Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τεχνητό «φύλλο» θα μετατρέπει τον ήλιο σε καύσιμα μέσω «φωτοσύνθεσης»




Τα βενζινάδικα του μέλλοντος ίσως να θυμίζουν κήπο! Ένα τεχνητό φύλλο που θα μετατρέπει τον ηλεκτρισμό και την ηλιακή ενέργεια σε καύσιμα, μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, οι οποίοι αναπτύσσουν μια τεχνολογία τεχνητής τουρμπο-φωτοσύνθεσης, η οποία δεν αποκλείεται να αποτελέσει μια νέα σημαντική εμπορική ενεργειακή πηγή κατά τα επόμενα χρόνια και μάλιστα φορητή.

Η φυσική φωτοσύνθεση είναι η ζωτική εκείνη διαδικασία, μέσω της οποίας τα φυτά του πλανήτη μας μετατρέπουν τις ακτίνες του ήλιου σε ενέργεια για τα ίδια, ενώ παράλληλα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και παράγουν οξυγόνο.

Η τεχνητή φωτοσύνθεση κάνει κάτι ανάλογο από ενεργειακή άποψη, μόνο που χρησιμοποιεί και λίγο ηλεκτρισμό για να βοηθήσει την μετατροπή.
Το προϊόν της χημικής αντίδρασης είναι καύσιμα (υδρογονάνθρακες) που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες πετρελαιομηχανές, όπως αυτοκινήτων, πλοίων ή και αεροπλάνων. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Κόγκντελ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής και Συστημικής Βιολογίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική Τέλεγκραφ, ελπίζουν ότι θα έχουν τελειοποιήσει την μέθοδό τους μέσα στην επόμενη διετία και μέσα σε πέντε χρόνια θα έχουν φτιάξει ένα πλήρες ''φύλλο'' που θα παράγει καύσιμα.

Η τεχνητή φωτοσύνθεση, όπως και η φυσική, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, συνεπώς η καύση του νέου τύπου καυσίμου δεν θα αυξάνει το επίπεδο των αερίων του θερμοκηπίου.
Αν και ακολουθούν τη λογική της φωτοσύνθεσης, τα τεχνητά ''φύλλα'' δεν θα θυμίζουν πραγματικά φυτά. Προς το παρόν τουλάχιστον, αποτελούνται από δοχεία νερού, που περιέχει γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, τα οποία απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και επίσης χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό που παίρνουν από ηλιακά πάνελ. Τα βακτήρια μετατρέπουν τελικά την ενέργεια, ηλιακή και ηλεκτρική, σε καύσιμα υδρογονανθράκων.

Η τεχνική αυτή, κατά τους ερευνητές, μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο ενεργειακά αποδοτική σε σχέση με τα αληθινά φυτά, τα οποία συνήθως γεννούν μόνο 0,5% περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνουν κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.
Η παρουσίαση της νέας τεχνολογίας έγινε από τον Κόγκντελ σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στο Βανκούβερ.

 








kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου