Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Τα hovercraft πετούν…πάνω στο νερό

Πετάει πάνω από το νερό με ταχύτητα 60 κόμβων και η παρουσία του και μόνο δίνει άλλον «αέρα» στο Πολεμικό Ναυτικό. Ο λόγος για το αερόστρωμνο, πιο γνωστό ως hovecraft.  Πριν από λίγα χρόνια είχα βρεθεί στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ στη γέφυρα του «Κέρκυρα» ενός υπερσύγχρονου hovercraft το οποίο διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.  Η αίσθηση ήταν μοναδική!
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνον η Ελλάδα διαθέτει αυτή την στιγμή hovercraft, το οποίο κυρίως χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις για μέσο μεταφοράς προσωπικού ή ακόμα και εξοπλισμού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν έχει τα δικά του συστήματα άμυνας προσαρμοσμένα σε αυτό. Διαθέτει δύο πυροβόλα, τύπου ΑΚ-630 τα οποία είναι αντιαεροπορικά και αντιαρμαβλητικά καθώς και ρουκέτες. 


 «Στην αρχή ήταν λίγο περίεργα καθώς δεν είχαμε ποτέ στο Πολεμικό Ναυτικό, ένα ανάλογο πλοίο. Είχαμε κάνει σχολεία στην Ρωσία και στην Ουκρανία, όπου είναι και οι χώρες που παράγουν το hovercraft. Δεν μας φόβισε η ιδέα πως επρόκειτο για κάτι καινούργιο, αντιθέτως μας άρεσε η σκέψη να δοκιμάσουμε τις γνώσεις μας, την εμπειρία μας, αλλά και την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε από τα σχολεία, πάνω σε ένα νέο κεφάλαιο που άνοιγε το Πολεμικό μας, Ναυτικό», μου είχε πει  χαρακτηριστικά ο τότε Κυβερνήτης.



Η εικόνα του Αϊ Νικόλα
Την ξενάγηση στους χώρους αλλά και την επεξήγηση των δυνατοτήτων του αερόστρωμνου, ανέλαβε ένας άλλος αξιωματικός, ο οποίος μου είχε πει για τις πέντε μηχανές που διαθέτει οι οποίες είναι οι ίδιες με αυτές που έχει  ένα αεροπλάνο.
Οι τρεις είναι στο εξωτερικό μέρος και φαίνονται οι άλλες δύο βρίσκονται στο κάτω μέρος. Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για μηχανές τουρμπίνες. Πάνω στο κατάστρωμα εκτός από τα ραντάρ έχει και τα δύο πυροβόλα ΑΚ-630.
Κατά την ξενάγηση βρέθηκα  στη γέφυρα του πλοίου. Εκεί είδα  κρεμασμένη την εικόνα του Αϊ-Νικόλα, ο αξιωματικός μου είχε πει πως αυτή η εικόνα έχει θέσει εδώ και στην καρδιά αλλά και στην ψυχή του κάθε Έλληνα ναυτικού. Στην συνέχεια παρατηρήσαμε πως το hovercraft δεν έχει απλά πηδάλια, αλλά αεροπηδάλια. «Όπως σας είπαμε και πριν δεν επιπλέουμε, αλλά πετάμε πάνω στο νερό, επομένως το σύστημα πλοήγησης είναι πανομοιότυπο με αυτό των αεροπλάνων».




«Κέρκυρα»…όνομα βαρύ σαν ιστορία
Τα πλοία αυτά που είναι αερόστρωμνα (HOVERCRAFT), αναπτύσσουν ταχύτητα 60 κόμβων και έχουν εμβέλεια 300 μίλια με σταθερή ταχύτατα 55 κόμβων. Το εκτόπισμα πλήρους φόρτου είναι 550 τόνοι με μεταφορική δυνατότητα αρμάτων και 230 στρατιωτών, συνολικού βάρους έως και 130 τόνων.
Το εν λόγω πλοίο είναι ιστορικά το τρίτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που φέρει αυτό το όνομα. Είχε προηγηθεί η Ατμοτελωνίς ΚΕΡΚΥΡΑ την περίοδο 1885-1897, καθώς και το Ναρκαλιευτικό ΚΕΡΚΥΡΑ που ήταν στο δυναμικό του ελληνικού στόλου από το 1946 έως το 1973. αερόστρωμνο όχημα" ορίζεται ένα αμφίβιο όχημα ελάχιστου βάρους 100 τόνων, σχεδιασμένο για να αιωρείται πάνω σε στρώμα αέρα σε κατάσταση πληρότητας και σε μορφή εύκαμπτης ποδιάς γύρω από την περίμετρο του οχήματος και την επιφάνεια του εδάφους ή του νερού κάτω από το όχημα και του οποίου η προώθηση και η διακυβέρνηση γίνονται με τη βοήθεια προστατευτικής αντίστασης αέρα ή αέρα προερχόμενου από ανεμιστήρες ή ανάλογες συσκευές.


Από Ρωσία με αγάπη!
Τα hovercraft κατασκευάζονται  στην Ρωσία και στην Ουκρανία και η μοναδική χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο που τα έχει στο δυναμικό της είναι η Ελλάδα.  «Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι αυτοί που τα κατασκευάζουν. Τα συστήματα του hovercraft είναι προηγμένα και σε αυτά απαιτείται ειδική εκπαίδευση.  Το πλήρωμα μας, εδώ στο «Κέρκυρα» αποτελείται από 38 άτομα, τα οποία είναι σταθερά και δεν αλλάζουν βάρδιες. Όλοι εδώ είμαστε αλυσίδα και ο ένας χρειάζεται τον άλλον για την σωστή και ομαλή λειτουργία του αερόστρωμνου».
 
 
pinakio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου