Ακούτε συνεχώς για τη δράση τωναντιοξειδωτικών και πόσο σημαντικά είναι για την υγεία μας, αλλά γνωρίζετε μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά ως μοναδικές πηγές τους. Κι, όμως, υπάρχουν κι άλλες τροφές που σας παρέχουν απλόχερα τα αντιοξειδωτικά τους – απλώς δεν τους είχατε δώσει ποτέ σημασία.
Γνωρίζετε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προσπαθείτε συνεχώς να τα καταναλώνετε, έτσι ώστε να αποτοξινώνετε τον οργανισμό σας – κάτι που σίγουρα έχετε διαπιστώσει ότι «δουλεύει».
Οι ερευνητές, όμως, συνεχίζοντας αδιαλείπτως τις μελέτες πάνω σε αυτές τις τόσο χρήσιμες ουσίες, ξεσκεπάζουν και άλλες πηγές αντιοξειδωτικών, προκειμένου να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους από όσο περισσότερες πηγές γίνεται, έτσι ώστε να τα λαμβάνουμε στις ποσότητες που πρέπει.
Βάλτε μπρος, λοιπόν, και για τις παρακάτω τροφές έτσι ώστε να δείχνετε, αλλά και να νιώθετε νεότεροι, τονώνοντας τον οργανισμό σας.
Ζυμαρικά ολικής άλεσης: αντιοξειδωτικά στο πιάτο
Η… βερσιόν ολικής άλεσης των ζυμαρικών περιέχει 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις εμπλουτισμένες ή τις επεξεργασμένες τροφές, όπως αποκαλύφθηκε σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Σκράντον – αρκεί η ολική άλεση να αναφέρεται πρώτη στη λίστα των συστατικών. Σύμφωνα με τους μελετητές, η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ενώ οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) έχουν επίσης θετική επίδραση και στην αρτηριακή πίεση - σίγουρα, βέβαια, παίζουν ρόλο και οι φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης. Η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στο αλεύρι ολικής άλεσης που χρησιμοποιείται στα εν λόγω ζυμαρικά, πάντως, φαίνεται να είσαι συγκρίσιμη με αυτή των φρούτων και των λαχανικών.
Το αγαπητό σε όλους μας σνακ του… κινηματογράφου περιέχει 4 φορές περισσότερες πολυφαινόλες, σε σχέση με αυτές που βρίσκουμε στα περισσότερα φρούτα. Όταν μάλιστα το ποπ κορν είναι σπιτικό, τότε μιλάμε για 100% ολική άλεση και μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, που μπορούν να μετατρέψουν την παρακολούθηση μιας ταινίας σε μια από τις πιο υγιεινές συνήθειες – αρκεί να αποφύγετε το βούτυρο και το αλάτι.
Οι περισσότεροι τα αποφεύγουν λόγω χοληστερίνης, ενώ σχεδόν κανείς δεν τα θεωρεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Κι όμως, η λουτεΐνη που περιέχουν (η οποία προστατεύει τα μάτια από την εμφάνιση καταρράκτη και την εκφύλιση ωχράς κηλίδας σε προχωρημένες ηλικίες), αν και βρίσκεται σε χαμηλή συγκέντρωση στα αβγά σε σχέση π.χ. με το σπανάκι, απορροφάται πιο αποτελεσματικά όταν προέρχεται από αυτά, καθώς το λίπος του κρόκου βοηθά στην επεξεργασία της από τον οργανισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Έτσι, ακόμη κι αν ένα αβγό περιέχει περίπου το 5% της λουτεΐνης που υπάρχει στο σπανάκι, εμείς τελικά την απορροφάμε 3 φορές πιο αποτελεσματικά.
Μελέτη του 2004 που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι ορισμένες ποικιλίες αποξηραμένων φασολιών χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Για να αποδείξει, όμως, ότι και τα φασόλια σε κονσέρβα διατηρούν τέτοια υψηλά επίπεδα, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο μέτρησε τις φαινόλες και τα φλαβονοειδή σε διάφορους τύπους τέτοιων φασολιών και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Crop Science, βρέθηκε ότι και τα φασόλια σε κονσέρβα περιέχουν αντιοξειδωτικά, με τα μικρά κόκκινα φασόλια να παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα. Γενικότερα, τα σκουρόχρωμα φασόλια σε κονσέρβα περιέχουν περίπου 3 φορές τα φυτοχημικά που «εξολοθρεύουν» τις ελεύθερες ρίζες, σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Ένα από τα πιο εύκολα και απολαυστικά σνακ, το γιαούρτι, αποτελεί επίσης μια σημαντική για την υγεία μας τροφή. Αν είστε λάτρεις του, τότε σίγουρα θα σας χαροποιήσει το γεγονός ότι 1 φλιτζάνι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μας παρέχει με τουλάχιστον 25% της ημερήσιας ποσότητας ριβοφλαβίνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ποσότητα την οποία παίρνουμε και από 1 φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι. Αν και δεν πρόκειται για αντιοξειδωτικό, η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) είναι πολύ σημαντική για την προώθηση της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, χωρίς την οποία το αντιοξειδωτικό γλουταθιόνη – το οποίο υπάρχει ήδη στα κύτταρά μας – δεν μπορεί να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες. Λόγω του ότι η ριβοφλαβίνη είναι υδατοδιαλυτή, παραμένει στον οργανισμό μας μόνο για μερικές ώρες, γι’ αυτό πρέπει να την αναπληρώνουμε καθημερινά – και το γιαούρτι είναι η λύση.
Αν δοκιμάσετε να αλλάξετε το καθιερωμένο σας γάλα με βιολογικό, θα ανταμειφθείτε με μια πολύ ισχυρότερη δόση αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και των καροτενοειδών, βήτα καροτίνη και λουτεΐνη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το γάλα αγελάδων βιολογικής εκτροφής είναι περίπου 40-50% πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από το συνηθισμένο γάλα. Δεν σας αρέσει το γάλα; Δοκιμάστε τυρί ή γιαούρτι από αγελάδες βιολογικής εκτροφής – τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια.
Μειώνοντας την κατανάλωση άσπρης ζάχαρης και αντικαθιστώντας την με φυσικά γλυκαντικά, όπως η μελάσα, το μέλι, η καστανή ζάχαρη και το σιρόπι σφενδάμου, θα τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με επιπλέον αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Βιρτζίνια Τεκ, οι οποίοι μελέτησαν την αντιοξειδωτική βαρύτητα των παραπάνω. Αυτό που βρήκαν είναι ότι η μελάσα είχε τα υψηλότερα ποσοστά, με τα υπόλοιπα επίσης να περιέχουν επαρκείς ποσότητες. Όσον αφορά στο μέλι, τα είδη που περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά είναι τα σκουρόχρωμα, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.
Συνδυάστε, λοιπόν, τα φρούτα και τα λαχανικά σας με τις παραπάνω τροφές και στείλτε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών και την υγεία σας στα… ύψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου