Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Αιολική ενέργεια: νέα ανεμογεννήτρια προστατεύει τα πουλιά (video)


Οι ανεμογεννήτριες που εκμεταλλεύονται τη δύναμη του ανέμου έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένως για παρενόχληση των πουλιών και απομάκρυνσή τους από τους βιότοπους όπου αυτά ενδημούν.

Μια νέα τεχνολογία που ισχυρίζεται ότι είναι φιλική προς τα πτηνά και τις νυχτερίδες θα τεθεί σε δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για την ανεμογεννήτρια Catching Wind Power (CWP) της εταιρείας Sigma Design.

Η τεχνολογία CWP-Compressed Air Enclosed Wind Turbine αποτελεί πνευματικό τέκνο του 89χρονου εφευρέτη Ρέιμοντ Γκρην.

Ο γηραιός εφευρέτης υποστηρίζει πως το σχέδιό του μπορεί να βρει εφαρμογές σε διάφορα μεγέθη από μικρές, μεταφερόμενες μονάδες έως μεγάλα αιολικά πάρκα και πως συνδυάζει μια σειρά πλεονεκτημάτων σε σύγκριση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες.www.youtube.com/watch 
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Γκρην, “οι παραδοσιακές ανεμογεννήτριες με τις τρεις έλικες διώχνουν τα πουλιά από τον αέρα. Επειδή οι έλικες κινούνται με ταχύτητες ανάμεσα σε 120 χλμ/ώρα και 300 χλμ/ώρα τα πουλιά δεν μπορούν να τις δουν και συχνά συγκρούονται πάνω τους με αποτέλεσμα να καταρρίπτονται νεκρά. Το σχέδιο που προτείνουμε δεν έχει εξωτερικά κινούμενα μέρη για να χτυπήσει τα πουλιά. Είναι εύκολα ορατό και τα πουλιά μπορούν να το αποφεύγουν, ενώ τα κινούμενα μέρη είναι εσωτερικά. Επίσης, οι ανεμογεννήτριες αυτές δεν παράγουν θόρυβο”.

Η ανεμογεννήτρια CWP χρησιμοποιεί την Τεχνολογία του Κώνου Εσωτερικής Συμπίεσης, η οποία επιτυγχάνει την συμπίεση του εισερχόμενου αέρα προκειμένου να παράγει μεγαλύτερη ισχύ.

Ο Γκρην, βεταράνος του στρατού, επέλεξε την Sigma Design για την υλοποίηση του σχεδίου του διότι, όπως λέει, οι ιδιοκτήτες της είναι επίσης βετεράνοι.

Δείτε το video


econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου