Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Φασόλια. Η υποτιμημένη υπερτροφή

Εκμεταλλεύσου τα άφθονα οφέλη που μπορούν να έχουν στην υγεία σου
 
Τα φασόλια είναι ίσως μία από τις πιο παραμελημένες και υποτιμημένες τροφές. Αυτό όμως δεν τα εμποδίζει από το να συνεχίζουν να παρέχουν δεκάδες οφέλη υγείας:
Βοηθούν την καρδιά γιατί περιέχουν άφθονες ευδιάλυτες ίνες οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
2 Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, δεν περιέχουν χοληστερόλη, εκτός κι αν μαγειρευτούν με άλλα συστατικά.
3 Έχουν συγκεντρωμένη πρωτεΐνη. Μισή κούπα φασολιών περιέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, την ίδια ποσότητα όσο 30 γραμμάρια κοτόπουλου, κρέατος ή ψαριού.
Εξισορροπούν το ζάχαρο του αίματος. Διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη επειδή περιέχουν ένα εξισορροπημένο μείγμα συνθέτων υδατανθράκων και πρωτεΐνης και εξαιτίας αυτού η πέψη τους είναι αργή, κάτι που βοηθά το ζάχαρο του αίματος να παραμένει σταθερό.
Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου εξαιτίας της αφθονίας των ινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.
6 Φροντίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Για να μεγιστοποιήσεις την επίδραση αυτή να θυμάσαι να συνοδεύεις τροφές που διαθέτουν αφθονία ινών με μπόλικη ποσότητα υγρών, ιδιαίτερα νερού. Τα φασόλια είναι ιδανικά γι’ αυτούς που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
7 Θα σου προσφέρουν ευχαρίστηση. Δημιουργούν συναίσθημα κορεσμού χωρίς να παραφορτώνουν υπερβολικά σε θερμίδες.
Είναι πρακτικά. Μπορούν εύκολα να αγοραστούν, να αποθηκευτούν και να μαγειρευτούν.
Είναι οικονομικά. Είναι ίσως η πιο οικονομική πηγή πρωτεΐνης, ειδικότερα όταν συγκρίνονται με το κρέας.
10 Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Εκτός από πρωτεΐνες, σύνθετους υδρογονάνθρακες και ίνες, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως χαλκός, φολικό οξύ, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρος, κάλιο και ψευδάργυρος.
11 Είναι πολύπλευρα. Μπορούν να αποτελούν μέρος ενός κυρίως γεύματος, μιας σαλάτας, μιας σούπας, ακόμα και πουρέ για βουτήματα μπορούν να γίνουν.
Είναι εύκολο να γίνει κανείς δημιουργικός με τα φασόλια ιδιαίτερα όταν αυτά υπάρχουν σε αφθονία. Εκμεταλλεύσου την μεγάλη ποικιλία τους, αλλά και τα άφθονα οφέλη που μπορούν να έχουν στην υγεία σου.
glikiazoi.gr
http://www.tampouloukia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου