Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Θεραπεία της υπέρτασης και της στεφανιαίας νόσου χωρίς αγγειοπλαστική

Νέα πρωτοποριακή μέθοδος υπόσχεται τη θεραπευτική αντιμετώπιση και τη μείωση της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης με απονεύρωση των νεφρών. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και ασφαλής, ενώ απαιτεί νοσηλεία μόνο μίας ημέρας.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθεκτικής υπέρτασης παίζει η υπεδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Με σκοπό το σημαντικό περιορισμό της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην ανθεκτική υπέρταση, αναπτύχθηκε μία νέα μέθοδος, η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού με την διαδερμική εισαγωγή - με τοπική αναισθησία - ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος» εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσιούφης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης έως και 32 mmHg κατά μέσο όρο, σε διάστημα παρακολούθησης 6 μηνών. Μέχρι τώρα, πραγματοποιήθηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, επιτυχής κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού σε 15 επιλεγμένους ασθενείς της Μονάδας Υπέρτασης με ανθεκτική υπέρταση (επίπεδα αρτηριακής πίεσης ιατρείου> 180/100 mmHg, παρά τη λήψη άνω των 5 αντιυπερτασικών σκευασμάτων) υπό την εποπτεία του κ Τσιούφη.

Με φάρμακα και όχι με αγγειοπλαστική μπορεί να θεραπεύεται στο εξής και η σταθερή στηθάγχη - μία από τις κλινικές εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου. Σταθερή στηθάγχη λέγεται ο πόνος στο στήθος όταν ο ασθενής είναι στην κόπωση. Έχει βρεθεί πως το 50% των ασθενών με στεφανιαία νόσο εμφανίζουν ως πρώτη κλινική εκδήλωση την σταθερή στηθάγχη.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή καρδιολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΚΕ, Γεώργιου Παρχαρίδη, πρόσφατες μελέτες στην Αμερική, έδειξαν πως το 90% των ασθενών με χρόνια σταθερή στηθάγχη θεραπεύονται μόνο με φάρμακα. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών η αγγειοπλαστική ή η εγχείρηση δεν θα μπορεί να αποφευχθεί.

Συγκεκριμένα θα προχωρούν σε αγγειοπλαστική

1. Αυτοί που συνεχίζουν να πονούν παρά τη βέλτιστη φαρμακευτική αγωγή.

2. Αυτοί που στη δοκιμασία κόπωσης βρίσκεται πάνω από 10% ισχαιμία του μυοκαρδίου, και

3. Αυτοί που στη στεφανιαία αγγειογραφία εμφανίζουν βλάβη στο στέλεχος της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας, ή εγγύς στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας, ή σε τρία στεφανιαία αγγεία σε κεντρική θέση.

«Βάσει των πρόσφατων αυτών μελετών, αλλά και της εμπειρίας των καρδιολόγων, θα πρέπει να ελαττωθεί σήμερα ο αριθμός των ασθενών με χρόνια σταθερή στηθάγχη που υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική ή εγχείρηση», κατέληξε ο κ Παρχαρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου