Ενώ η κυβέρνηση του Ιράκ απείλησε εχθές ότι θα συλλάβει τον κ. Νταβούτογλου, επειδή επισκέφθηκε το αυτόνομο Κιρκούκ, χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης, στη χώρα μας μπαινοβγαίνουν υψηλά κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη της Τουρκίας, «σαν στο σπίτι τους».
Έρχεται για ένα τριήμερο στη Θράκη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπεκίρ Μποζντάγ, ακολουθούμενος από μια επιτροπή (!), όπου θα παραμείνει για ένα τριήμερο (17,18 και 19 Αυγούστου) και κατά το Μπαϊράμι θα είναι στο χωριό Εχίνος της Ξάνθης. Να κάνει τι; Προφανώς, όχι τουρισμό.
Πριν από ένα μήνα, είχε επισκεφθεί την Θράκη ο αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων» κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και την Θεσσαλονίκη, όπου γευμάτισε με τον Τούρκο πρόξενο και αναχώρησε για τα Σκόπια, επόμενο σταθμό της περιοδείας του. Οι λίγοι Κύπριοι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Προξενείο (με συνθήματα, όπως «Ισαάκ-Σολωμέ, δεν σας ξεχνώ ποτέ» και κρατούσαν πανό και ελληνικές σημαίες), απωθήθηκαν από την Αστυνομία με χρήση χημικών.
Στην Θράκη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο κ. Μπαχτσελί έκανε λόγο για Τούρκους της Θράκης και υποσχέθηκε την επίλυση των προβλημάτων τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται από Τούρκους αξιωματούχους τέτοια υπόσχεση. Ότι η τουρκική κυβέρνηση δηλαδή, θα επιλύσει τα προβλήματά τους.Ήδη, με την ύπαρξη υποκαταστημάτων τουρκικής Τράπεζας προσφέρονται ευνοϊκά δάνεια σε τουρκόφρονες, ο δε νομάρχης Αδριανούπολης έχει υποσχεθεί ότι θα βρεθεί τρόπος ώστε να ασφαλίζονται και να συνταξιοδοτούνται οι τουρκόφρονες (Έλληνες πολίτες, όμως) από την Τουρκία!
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι ο κ. Μπαχτσελί δεν ζήτησε την άδεια των ελληνικών αρχών για την επίσκεψή του. Από τα δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορούνται οι αρμόδιοι τις κινήσεις των Τούρκων επισήμων. Επικαλούνται, ότι με την τελευταία συμφωνία που έγινε, τους έχουν δοθεί «πράσινα διαβατήρια» (κα΄τι σαν διπλωματικά), ώστε δεν χρειάζονται βίζα. Γιατί το έκανε αυτό η Ελλάδα; Δεν είναι το μόνο ερώτημα στο οποίο απουσιάζει η εύλογη απάντηση.
Αναρωτιέμαι, αν μπορεί χωρίς ενημέρωση να επισκεφθεί Έλληνας πολιτικός την Ίμβρο και την Τένεδο, πολλώ μάλλον την Τραπεζούντα. Αρχιτέκτων από το Κιλκίς, που για ερευνητικούς λόγους φωτογράφισε παλιά σπίτια των Ποντίων που ξεριζώθηκαν (λόγω συνωστισμού, όπως υποστηρίζει η κα. Ρεπούση), υπέστη τα πάνδεινα από την ΜΙΤ.
Κι ενώ εμείς συμπεριφερόμαστε με ραγιαδισμό -είναι η πιο επιεικής έκφραση, διότι η αμέσως επόμενη θα έπρεπε να είναι «με συνειδητή αδιαφορία για την Ελλάδα»- το καθημαγμένο και ασθενές Ιράκ, απειλεί να συλλάβει τον κ. Νταβούτογλου, επειδή επισκέφτηκε το Κιρκούκ. Η ιρακινή πλευρά χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου ως «παράνομη» και προειδοποίησε την Άγκυρα ότι ενδέχεται να προχωρήσει άμεσα στην σύλληψη του κ. Νταβούτογλου αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι θεωρούν πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε παράνομη είσοδο στο Ιράκ.
Η εφημ. «Καθημερινή» της Λευκωσίας γράφει, ότι «Οι Τούρκοι αναλυτές δεν πιστεύουν πως η ιρακινή κυβέρνηση διαθέτει τα μέσα για να υλοποιήσει άμεσα την απειλή της. Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι η νέα προειδοποίηση φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με μια νέα δυσάρεστη πραγματικότητα: Στη νέα περίοδο οι διμερείς σχέσεις Ιράκ - Τουρκίας χαρακτηρίζονται από ψυχροπολεμικό κλίμα».
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράκ αναγράφεται, ότι «Όλα αυτά έγιναν χωρίς την ενημέρωση ή έγκριση του Υπουργείου Εξωτερικών, και χωρίς να περάσουν από την επίσημη ή διπλωματική οδό για την οργάνωση αυτής της επίσκεψης», του Τούρκου υπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια περιοχή του αυτόνομου Κουρδιστάν του Ιράκ.
Η ελληνική θέση επί όλων αυτών, είναι σταθερή εδώ και δεκαετίες. Την εξέφρασε ο κ. Γ. Παπανδρέου σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Δεν πειράζει αν χάσουμε λίγα στρέμματα, αφού θα μπορούμε να κοιμούμαστε ήσυχοι».
Ο Μακεδών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου