Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Το κόλπο με το φρέσκο γάλα και η χειραγώγηση της αγοράς.

Το πλέον σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα λέγεται «Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Η απραξία της έχει προκαλέσει αναστάτωση και στις οικονομικές επιστήμες, αφού η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου συμβαίνει το ανεξήγητο: Οι μισθοί ισοπεδώνονται, η ζήτηση συρρικνώνεται και οι τιμές των προϊόντων καλπάζουν.

Μήπως θα έπρεπε η «Επιτροπή Ανταγωνισμού» να μετονομασθεί σε «Επιτροπή Διατήρησης Καρτέλ»; Γιατί τα μονοπώλια αλωνίζουν και τσακίζουν ό,τι απέμεινε από το εισόδημα των εργαζομένων και των νεόπτωχων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το γάλα, που αφορά σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Με το κόλπο του λεγόμενου φρέσκου γάλακτος χειραγωγούν την αγορά, με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες γάλακτος και οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να θησαυρίζουν.

Η «Επιτροπή Ανταγωνισμού» κάνει ότι δεν βλέπει το πρόβλημα και, για τα προσχήματα, ασχολήθηκε μόνο με τη διανομή του βρεφικού γάλακτος που αφορά στο 0,5% του πληθυσμού και είναι αδιάφορη για τα καρτέλ. Βέβαια, δεν έχει ευθύνη μόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αισχροκέρδεια στο γάλα, είναι και διάφοροι πολιτικοί που θυσιάζουν το συμφέρον του κόσμου προκειμένου να διαιωνίσουν το πελατειακό σύστημα.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι χαρακτηριστική η περίπτωση Θεσσαλού υπουργού που αρνείται κάθε παρέμβαση η οποία θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της αγοράς του γάλατος, γιατί η εκλογική του περιφέρεια έχει πολλούς παραγωγούς και μεγάλη βιομηχανία που δραστηριοποιείται στον επίμαχο τομέα.

Να δούμε πότε θα τελειώσει αυτό το γιγαντιαίο σκάνδαλο που εξυπηρετεί τους βιομηχάνους αλλά εξαθλιώνει καθημερινά τον κόσμο, γιατί το γάλα δεν είναι πολυτέλεια αλλά καθημερινή ανάγκη.

ΥΓ.: Δικαιολογημένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν ασχολείται με το επίμαχο θέμα. Προτεραιότητα έχει η αγορά κτιρίου για μεταστέγαση των υπηρεσιών της!


lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου