Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Ανακλαστήρες που σώζουν τις αρκούδες και τους λύκους

Χθες, 4 Οκτωβρίου 2012, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επέλεξε να υλοποιήσει μια δράση που συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία της άγριας ζωής.

Έτσι, στη θέση Κλειδί της νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης Φλώρινας και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων τοποθετήθηκαν από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ 40 ανακλαστήρες προκειμένου να μεγιστοποιούν το φως που αντανακλούν τα φώτα των διερχόμενων αυτοκινήτων και να αποτρέπουν τα ζώα να διέρχονται την οδό, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, οπότε και συμβαίνουν τα περισσότερα των τροχαίων ατυχημάτων.



Η  ζώνη του Κλειδίου αποτελεί αποδεδειγμένα περιοχή σύγκρουσης της άγριας ζωής με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σύμφωνα και με τον νέο νόμο για την βιοποικιλότητα (Ν.3937) η περιοχή πρέπει να αξιολογηθεί και να αναγνωριστεί επίσημα ως ειδικός διάδρομος επικοινωνίας για την άγρια πανίδα.

Πρόκειται για το μοναδικό φυσικό πέρασμα μικρών και μεγάλων θηλαστικών από το όρος Βόρα προς το όρος Βίτσι και ταυτόχρονα για έναν πολυσύχναστο δρόμο που οδηγεί στην πόλη της Φλώρινας αλλά και στον συνοριακό σταθμό Ελλάδας-FYROM και όπου τα τελευταία 2 χρόνια έχουν  σημειωθεί 6 τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες και λύκους.

Στον ίδιο οδικό άξονα είχαν τοποθετηθεί από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,  ειδικές πινακίδες που προειδοποιούν τους οδηγούς για πιθανή διάσχιση του δρόμου από αρκούδα. Η τοποθέτηση των ειδικών ανακλαστήρων φωτός θα συμβάλλει έμπρακτα στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα τα διερχόμενα ζώα και παράλληλα θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί τη δράση στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την εταιρία κινητής επικοινωνίας VODAFONE καθώς και ενός ευρύτερου προγράμματος για τις μετακινήσεις και τα περάσματα της άγριας πανίδας στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους που υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ την τελευταία τριετία

Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/Βάσω Πετρίδου 2310 555920   & 6937422537


radioflorina.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου