Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Πάνω από 40 οι ασθενείς με ιό Δ. Νείλου – 16 περιοχές της χώρας έχουν αποκλεισθεί

http://warnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/index8.jpeg ΚΕΕΛΠΝΟ: 16 περιοχές της χώρας έχουν αποκλεισθεί από τη διαδικασία της αιμοδοσίας
Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εντός και εκτός Αττικής και οι ασθενείς έχουν ξεπεράσει συνολικά τους 40. Στο μεταξύ, 16 περιοχές της χώρας έχουν αποκλεισθεί από τη διαδικασία της αιμοδοσίας, καθώς κρίνονται υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 15 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι πέντε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, από τους 40 ασθενείς που εξακριβώθηκε ότι νοσούν από τον ιό του Δυτικού Νείλου έπειτα από εργαστηριακή διάγνωση, οι 30 εκδήλωσαν λοίμωξη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα. Επιπλέον, σε 10 ασθενείς τα συμπτώματα ήταν ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην κοινή γρίπη.
Πάντως, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί του Κέντρου, σε κάθε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν 140 ήπια ή χωρίς συμπτώματα κρούσματα. Προσθέτουν μάλιστα ότι οι χρονίως πάσχοντες και οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι οι κατηγορίες του πληθυσμού που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά έπειτα από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.
Σε ό,τι αφορά το ηλικιακό προφίλ των ασθενών αυτό κυμαίνεται από 23 έως και 87 έτη, ενώ υπογραμμίζεται πως οι δύο θάνατοι που έχουν σημειωθεί αφορούσαν ηλικιωμένους ανθρώπους με βαρύ ιατρικό ιστορικό.
Εν τω μεταξύ, ήδη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) έχει αποφασίσει τον αποκλεισμό των αιμοδοτών στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, ενώ σε συνεργασία με ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τα «κόκκινα» σημεία ανανεώνονται όταν προκύπτουν νέα δεδομένα, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μέσω μεταγγίσεων.
Οι περιοχές της Αττικής που έχουν αποκλεισθεί είναι:
το Παλαιό Φάληρο, ο Αγιος Δημήτριος, η Αργυρούπολη – Ελληνικό, ο Αλιμος, η Ηλιούπολη, η Γλυφάδα, η Καλλιθέα, η Νέα Σμύρνη, το Μοσχάτο, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και το 2ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (Νέος Κόσμος, Κυνοσάργους, Μετς, Παγκράτι και Αγιος Ιωάννης – Γούβα). Επίσης, οι αιμοληψίες απαγορεύονται στην Κύμη – Αλιβέρι Ευβοίας, στη Σάμο, στο Δέλτα Θεσσαλονίκης και στη Νάουσα Ημαθίας.
 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου