Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων που απώλεσαν τα ασφαλιστικά ταμεία «από το μονομερές "κούρεμα" των ομολόγων που αποφάσισαν κυβέρνηση και τρόικα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI)». Μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων που υπέστησαν δραστικό περιορισμό των αποθεματικών είναι τα ΤΠΔΥ, ΤΕΑΔΥ και ΟΠΑΔ, στα οποία είναι ασφαλισμένοι όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.
Κατά την άποψη έγκριτων νομικών, στους οποίους η ΠΟΕ-ΟΤΑ απευθύνθηκε, «ο μονομερής και δραστικός περιορισμός στα περιουσιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όπως είναι οι εισφορές που επί χρόνια καταβάλλουν, αντίκειται σε βασικούς κανόνες του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, αποφάσισε να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με σκοπό να αναζητήσει τα ποσά που χάθηκαν με το "κούρεμα" των ομολόγων. Την υπόθεση εκ μέρους της Ομοσπονδίας θα χειρισθούν οι συνταγματολόγοι Απόστολος Παπακωνσταντίνου και Νικόλαος Χλέπας και η Δικηγορική τους Εταιρεία (Α. Παπακωνσταντίνου - Γ. Κατρούγκαλος - Ν. Χλέπας και Συνεργάτες).
Όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της, αλλά και των υποχρεώσεων της απέναντι στα μέλη της, «αποφάσισε πέραν της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας να προβεί και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια για την αναζήτηση των ποσών που χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμη και της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καθώς επίσης και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Η δραστική απομείωση της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που αποφασίστηκε μονομερώς, επέφερε σοβαρές μειώσεις στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και είχαν "επενδυθεί", χωρίς πάντα τη σύμφωνη γνώμη των Ταμείων, σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Η ενέργεια αυτή, της κυβέρνησης και της τρόικας για την αναδιάρθρωση του χρέους, αποτελεί μία ευθεία επίθεση στην περιουσία των χαμηλόμισθων εργαζομένων, η οποία παραβιάζει κατάφωρα όχι μόνο την αίσθηση περί δικαίου, αλλά και βασικούς κανόνες που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του Ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, όπως είναι η αρχή του κράτους δικαίου και το δικαίωμα στην περιουσία», υπογραμμίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου