Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Σκοπιανή εφημερίδα: «99 χρόνια από την ανομία της Συνθήκης του Βουκουρεστίου 1913»

Αύγουστος 11, 2012.

Η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ» σε σημερινό άρθρο της επισημαίνει ότι  η συνθήκη ειρήνης  του Βουκουρεστίου του 1913, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμου, πρέπει να αναθεωρηθεί γιατί με αυτήν διαιρέθηκε η Μακεδονία και εκτοπίστηκαν οι σλαβικές φυλές που ζούσαν σε αυτήν και ότι  πρέπει να επιστρέψουν αυτές, στα εδάφη που κατέκτησαν τα ελληνικά στρατεύματα το 1913.

Γράφει η Вечер:

« Η ιδέα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913,  συζητήθηκε και πάλι, χθες, με την επέτειο των 99 ετών από τη διαίρεση του μακεδονικού λαού (διάβαζε σλαβικών φυλών και Βουλγάρων).

Το κόμμα ТМРО (Μακεδονικό Ριζοσπαστικό Κόμμα) σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στα Σκόπια πρότεινε στην κυβέρνηση του Γκρούεφσκι να ζητήσει ενώπιον του Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την επανεξέταση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου και να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι 750.000 πρόσφυγες από τη Μακεδονία του Αιγαίου, τη Βουλγαρία, που εκδιώχθηκαν από τα ελληνικά στρατεύματα το 1913.

»Υπενθυμίζεται ότι  επί σχεδόν έναν αιώνα η Συνθήκη του Βουκουρεστίου χωρίζει την ενότητα του μακεδόνικου λαού, και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον ενός λαού», σημειώνει το δημοσίευμα.

‘ Στο Βουκουρέστι, υπεγράφη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Σερβίας, Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Το Διεθνές Δικαστήριο δεν αναγνωρίζει την κυριότητα της γης που αποκτήθηκε, ως εκ τούτου, η συμφωνία δεν είναι μόνιμη και επομένως,  το έγγραφο αυτό το οποίο βρίσκεται στο Παρίσι, ισχύει μέχρι το 2012. Ένας από τους υπογράφοντες  της συμφωνίας αυτής  από την ελληνική πλευρά είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παππούς του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αθήνας  (εδώ ο σκοπιανός πολιτικός τα κάνει …θάλασσα μπερδεύοντας τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τον Ευάγγελο του ΠΑΣΟΚ κλπ)- και συνεχίζει:

Αυτός, λοιπόν,  γνωρίζει ότι η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική’, δήλωσε ο  Βάνσο  Σεχτάνσκι, πρόεδρος του κόμματος ТМРО.

Ωστόσο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων,  Σλόμπονταν Τσάσουλε- ο οποίος συμμετείχε στη δημόσια συζήτηση- δήλωσε ότι η Συνθήκη του Βουκουρεστίου δεν μπορεί να αναθεωρηθεί  γιατί σε αυτήν την περιοχή έχουν γίνει αρκετές φορές εδαφικές αναδιανομές.
 Για να ανατραπεί η Συνθήκη  του Βουκουρεστίου  πρέπει  να ακυρωθεί η συνθήκη ειρήνης των Βερσαλλιών, η Συνθήκη  του Βορρά, ο συμφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών στη Γιάλτα για τους νικητές κατά του φασισμού κλπ.

Η συζήτηση- σύμφωνα με το δημοσίευμα- κατέληξε στη διαπίστωση ότι όταν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε όλοι όσοι εκδιώχθηκαν από τις παλιές πατρίδες τους θα έχουν τη δυνατότητα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να επιστρέψουν σε αυτές…
 
echedoros-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου