Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Σκόπια: Σάλος από την αλλαγή της ονομασίας των οδών με ήρωες της Βουλγαρίας

Αρκετές ημέρες μετά τα γεγονότα  στο Δημαρχείο των Σκοπίων, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται συνέχεια στην εμμονή  των Βουλγάρων οπαδών (δημοτικών συμβούλων)  του Γκρούεφσκι να αλλάξουν τα ονόματα των οδών της πρωτεύουσας της χώρας.

«Η αλλαγή των ονομάτων  των δρόμων της περιοχής, ‘σκόνταψε’ στην ιστορική διάσπαση που έχει ο λαός, ανεξάρτητα με το κόμμα, την εθνότητα ή τη θρησκεία», γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα του «Σλόμπονταν Εβρόπα».

Και θα συνεχίσει:


Στα πρόσφατα γεγονότα μεταξύ των κυβερνητικών δημοτικών  συμβούλων (που ήθελαν να βάλουν Βούλγαρους ήρωες σε δρόμους της πρωτεύουσας) και της αντιπολίτευσης στο Δημαρχείο (που αντέδρασαν έντονα σε αυτήν την αλλαγή) δείχνουν – γράφει το δημοσίευμα- τη διάσταση των ιστορικών απόψεων που έχει ο λαός.

Οι μεν ομιλούν για αποκατάσταση ηρώων και οι δε για κακοποίηση και βουλγαροποίηση της ιστορίας των Σλάβων των Σκοπίων.

Και μεταξύ των ιστορικών υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, λέει ο ιστορικός Νόβισα Βελιανόφσκι.

«Ανάλογα με τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται είναι και οι απόψεις για ένα ιστορικό πρόσωπο, η αλήθεια είναι ότι  είναι δύσκολο να βρείτε δύο ιστορικούς που να έχουν την ίδια γνώμη για ένα συγκεκριμένο γεγονός ή ένα πρόσωπο».
Η μετονομασία των δρόμων της πόλης, εδώ και πολύ καιρό είναι ένα θέμα που χωρίζει τους πολίτες. Για άλλους με αυτά  γίνεται μια εγγραφή της ιστορίας για άλλους επιτυγχάνεται η αλλαγή της ταυτότητας των πολιτών.

Ο καθηγητής  Λαζάρ Λαζάροφ πιστεύει ότι όλα αυτά τα γεγονότα θα είχαν αποφευχθεί αν  οι δρόμοι έφεραν ονόματα ποταμών, βουνών, λουλουδιών, δέντρων κλπ.

Επιπρόσθετα ο καθηγητής πανεπιστημίου Μουσταφά Αμπζίμ καταλαβαίνει ότι οι πολιτικοί κάνουν κατάχρηση της ιστορίας για πολιτικό κέρδος, γι’ αυτό είναι καλύτερα να αποφεύγονται ονόματα στους δρόμους που να αναφέρονται  σε ιστορικά πρόσωπα…
--
(Σημ. Σκοπίμως το σκοπιανό δημοσίευμα δεν αναφέρεται  για  την ονομασία του Βούλγαρου Κομιτατζή Αλεκσαντρόφ και για την αντίδραση των πολιτών που φώναζαν ‘Βούλγαρους’ τους οπαδούς του κόμματος του Γκρούεφσκι)
 
echedoros-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου