Κινητοποιήσεις με κλείσιμο μονάδων και ορυχείων προαναγγέλλει το σωματείο του Βορρά «Σπάρτακος» που χρεώνει κωλυσιεργία τόσο στη διοίκηση της ΔΕΗ, όσο και στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Φωτόπουλο αναφορικά με την καθυστέρηση υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης.
Η ηγεσία του «Σπάρτακου», υπό το Γιώργο Αδαμίδη, διαφωνεί με το επιχείρημα Φωτόπουλου ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να υπογράψουμε νέα σύμβαση, διότι η μετενέργεια στη δική μας περίπτωση λήγει το Μάιο του 2013 (σσ : αυτό προβλέπει ο ν. 1876/1990 για επιχειρήσεις σαν τη ΔΕΗ, της οποίας η τελευταία συλλογική σύμβαση ήταν 2ετής)«. Θεωρεί ότι πρόκειται για υπεκφυγή αφού οι εξελίξεις είναι ούτως ή άλλως ραγδαίες (π.χ. επίκειται πώληση λιγνιτικών μονάδων), και του χρεώνει κωλυσιεργία λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση από το Μάρτιο και όχι στο παρά πέντε των εκλογών.
Κύκλοι του σωματείου που εκπροσωπεί 3.000 εργαζόμενους σε σταθμούς παραγωγής και ορυχεία, και ανοίγει νέο παράρτημα στο Νότο, υποστηρίζουν ότι «όσο πιο γρήγορα υπογραφεί νέα σύμβαση τόσο πιο γρήγορα θα σωθούν όσα μπορούν να περισωθούν» (σσ : αναφέρονται κυρίως στα επιδόματα), και ότι ουδείς κατοχυρώνει το προσωπικό της ΔΕΗ σε περίπτωση π.χ. πώλησης των 4 μονάδων όπως επιτάσσει ηΚομισιόν. Εκτιμούν, δε, ότι με το έντονα «αντιμνημονιακό» πολιτικό τοπίο, που θα επικρατήσει όπως αναμένεται μετά τις εκλογές, η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.
Μάχες «χαμένες»…
Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορούν τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ότι ποντάρει στα «αντιμνημονιακά» αντανακλαστικά των εργαζομένων για να ενισχύσει τη δύναμή του στο εσωτερικό του συνδικάτου, δίνοντας στην ουσία μάχες «χαμένες» αφού το παράθυρο των απολύσεων στις ΔΕΚΟ – άρα και στη ΔΕΗ- έχει ανοίξει ορθάνοιχτο ήδη από το Φεβρουάριο, με τη μετατροπή από το Μνημόνιο ΙΙ, των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Πάντως από την πλευρά του ο Ν. Φωτόπουλοςεπιμένει ότι «βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση με τη διοίκηση, τα πάντα μπορεί να αλλάξουν, τόσο το θέμα των απολύσεων πλεονάζοντος προσωπικού όσο και οι μεταθέσεις, άλλωστε η δική μας σύμβαση λήγει το 2013…».
Όσο για τη διοίκηση της ΔΕΗ, που συγκαλεί Δ.Σ. τη Τρίτη για το θέμα της νέας συλλογικής σύμβασης, κύκλοι του «Σπάρτακου» χρεώνουν τον πρόεδρο της επιχείρησης Α. Ζερβό επίσης με κωλυσιεργία, αφού παρ’ ότι είχε στείλει εδώ και καιρό επιστολή καλώντας το συνδικάτο να υπογράψει όσο το δυνατόν γρηγορότερο τη νέα σύμβαση, εν συνεχεία άφησε το θέμα να «σέρνεται». Υπενθυμίζεται ότι το σωματείο είχε αποστείλει ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου εξώδικο στη διοίκηση της ΔΕΗ καλώντας την να επισπεύσει την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης
Ρήξη για τα επιδόματα…
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι τα μισθολογικά συμφέροντα εντός της ΔΕΗ, μετά το σπάσιμό της σε θυγατρικές, δεν είναι τα ίδια.
Για παράδειγμα, ένα σοβαρό θέμα που πυροδοτεί την ενδοσυνδικαλιστική ρήξη είναι τα 37 ειδικά επιδόματα που ισχύουν στον όμιλο της ΔΕΗ, κάποια εκ των οποίων σε επίπεδο μητρικής που απασχολεί περίπου 11.500 εργαζόμενους, και κάποια στις δύο άλλες θυγατρικές της, τον ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, πρώην ΔΕΣΜΗΕ) με 1.500 άτομα, και το διαχειριστή του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (του ΔΕΔΔΗΕ) με8.000 άτομα προσωπικό.
Το μνημόνιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που λήξει η μετενέργεια μιας συλλογικής σύμβασης, και δεν επέλθει συμφωνία για καινούργια, τότε τα επιδόματα που θα παραμείνουν εν ισχύ είναι μόνο των παιδιών, των σπουδών και του κινδύνου. Δέκα-δώδεκα από τα 37 αυτά επιδόματα είναι χαρακτηρισμένα ως κινδύνου, δεν ισχύει όμως το ίδιο και γι’ αυτό που εισπράττουν οι 3.000 εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της ΔΕΗ, ορυχεία και μονάδες, κι εκπροσωπούνται από τον «Σπάρτακο». Στην πρόταση που έχει κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ και με την οποία ο «Σπάρτακος» διαφωνεί, η επιχείρηση αναφέρει ότι «με σκοπό τον εξορθολογισμό των ειδικών επιδομάτων, τα μέρη δεσμεύονται σε 4 μήνες από σήμερα, να αναμορφώσουν τις προϋπόθεσης χορήγησης αυτών». Κύκλοι μάλιστα του Σπάρτακου χρεώνουν στην ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ότι για να ικανοποιήσει όσο περισσότερα μπορεί από τα πάμπολλα σωματεία της ΔΕΗ πιέζει τη διοίκηση της να θεωρηθούν επιδόματα «κινδύνου» ακόμη και κάποια από τα 37 που στην ουσία δεν είναι. Το θέμα διχάζει, πόσο μάλλον όταν το επίδομα «σταθμών παραγωγής & ορυχείων» για το οποίο μιλάμε προσαυξάνει το βασικό μισθό των εργαζομένων έως και κατά 40%.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου