Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Η Ρωσία εκτόξευσε επιτυχώς βαλλιστικό βλήμα αποκλίνουσας τροχιάς! (Βίντεο)


Η εκτόξευση του πλέον προηγμένου ρωσικού βαλλιστικού βλήματος που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, με δυνατότητα αποκλίνουσας εν πτήσει τροχιάς, του Topol-M ήταν τελικά το μυστηριώδες αντικείμενο που έγινε ορατό της νύχτα της 7ης Ιουνίου πάνω από περιοχές όπως την ΝΑ. Τουρκία το Λίβανο, το Ισραήλ, το Ιράν.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμύνης «ο πύραυλος με ένα ομοίωμα της κεφαλής έφθασε στο στόχο σε πεδίο βολής στο Καζακστάν".

Αν και δεν διευκρινίστηκε από πού ο πύραυλος είχε εκτοξευθεί ένα βίντεο από το Αστραχάν της Ρωσίας –όπου υπάρχει και το ομώνυμο πυραυλικό πεδίο βολής-  που έκανε στην εμφάνισή του στο youtube δείχνει τον πύραυλο λίγο μετά την εκτόξευσή του  να διαγράφει τη βαλλιστική τροχιά στο νυκτερινό ουρανό. Αυτό σημαίνει πως ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 1700 χλμ. περίπου, πολύ πιο κάτω από τις πραγματικές του δυνατότητες.

Η πυραυλική αυτή δοκιμή όμως δεν αφορούσε απλά ένα ακόμη ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο αλλά τον πύραυλο ο οποίος αναπτύχθηκε για να υπερνικήσει την ΝατοΙκή αντι-πυραυλική ασπίδα την οποία αναπτύσσει το ΝΑΤΟ και έχει θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, σύμφωνα με ανακοίνωσή εκπροσώπων του, σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως και στην Τουρκία με το ραντάρ TPY-2 εγκατεστημένο στη Μαλάτια.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο ο πύραυλος ήταν μια νέα έκδοση του Topol-M η οποία ονομάζεται RS-12M χαρακτηρίζεται ως όπλο 5ης γενιάς και είναι σχεδιασμένο ειδικά για τη διάτρηση της ΝατοΙκης αντιπυραυλικής ασπίδας.

Βέβαια η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Μάλλον εδώ αρχίζει:

Στα τέλη Μαΐου η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει ακόμη μια εκτόξευση –του όπως έγινε γνωστό σήμερα RS-12M- και τότε ο πύραυλος είχε φτάσει το στόχο του στη χερσόνησο της Καμτσάκα σχεδόν 6700 χλμ. πιο μακριά. Την εκτόξευση είχε επιβεβαιώσει ο Vadim Koval εκπρόσωπος της διοίκησης των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, ενώ ο Viktor Yesin πρώην διοικητής  των ρωσικών στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων είχε δηλώσει: 

 «Αυτό είναι ένα από τα μέτρα τα οποία έχουν αναπτυχθεί από τη Ρωσία από την πολιτική της και την στρατιωτική της ηγεσία σε απάντηση της ανάπτυξης μιας παγκόσμιας αντι-πυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ».
Η συγκεκριμένη εκτόξευση ήταν και όσα έχουν γίνει γνωστά η τρίτη κατά σειρά και η δεύτερη επιτυχημένη (;) καθώς είχε προηγηθεί η πρώτη στις 27 Σεπτεμβρίου χωρίς όμως τότε να έχει στεφθεί με επιτυχία. 
Σε ότι αφορά όμως την εκτόξευση της 7ης Ιουνίου το ερώτημα  που τίθεται είναι:

Ήταν επιτυχημένη εκτόξευση ή αποτυχημένη.

Αυτό γιατί ο πύραυλος έγινε αντιληπτός σε μέρη τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά και εκτός της  υποτιθέμενης τροχιάς του, από το Αστραχάν στο Καζακστάν όπως η Συρία το Ιράν ή το Ισραήλ.

Η απάντηση όμως στο σημείο αυτό είναι δύσκολο να δοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ρωσικά ΜΜΕ ο RS-12M διαθέτει ένα νέο τύπο καυσίμου ο οποίος επιτρέπει στους κινητήρες να λειτουργούν λιγότερο χρόνο μέχρι να βρεθεί στο απαιτούμενο ύψος, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν καύσιμα για την επαννεκίνβηση των κινητήρων και την πραγματοποίηση ελιγμών.

Εκεί ακριβώς, υποστηρίζουν πολλοί, βρίσκεται και το μυστικό των ικανοτήτων διάτρησης του συγκεκριμένου βλήματος δεδομένου ‘ότι με ελιγμούς μπορεί να αποφύγει την αναχαίτισή του από τα βλήματα  της αντι-πυραυλικής ασπίδας.

Ήταν η εμφάνισή του πάνω από χώρες οι οποίες βρίσκονται μέχρι και 1500 χλμ. πιο μακριά από την τροχιά του, μέρος των ελιγμών αυτών; Και εάν ναι, ήταν τυχαία η εμφάνισή του πάνω από τη Συρία ένα μήνυμα προς το ΝΑΤΟ να μείνει μακριά από τη χώρα αυτή;

Ή τελικά επρόκειτο για μια αποτυχημένη εκτόξευση με αποτέλεσμα ο πύραυλος να παρεκκλίνει της πορείας του και να γίνει θεατός πάνω από τη Μέση Ανατολή;

Αν και τα ερωτήματα αυτά δεν πρόκειται να απαντηθούν σύντομα το μόνο σίγουρο είναι πως η Ρωσία πραγματοποιεί επίδειξη δύναμης με την ανάπτυξη του νέου αυτού, προσθέτοντας ένα νέο πονοκέφαλο στους σχεδιαστές του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπισή του.



Η πορεία του RS-12M της δοκιμής της 7ης Ιουνίου και οι περιοχές
στις οποίες έγινε θεατός



 
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου