Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Στα Σκόπια ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν

Ξαφνική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της ονομασίας της Βαρντάρσκας, καθώς ορισμένοι εταίροι και σύμμαχοι εκτιμούν ότι η γειτονική χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι αποκλεισμένη από διεθνείς οργανισμούς, εξαιτίας της συγκεκριμένης εκκρεμότητας.

Χθες, από το γραφείο του προέδρου της πΓΔΒ Γκιόργκι Ιβάνοφ διέρρευσε ότι στις 25 Ιουλίου θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και θα έχει συναντήσεις με...
 τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι.
 
Ο κ. Μπαν Κι Μουν πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων από την ερχόμενη Πέμπτη και έως τις 26 Ιουλίου. Αν και το επίσημο πρόγραμμά του δεν έχει ανακοινωθεί, η επίσκεψη αυτή θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη γ.γ. του ΟΗΕ στην περιοχή, μετά το 1991. Χθες, τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων πρόβαλαν δεόντως την άφιξη του Μπαν Κι Μουν στα Σκόπια και υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα έχει την ευκαιρία να του παρουσιάσει λεπτομερώς τις θέσεις της για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Την ίδια ώρα, ασκούνται πιέσεις από διάφορες πλευρές, ώστε η πΓΔΒ να μπει σε κανονική ενταξιακή πορεία, το συντομότερο δυνατό. Η ενταξιακή προοπτική της πΓΔΒ χαρακτηρίστηκε από την κυπριακή προεδρία της Ε.Ε. ως «ευκταία», εφόσον βέβαια επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Παρά ταύτα, την άποψη αυτή δεν τη συμμερίζονται όλοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι o γάλλος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζαν Κλοντ Μινιόν, που μιλώντας στην DW χαρακτήρισε «δευτερεύον» το ζήτημα της ονομασίας για την Ελλάδα. «Πιστεύω πως η Ελλάδα σήμερα έχει πολύ σημαντικότερα προβλήματα να επιλύσει από το ποιο θα είναι το επίσημο όνομα που τελικά θα υιοθετήσει αυτή η νέα δημοκρατία της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Θεωρώ πως θα ήταν επιπολαιότητα αλλά και χάσιμο χρόνου για την ελληνική πλευρά να ασχοληθεί με το θέμα αυτό παραπάνω από όσο πρέπει, από τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική κοινή γνώμη φαίνεται προσηλωμένη σε άλλα σημαντικότερα ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εν έτει 2012 η Ελλάδα θα έπρεπε να σταματήσει να εμπλέκεται σε αντίστοιχες διαμάχες».

makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου