Σάββατο 19 Μαΐου 2012

«Σκηνικό ανωμαλίας» στήνει η Άγκυρα στην Κύπρο

Τουρκική υφαλοκρηπίδα αποτελούν τα κυπριακά οικόπεδα όπου διεξάγονται πετρελαϊκές έρευνες, υποστηρίζει η Άγκυρα και δηλώνει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές. Προσθέτει, επίσης, ότι την ευθύνη για την ένταση που θα δημιουργηθεί από τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, νότια της Κύπρου, θα φέρουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο.

«Ένα μέρος των θαλάσσιων περιοχών, που βρίσκονται δυτικά του νησιού και περιλαμβάνονται στον δήθεν διαγωνισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, τέμνεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές. Μεγάλο μέρος των θαλάσσιων περιοχών νότια του νησιού, που περιλαμβάνονται στον δήθεν διαγωνισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, τέμνεται με τις περιοχές αδειοδότησης της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΚΒ)’ προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας). Τυχόν δραστηριότητες των εταιρειών πετρελαίου στις περιοχές αυτές θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωπες οι εταιρείες με την ‘ΤΔΒΚ’ και την ΤΡΑΟ και να προκληθεί ανεπιθύμητη ένταση», αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

«Καλούμε και εμείς, μαζί με την ‘ΤΔΒΚ’, τις χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου να επιδείξουν σωφροσύνη, να μην προβούν σε δραστηριότητες στις περιοχές αυτές, που είναι αμφισβητούμενες και να αποσυρθούν από τον εν λόγω διαγωνισμό. Στην αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη για την ένταση στην περιοχή θα έχουν οι εταιρείες», καταλήγει η ανακοίνωση.






defence-point.gr/news/?p=47237

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου