γι’ αυτό βάζουμε μικρότερη ποσότητα στο φαγητό.
-Οι φρέσκιες, φυσικές και ανεπεξέργαστες τροφές στην καθημερινή μας διατροφή αποτελούν τη μόνη λύση για τη σωματική μας υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου