Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Με 700 «γερμανικά» εκατομμύρια προχωρά η συμβολαιοποίηση της Πτολεμαΐδας - ανοιχτά τα σενάρια συνεργασίας


 Αίσια κατάληξη είχαν οι επαφές του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού στη Γερμανία για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ αφού εξασφάλισε περίπου το 50% της χρηματοδότησης, δηλαδή ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, προχωρά στο αμέσως επόμενο διάστημα στη συμβολαιοποίηση του έργου, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας με ισχύ 660MW. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν επισήμως αφού προηγουμένως ο κ. Ζερβός ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της βουλής όπως προβλέπεται για συμβάσεις που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ.
Η λύση που βρέθηκε κατά την επίσκεψη του κλιμακίου στελεχών της ΔΕΗ στο Αμβούργο, ήταν η χρηματοδότηση μέσω της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KFW, με παράλληλη ασφάλιση της πίστωσης μέσω του οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων Hermes με εγγύηση του γερμανικού δημοσίου. Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ωστόσο εκτιμάται ότι στο χρηματοδοτικό σχήμα εκτός της KFW έχουν μπει και άλλες τράπεζες.
Χθες λοιπόν στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη από το νόμο ενημέρωση της βουλής και στη συνέχεια να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι την κατασκευή της μονάδας έχει αναλάβει η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH με συνολικό τίμημα €1.394.634.137,82, για ισχύ 660 MW. Στη Hitachi ανήκει και η γερμανική εταιρεία Babcock, η οποία και αναμένεται να προμηθεύσει σημαντικό μέρος του εξοπλισμού της νέας μονάδας, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για την εγγύηση του ινστιτούτου Hermes, η οποία παρέχεται ως επιπλέον κίνητρο σε περίπτωση που ένα μεγάλο διεθνές έργο χρησιμοποιεί γερμανικό εξοπλισμό.
Στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι η εγγύηση του Hermes έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τη χρηματοδότηση του έργου καθώς μέσω αυτής παρέχεται κάλυψη έναντι των βασικών κινδύνων που απασχολούν σήμερα τις διεθνείς τράπεζες και τις κρατούν μακριά από την… Ελλάδα δηλαδή, το λεγόμενο customer risk και κυρίως το περίφημο country risk.
Συνεργασία
Βεβαίως ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου και παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης, παραμένει ανοιχτό το σενάριο της συνεργασίας. Η πλευρά της ΔΕΗ αποφεύγει να αναφερθεί στο ενδεχόμενο να αποκτήσει συνεταίρο στην Πτολεμαΐδα. Ωστόσο το ΥΠΕΚΑ αλλά και η Κομισιόν, φαίνεται να «ευνοούν» την περίπτωση της συνεργασίας, η οποία μάλιστα είναι πιθανόν να καταστεί υποχρεωτική μέσω της γνωστής διαδικασίας για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω των μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη που θα ανακοινωθούν από κοινού από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση . Μάλιστα στο αρχικό draft των μέτρων υπήρχε σχετική πρόβλεψη ότι εκτός τις πωλήσεις μονάδων που αφορά το υπάρχον λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τη νέα ισχύ που θα προστεθεί από νέες μονάδες. Υπενθυμίζουμε άλλωστε και την "προτροπή" που έχει απευθύνει προς τη ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου ότι "αν δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας τα έργα, συνεργαστείτε με ιδιώτες".

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου