Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Sunday Times: Ανάμιξη Καπράλου και ΕΟΕ σε παρατυπίες με Ολυμπιακά εισιτήρια

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Σπύρος Καπράλος εμφανίζεται σε κρυφά μαγνητοσκοπημένη συνομιλία με δημοσιογράφους των Κυριακάτικων Τάιμς να παραδέχεται ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διανομή των εισιτηρίων που αναλογούν στην ελληνική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου τα πουλά με τρόπο αμφιλεγόμενο έως παράτυπο κυρίως στο εξωτερικό. 

Τα εισιτήρια μιας εθνικής Ολυμπιακής επιτροπής δεν μπορούν να πωλούνται στο εξωτερικό, κάτι όμως που παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες του ελεύθερου εμπορίου. Κατά συνέπεια η ΔΟΕ απαγορεύει τη διαφήμιση στο εξωτερικό, αλλά δεν μπορεί να απαγορεύσει την πώληση σε κάποιον ενδιαφερόμενο σε άλλη χώρα της ΕΕ. Την ίδια ώρα όμως, όπως καταγγέλλουν οι Βρετανοί δημοσιογράφοι, τα εισιτήρια πωλούνται στην ουσία στη μαύρη αγορά, σε τιμές έως και δεκαπλάσιες. 

Η πρακτική ασκείται από τη βρετανική εταιρεία Marcus Evans εν γνώσει του κ. Καπράλου, ο οποίος εξηγεί ότι και οι δύο πλευρές εξασφαλίζουν μεγάλο κέρδος, καθώς τα εισιτήρια τελικά πωλούνται σε τιμή πολλαπλάσια στο εξωτερικό, την ώρα που στην Ελλάδα η ζήτηση ήταν χαμηλή λόγω της κρίσης. Η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων απαγορεύεται πάνω από ένα ποσοστό 20%, γι’ αυτό τα εισιτήρια πωλούνται ως μέρος συνολικών πακέτων φιλοξενίας στο Λονδίνο, όπως εξηγεί ο κ. Καπράλος. Η ΕΟΕ φέρεται σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα να παραχώρησε το δικαίωμα πώλησης των εισιτηρίων στην εταιρεία έναντι 300 χιλιάδων λιρών, με το ποσοστό που αναλογεί στην ΕΟΕ από την πώλησή τους να ανεβάζει τα έσοδα από τη συμφωνία έως και στις 700.000 λίρες (με κέρδος 250-500 χιλιάδων λιρών). 

Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι προσποιήθηκαν τους εκπροσώπους μεσανατολικής εταιρείας που ενδιαφέρεται για τη διαχείριση των εισιτηρίων που αναλογούν στην ΕΟΕ ενόψει των επόμενων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Καπράλος, ενώ τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η πώληση αυτών των εισιτηρίων εκτός Ελλάδας, παραδέχθηκε ότι οι κανόνες μπορούν να αγνοηθούν εφόσον όλα γίνονταν διακριτικά και «μέσα από το δίκτυο», ακόμα και για πελάτες σε χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Ο επικεφαλής της ΕΟΕ μάλιστα καυχήθηκε ότι η καλή σχέση του με τον πρόεδρο της επιτροπής διοργάνωσης των Ολυμπιακών του Λονδίνου, λόρδο Σεμπάστιαν Κόε εξασφάλισε για την ελληνική επιτροπή περισσότερα από τα 3000 εισιτήρια που προβλέπονται κανονικά. Το αίτημα προς το Βρετανό αξιωματούχο φέρεται να έγινε με επιστολή του κ. Καπράλου – την οποία είχε συντάξει καταλλήλως η Marcus Evans – και με τηλεφωνική επικοινωνία. Η βρετανική διοργανώτρια αρχή διέψευσε τον ισχυρισμό του κ. Καπράλου. 

Η έρευνα των Κυριακάτικων Τάιμς αποκαλύπτει ανάλογες πρακτικές και από άλλες εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, σε 54 χώρες. Η ΔΟΕ συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για να εξετάσει τις καταγγελίες.


triklopodia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου