Επιχειρηματίες, εφοπλιστές, αστέρες της σόου μπιζ και κοινοί θνητοί είχαν απευθυνθεί στον δαιμόνιο 33χρονο, ο οποίος τους προμήθευε το λογισμικό με το οποίο «παγίδευαν» τα κινητά τηλέφωνα συνεργατών, ανταγωνιστών ή των εξωσυζυγικών σχέσεών τους.
Επιχειρήσεις που ήθελαν να ελέγχουν κάθε επικοινωνία των εργαζομένων τους. Εφοπλιστές που σκόπευαν να διαπραγματευτούν καλύτερες προσφορές από τους ανταγωνιστές τους. Υποψήφιοι εραστές που επιθυμούσαν να ξέρουν τα πάντα για το αντικείμενο του πόθου τους. Και απατημένοι σύζυγοι που ήθελαν να μάθουν για τα? νυχτοπερπατήματα του έτερού τους ημίσεως.
Μια ολόκληρη «φάμπρικα» χάι τεκ παρακολουθήσεων αποκαλύφθηκε την περασμένη Πέμπτη, ύστερα από τη σύλληψη 33χρονου επιχειρηματία στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Ο νεαρός, που διαθέτει υψηλές γνώσεις προγραμματισμού, είχε καταφέρει να εξελίξει κώδικες που έδιναν τη δυνατότητα παρακολούθησης κάθε τύπου επικοινωνίας μέσω κινητών και υπολογιστών. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερνε να εξασφαλίσει στον κάθε αδιάκριτο απεριόριστη πρόσβαση στο κινητό οποιουδήποτε ήθελε να παρακολουθήσει.
Στην «καυτή» ατζέντα του 33χρονου που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» υπήρχαν πρόσωπα, που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως θα προέβαιναν σε παρακολουθήσεις. Πρωτοκλασάτοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές, λαμπερά δικηγορικά γραφεία, εμπορικές επιχειρήσεις, βρίσκονται ανάμεσα στους πελάτες του νεαρού επιχειρηματία-χάκερ. Στα ονόματα συγκαταλέγονται και πρόσωπα της σόου μπιζ, από αστέρες της τηλεόρασης μέχρι μοντέλα, που -κυρίως- τους απασχολούσαν ζητήματα συναισθηματικής φύσεως.
Για να προωθήσει τα συστήματα των υψηλής τεχνολογίας κοριών του, ο νεαρός είχε ιδρύσει εταιρεία με την επωνυμία «drindrin», που αναλάμβανε απλώς να τοποθετήσει το σύστημα παρακολούθησης στις ηλεκτρονικές συσκευές. Σε αντίθεση όμως με τους πρωταγωνιστές των υποκλοπών της δεκαετίας του ’90, που γέμιζαν δωμάτια και αποθήκες με κασέτες, ή αυτούς της πιο πρόσφατης ιστορίας που μάζευαν σε CD και DVD το οπτικοακουστικό υλικό, ο 33χρονος δεν κρατούσε ο ίδιος αρχείο των παρακολουθήσεων. Αποκλειστική πρόσβαση στο υλικό είχαν μόνο εκείνοι οι οποίοι αγόραζαν το «θαυματουργό» λογισμικό.
Οι απαιτήσεις.
Πολλές φορές η παρακολούθηση αφορούσε μια ολόκληρη ομάδα εργαζομένων, στελεχών ή κατώτερων βαθμίδων, που οι επικεφαλής τους ήθελαν να έχουν υπό έλεγχο όλες τις κινήσεις τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η παρακολούθηση δεν αφορούσε μόνο τα smartphones που πολλές φορές οι ίδιες οι εταιρείες δώριζαν στους υπαλλήλους τους, αλλά και στους υπολογιστές με τους οποίους χειρίζονταν εταιρικές υποθέσεις. Τουλάχιστον 31 επιχειρήσεις βρέθηκαν καταγεγραμμένες στο πελατολόγιο του τελευταίου μόλις 6μήνου! Υπάλληλοι από τους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, του αυτοκινήτου, του εμπορίου και της βιομηχανίας φαίνεται πως έχουν πέσει θύματα των υποκλοπών των κοριών τρίτης γενιάς, που εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη και μετά τη σύλληψη του 33χρονου.
Σε ό,τι αφορά στα δικηγορικά γραφεία, συχνά η παρακολούθηση αφορούσε αντιδίκους προκειμένου να βοηθηθεί η υπόθεση που είχαν αναλάβει. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο της… ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης, να παρακολουθούνταν και οι πελάτες του γραφείου, ειδικά όταν υπήρχαν δυσκολίες πληρωμής.
Πάρτι… παρακολουθήσεων φαίνεται ότι είχε στηθεί στον Πειραιά, όπου εφοπλιστικές εταιρείες παρακολουθούσαν όχι μόνο η μία την άλλη, αλλά και καθεμία τους εργαζόμενούς της. Τα ονόματα είναι πολλά στη λίστα της «drindrin» και αναμένεται να αποκαλυφθούν και άλλα.
Από την ατζέντα δεν λείπουν και τα ονόματα επιχειρήσεων και ατόμων από την επαρχία. Μεγάλη εταιρεία εμπορίου στην Καστοριά, καταστήματα αυτοκινήτων σε Πάτρα και Εύβοια, μαγαζιά λιανεμπορίου στην Κοζάνη, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους εκλεκτούς και συνεπείς πελάτες του 33χρονου που μάλιστα έκοψαν και τιμολόγιο για τις υπηρεσίες που τους προσέφερε.
Μεγάλο μέρος των παρακολουθήσεων αφορούσαν ερωτικές σχέσεις. Πολλοί ήταν οι σύζυγοι που ήθελαν να διαπιστώσουν αν οι άνθρωποι της ζωής τους ήταν πιστοί, αλλά και εκείνοι που επιθυμούσαν να… φλερτάρουν και ήθελαν να γνωρίζουν τα πάντα για τα «πρόσωπα». Και εδώ βρίσκουμε γνωστούς επιχειρηματίες, βιομηχάνους, αλλά και πρωταγωνιστές της σόου μπιζ. Χαρακτηριστική είναι η παραδοχή του 33χρονου στους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι πολλοί από τους πελάτες του προσέφεραν για δώρο ολοκαίνουργια κινητά στα άτομα που ήθελαν να κρυφακούσουν. Μόνο που, προηγουμένως, τα είχαν «περάσει» από το γραφείο του νεαρού, ο οποίος τα παγίδευε και στη συνέχεια τα συσκεύαζε ξανά με ειδικό μηχάνημα, ώστε να φαίνονται άθικτα.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο 33ΧΡΟΝΟΣ – O πιο έξυπνος «φαντομάς» του Διαδικτύου
Ως τον πιο έξυπνο προγραμματιστή που έχει ποτέ πιαστεί στα δίχτυα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος περιγράφουν τον 33χρονο οι αξιωματικοί που τον συνέλαβαν. «Ούτε οι χάκερ που κατά καιρούς έχουμε συλλάβει μπορούν να τον φτάσουν στις γνώσεις που έχει για τους κώδικες και τα λογισμικά. Είναι από αυτούς που γράφουν κώδικες στον αέρα και που γνωρίζουν τα προγράμματα καλύτερα από την παλάμη τους», εξομολογείται στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμος αστυνομικός της εξειδικευμένης υπηρεσίας. «Φανταστείτε ότι την ώρα που μιλούσε για το πώς είχε κατασκευάσει το λογισμικό παρακολούθησης, πολλοί από εμάς… κρατούσαν σημειώσεις», συμπλήρωσε, θέλοντας να περιγράψει την ευφυΐα του 33χρονου. Οσοι τον γνώρισαν από κοντά, μιλούν για ένα πολύ συμπαθητικό παιδί, που κερδίζει τους συνομιλητές του. Με καταγωγή από την Κρήτη, ο νεαρός έχει την αμεσότητα των συμπατριωτών του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «επιτελεί κοινωνικό έργο», αφού βοηθάει «γονείς να βρουν πού έχουν μπλέξει τα παιδιά τους, αλλά και άλλους για να προστατεύσουν τη δουλειά τους». Πάντως, ο ίδιος είχε φροντίσει να γίνει «φαντομάς». Το όνομά του δεν αναφέρεται σε αναζητήσεις στο Ιντερνετ, ούτε διατηρεί λογαριασμούς σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Η πατέντα
To αθώο SMS που καταγράφει τους πάντες και τα πάντα
Ο 33χρονος εγκαθιστούσε το λογισμικό-κοριό στο κινητό του πελάτη του. Στη συνέχεια, με ένα γραπτό μήνυμα από το κινητό αυτό, το έστελναν στο άτομο που ήθελαν να παρακολουθήσουν. Το μήνυμα αυτό λειτουργούσε σαν ιός, που έμπαινε μέσα στον κώδικα του smartphone του θύματος και απενεργοποιούσε το σύστημα προστασίας του δικτύου του.
Κάθε κλήση που λάμβανε το παγιδευμένο κινητό, μεταδιδόταν απευθείας και στη συσκευή που το παρακολουθούσε. Το ίδιο συνέβαινε και στα μηνύματα, τα e-mails και σε κάθε άλλη ενέργεια.
Οπως μάλιστα και ο ίδιος ο 33χρονος διαφήμιζε στην ιστοσελίδα του, «ανεξαρτήτως δικτύου και για όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν εξελιγμένες δυνατότητες σε όσους επιθυμούν, να ελέγχουν, να καταγράφουν και να παρακολουθούν με ασφάλεια παγκοσμίως, τα μηνύματα SMS, τις κλήσεις, τον τηλεφωνικό κατάλογο, τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα e-mails, μέχρι και τον εντοπισμό του κινητού τηλεφώνου (σ.σ. το γνωστό GPS)».
Η αρχή του τέλους ξεκίνησε όταν, στο πλαίσιο διαδικτυακής έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την προσοχή των εξειδικευμένων αξιωματικών της υπηρεσίας τράβηξε η ιστοσελίδα του 33χρονου που διαφήμιζε το ειδικό λογισμικό.
Τα ίχνη οδήγησαν στον νεαρό που σήμερα αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι λόγω των κρουσμάτων «υποκλοπής» που έχουν αναφερθεί τον τελευταίο χρόνο, η Δίωξη υπό τον επικεφαλής της Μ. Σφακιανάκη, ετοιμάζει τον προσεχή Οκτώβριο συνέδριο για τη βιομηχανική κατασκοπεία, προκειμένου να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για τους πιθανούς κινδύνους.
«Εσπαγε» μέχρι και την απόκρυψη
Ηταν τόσο προηγμένο το σύστημα που είχε εφεύρει ο 33χρονος, που ακόμη κι όταν το άτομο που βρισκόταν υπό παρακολούθηση λάμβανε κλήση με απόκρυψη αριθμού, ο προσωπικός του «μεγάλος αδελφός» μπορούσε μέσα σε μόλις 18 δευτερόλεπτα να γνωρίζει την ταυτότητα του καλούντος, παρακάμπτοντας έτσι κάθε απόρρητο της επικοινωνίας!
ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ
Ο 33χρονος λειτουργούσε την επιχείρηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Υπολογίζεται ότι εκατοντάδες πρόσωπα έχουν πέσει θύματα της ψηφιακής παρακολούθησης. Η έρευνα για τον εντοπισμό των θυμάτων του νεαρού προγραμματιστή και των εντολέων του συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός των συσκευών που έχουν «πειραχτεί», αλλά και των ατόμων που έχουν υποστεί τις συνέπειες του «μεγάλου αδελφού» της διπλανής πόρτας…
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr ΕΘΝΟΣ
kozan.gr