Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Σταμάτης Γκατζίδης: "Με επιχορηγήσεις των 200, 300, 400 ευρώ πολλά νηπ/γεία του Δήμου μας είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά έξοδα ενός τετραμήνου"

Γκατζίδης Σταμάτης
Τα χρήματα με τα οποία επιχορηγούνται για το 2ο τετράμηνο του 2012  οι σχολικές επιτροπές των Δήμων,  πρώτον  έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και δεύτερο είναι εξαιρετικά μειωμένα.


Σύμφωνα με το νόμο 3577/2007 η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων και τη συντήρησή τους μέσω των ΚΑΠ πρέπει να αντιστοιχεί στο 6% του συνολικού ύψους χρηματοδότησης των ΚΑΠ. Με βάση τα φετινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, το ποσό αυτό πρέπει να είναι 120 εκατομμύρια ευρώ. Όμως μόνο 20 εκατομμύρια έχουν δοθεί, μέχρι σήμερα , ενώ τα άλλα 20 εκατομμύρια τώρα αρχίζουν να εκταμιεύονται.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι με το νέο Μεσοπρόθεσμό Πακέτο Μέτρων ύψους 11,9,5 δις ευρώ, προβλέπονται επιπλέον περικοπές για το Υπουργείο Παιδείας ύψους 500 εκ. ευρώ αλλά και νέες περικοπές στην επιχορήγηση των Δήμων.

Όμως   με  επιχορήγηση 200 , 300 ή και 400 ευρώ  για τα έξοδα ενός τετραμήνου  είναι αδύνατο να λειτουργήσουν πολλά σχολεία και κυρίως Νηπ/γεία  γι’ αυτό και πολλές Δ/ντριες Νηπ/γείων  αναγκάζονται  να  ζητούν από τους γονείς να βάλουν το χέρι στη τσέπη τους και να αγοράσουν μια σειρά από χρηστικά είδη για την φοίτηση των νηπίων όπως γραφική ύλη, πακέτα με λευκές σελίδες Α4, ή ακόμη και είδη υγιεινής, όπως χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες !

Ο  συνεχής περιορισμός των δαπανών για την εκπαίδευση είναι μια συνειδητή πολιτική  επιλογή της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου  και  θέλει να φορτώσει το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών εξόδων των σχολείων στους Δήμους και κατ’ επέκταση στους γονείς.

Μεγάλες όμως είναι οι ευθύνες  των Δημοτικών αρχών που δεν αντιδρούν,  που αδιαμαρτύρητα διαχειρίζονται αυτήν την αντιεκπαιδευτική,  πολιτική και στην ουσία με τη  σιωπή τους βάζουν πλάτη για να περάσει .
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δήμου Ορεστιάδας καλεί  τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές,  τους σπουδαστές,  να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν
  • Την επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών  επιτροπών σύμφωνα με τις σημερινές  ανάγκες.
  • Την απαλλαγή των σχολείων από τα έξοδα για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, πετρέλαιο
  • Πραγματική Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

  radioevros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου