Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. Στη χώρα της επιλεκτικής μνήμης, της επιλεκτικής καταστολής, της επιλεκτικής ασυλίας και πολλών άλλων επιλεκτικών καταστάσεων, κάποιοι ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας ένα ακόμη σχέδιο επιλεκτικής μεταχείρισης.
Παραθέτουμε 3 πρόσφατα παραδείγματα με τυχαία χρονολογική σειρά:
Ιστορία πρώτη:
Η Κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προσφέρει ουσιαστική και πλήρη νομική ασυλία για τα μέλη των δυνάμεων καταστολής. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου για την «παροχή υπηρεσιών ασφαλείας σε εμπορικά πλοία», προβλέπονται τα εξής:
«Για τα αδικήματα που διώκονται κατ' έγκληση (πχ απλή εξύβριση ή η απλή σωματική βλάβη) και φέρεται ότι διαπράχθηκαν από αστυνομικό, λιμενικό ή πυροσβεστικό υπάλληλο, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 275, 409 - 413 και 417 - 429 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».
Τι σημαίνει αυτό; Πως καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα και πλημμελήματα που πραγματοποιούνται από αστυνομικούς σε βάρος πολιτών.
Άρα στα Εξάρχεια, για παράδειγμα, που χθες το πρωί και μέχρι νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ διεξήγαγαν «προληπτικούς ελέγχους» προχωρώντας μάλιστα και σε 30 προσαγωγές και 2 συλλήψεις, αν έπεσε και καμιά… σφαλιάρα δεν (θα) υπάρχει πρόβλημα.
Είναι γνωστό πως η ατιμωρησία βασιλεύει στο βασίλειο της Αστυνομίας. Είναι γνωστό πως στις διαδηλώσεις υπάρχει έντονη, άστοχη (ή μήπως στοχευμένη;) και στις περισσότερες περιπτώσεις απρόκλητη καταστολή. Είναι γνωστό ότι η απόπειρα και μόνο να ζητήσεις τα στοιχεία ή να διεκδικήσεις την τιμωρία κάποιου αστυνομικού είναι εξαντλητική, αν όχι επίπονη.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όμως, φαίνεται πως εντοπίζει ως βασικό πρόβλημα των Ελλήνων την ελλιπή καταστολή. Και διατίθεται, απ’ ότι φαίνεται, να κάνει οτιδήποτε για να διασφαλίσει την αμείωτη ένταση της.
Πρώτα έφεραν στο προσκήνιο «το Μνημόνιο στις Πορείες» και τώρα ετοιμάζουν στο παρασκήνιο τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Όλα αυτά, σε μια περίοδο που η οργή ξεχειλίζει και τα μέτρα που ανακοινώνουν, αλλά κυρίως η εφαρμογή τους, θα προκαλέσουν ακόμη πιο έντονες κοινωνικές εκρήξεις.
Των «φρονίμων» τα παιδιά, πριν πεινάσουν... θα μας μαγειρέψουν. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιος άλλος να ερμηνεύσει διαφορετικά τους νομοθετικούς ελιγμούς του υπουργείου.
Ιστορία δεύτερη:
Πριν από λίγες μέρες, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε μια αν μη τι άλλο… πρωτότυπη κίνηση που «αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου».
Συγκεκριμένα, δημοσιοποίησε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα της φωτογραφίες αλλά και τα πλήρη στοιχεία 6 συνολικά συλληφθέντων για τα γεγονότα της προπερασμένης Κυριακής 12 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας, πριν ακόμα δικαστούν.
Παράλληλα, παρέθεσε και μια σειρά από φωτογραφίες υπόπτων από τα «πεδία των μαχών» προκειμένου να αναζητήσει πληροφορίες. Βέβαια, το όλο εγχείρημα μόνο ως κίνηση εντυπωσιασμού μπορεί να εκληφθεί, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εικόνες των «κουκουλοφόρων» έχουν γυρισμένες πλάτες ή διακρίνεται μοναχά μια κουκούλα ή ένα κασκόλ.
Την ίδια ώρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο παίζεται – για ακόμη μια φορά - το παιχνίδι «κρύο – ζέστη». Ο Μ. Παπαϊωάννου απειλεί, έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απαιτούν, τα ΜΜΕ «φωτογραφίζουν» κι ο κόσμος παρακολουθεί το αν και πότε θα δεήσει ο βουλευτής που μετέφερε 1 εκατ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, να αποκαλύψει την ταυτότητα του.
Φυσικά το να «βγάλεις» 1 εκατομμύριο ευρώ εν μέσω κρίσης, δεν είναι ούτε παρανομία, ούτε… αμάρτημα, τουλάχιστον «με την τυπική ερμηνεία του νόμου». Βέβαια, το ότι κανείς, ακόμα, δε γνωρίζει ούτε το όνομα του βουλευτή, ούτε αν τα χρήματα κατατέθηκαν νόμιμα στο εξωτερικό μάλλον μας θυμίζει εκείνο το περίφημο «ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό…».
Ιστορία τρίτη:
Η Αστυνομία δεν δημοσιοποίησε μόνο τα στοιχεία των 6 συλληφθέντων, αλλά «χρησιμοποίησε» - χωρίς σχετική άδεια – εικόνες που τράβηξαν φωτορεπόρτερ και φωτογραφικά πρακτορεία που κάλυψαν τα γεγονότα.
Οι φωτογραφίες που υπάρχουν ακόμη στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας δεν «κατεβαίνουν» και δεν πρόκειται να «κατέβουν» παρά τις συνεχείς καταγγελίες.
Μέχρι στιγμής την συγκεκριμένη συμπεριφορά έχουν καταγγείλει:
Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ), οι Ενώσεις Τύπου (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ κτλ), το γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.F.P. (Agence France Presse), οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, το ελληνικό φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο «EUROKINISSI».
Η ΕΛ.ΑΣ. μόλις προχθες (22/2) απάντησε στις συγκεκριμένες κατηγορίες με την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σχετικά με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα που αφορούν δημοσιευθείσες φωτογραφίες αγνώστων προσώπων στο από 16.02.2012 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ανακοινώνονται τα εξής: Οι φωτογραφίες των αγνώστων προσώπων που αναρτήθηκαν αφορούν δράστες κακουργηματικών πράξεων που τελέσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων πολιτών στο κέντρο της Αθήνας. Η ανάρτηση τους πραγματοποιήθηκε ύστερα από σχετική Εισαγγελική Διάταξη που εκδόθηκε σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου, των δικονομικών και συνταγματικών εγγυήσεων.
Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 2121/1993, επιτρέπεται η αναπαραγωγή έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως οι φωτογραφίες, εφόσον υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με την κρίση των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών.
Η εφαρμογή των νόμων αφορά όλους τους πολίτες και ουδείς εξαιρείται ή τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης».
Είναι εντυπωσιακή η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Ελληνική Αστυνομία, καθώς επίσης και η συνέπεια της.
Μόνο που κάτι ξέχασαν να προσθέσουν στο Δελτίο Τύπου, ειδικά στο κομμάτι που σημειώνεται πως «ουδείς εξαιρείται ή τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης»: Μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε ο διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Εμάνουελ Χογκ, οι (4) φωτογραφίες που αναγνωρίσθηκαν ότι ανήκουν στο AFP αποσύρθηκαν από το site της αστυνομίας!
Η επιλεκτική μεταχείριση που λέγαμε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου