Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Κοσοβάροι: «Αν κατέβουν νότια οι Σέρβοι, εμείς θέλουμε τα Σκόπια»…

 


Η αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο θα φέρει και αλλαγή  των συνόρων της FYROM

‘Lajme’.

Τα αλβανικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου και της FYROM,  τίθενται κατά της αμοιβαίας ανταλλαγής των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, μιας αλλαγής  οι συνέπειες της οποίας,  θα ήταν μεγάλες για όλους και οπωσδήποτε σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην FYROM.


 Υποστηρίζουν  την διατήρηση των υφιστάμενων συνόρων μέχρι  την ένταξη τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Συμφωνούμε με τη θέση, ότι η αλλαγή  των συνόρων, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και επιμένουμε στην άποψη ότι πρέπει να  παραμείνουν ως έχουν μέχρι την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου τους διεθνείς μηχανισμούς, ΟΗΕ, ΕΕ και του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο  Μπουγιάρ Οσμάνι εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση (DUI) των Σκοπίων.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η ‘Αλβανική Δημοκρατική Αναγέννηση’- RDK, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών – PDSH δεν θέλησε να σχολιάσει αυτές τις υποθέσεις.

Το RDK τίθεται κατά της βίαιης αλλαγής των συνόρων, γιατί αυτή η αλλαγή θα ανοίξει το ‘κουτί της Πανδώρας’ στο σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων.

 Ωστόσο,  αλβανικός πολιτικός παράγοντας στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να εκπλαγεί αν οι αποφάσεις  ισχυρών παραγόντων επιβάλλουν την αλλαγή  των συνόρων χωρίς να βλάψουν τα αλβανικά συμφέροντα.

«Επομένως, δεν υπάρχει χρόνος για ριζοσπαστικές προφορικές δηλώσεις, αλλά ο χρόνος αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την επίλυση  των σημερινών προβλημάτων,  τα οποία, τελικά, θα διευθετηθούν στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής προοπτικής και της ενσωμάτωσης τους σε αυτήν,  και τώρα πρέπει θα καταπολεμηθούν  τα εγκληματικά αυτά φαινόμενα, με τη βοήθεια του κράτους δικαίου σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος  της Αλβανικής Δημοκρατικής Αναγέννησης,  Αρμίρ Ραμαντάνι.

Επιπρόσθετα το κόμμα του Κοσσυφοπεδίου RDK, αναμένει από τα υψηλόβαθμα  στελέχη της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, να αποκαταστήσουν την πλήρη κυριαρχία στο Κοσσυφοπέδιο, εκεί που το Βελιγράδι έχει ακόμη δικές του δομές, όπως  γίνεται και στην περίπτωση της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.

Μια μέρα νωρίτερα  σε στήλη της εφημερίδας ‘Λάιμ’ ο Τζαβίτ Χαλίτι, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου- που το επιβεβαίωσαν  τα ανώτερα  στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος- έγραψε ότι αν οι Σέρβοι κατέβουν μέχρι τη Μιτρόβιτσα Κοσόβσκα, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν θα είναι ικανοποιημένοι  με την αποδοχή μόνον  του Πρέσεβο, αλλά θα απαιτήσουν  την ιστορική ενότητα  του πρώην βιλαετίου του Κοσσυφοπεδίου  που είχε πρωτεύουσα τα Σκόπια.

«Νομίζω ότι η αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου, ακόμη και με αμοιβαία ανταλλαγή εδαφών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας (κάτι το οποίο δρομολογείται) θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και το Κοσσυφοπέδιο θα απαιτήσει θα ταυτιστεί με τα όρια του παλαιού βιλαετίου που είχε πρωτεύουσα τα Σκόπια».

Αυτή η άποψη του Χαλίτι, περί αποκατάστασης του ιστορικού βιλαετίου  με πρωτεύουσα τα Σκόπια, συμπίπτει με τις απόψεις του προέδρου του Συνδέσμου Βετεράνων Πολέμου  του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK), Φαζλί Βελίου, ο οποίος δηλώνει  ότι όποια αλλαγή συνόρων του Κοσσυφοπεδίου θα επιφέρει αλλαγές που σήμερα είναι αδιανόητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου