Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ...

Την αίθουσα του διοικητικού συμβούλιου κατέλαβαν συμβολικά για μια ώρα πέντε περιφερειακοί σύμβουλοι (Πλακεντάς, Νίκου, Κιοσσές, Παπαδόπουλος και Τσότσος), εκπροσωπώντας όμως δώδεκα, οι οποίοι ζήτησαν από την διοικήτρια Αναστασία Μπουρτζου να μην εγκρίνει την πρόταση του υπουργείου που ορίζει στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου 59 γιατρούς και 84 στο Μαματσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Το παρών στη συμβολική κατάληψη έδωσε και η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίσου.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Πλακεντάς δήλωσε «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε και να κάνουμε μια συμβολική κατάληψη στο Δ.Σ. του Μποδοσάκειου. Ζητήσαμε από τη διοικήτρια και τα μέλη του Δ.Σ. να σταματήσουν και να μην αποδεχτούν την πρόταση από την Υ. Π. Ε. που ουσιαστικά ναρκοθετεί το μέλλον του νοσοκομείου και να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις των διευθυντών των κλινικών όσο και των εργαζομένων που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση ανάπτυξης του νοσοκομείου. Είναι δεδομένο ότι αυτοί εφεύραν νοσοκομεία με περισσότερες κλίνες, με ταχύτατες διαδικασίες η κυβέρνηση του μνημονίου προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία του λαού της Δυτικής Μακεδονίας. Το αρτιότερο νοσοκομείο παροχής υγειονομικής φροντίδας στους πολίτες στη περιοχή δυστυχώς βάλετε ακόμα μια φορά. Υποχρέωση όλων εμάς και των υπόλοιπων συναδέλφων στο περιφερειακό συμβούλιο είναι να υπερασπίσουμε το συμφέρον αυτό για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Θα ήμαστε εδώ θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ζητάμε να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση της 3ης ΥΠΕ».
Η δήμαρχος Εορδαίας δήλωσε με την σειρά της τόνισε «βρισκόμαστε σήμερα εδώ όπου το Δ.Σ. καλείται να κατανείμει τους γιατρούς και τις κλίνες με βάση την πρόταση της Υ.Π.Ε. . Εμείς δεν αποδεχόμαστε τις κλίνες και το λέμε από την αρχή ότι με τα επιχειρήματα δεν μπορούν να τεκμηριωθούν οι 200 κλίνες. Δεν αποδεχόμαστε το οργανόγραμμα και τον οργανισμό όπου υπάρχουν μόνο 59 γιατροί και προτείνουμε να αλλάξει έτσι ώστε οι γιατροί να είναι ανάλογοι με τις ανάγκες του νοσοκομείου. Ως εκ τούτου από την στιγμή που δεν δεχόμαστε τις 2 προηγούμενες προϋποθέσεις δεν μπορούμε να δεχτούμε μια πρόταση Δ.Σ. που να τις νομιμοποιεί και οι οποίες είναι άδικες και υποβαθμίζει το Μποδοσάκειο. Καλούμε τους εκπροσώπους των φορέων και της τοπικής κοινωνίας που βρίσκονται στο Δ.Σ. να εκφράσουν την αντίθεση τους και να μη ψηφίσουν την πρόταση γιατί έτσι τη νομιμοποιούν. Όταν μια πόλη διαμαρτύρεται δεν μπορεί ο Δήμος και το Δ.Σ. να νομιμοποιούν τέτοιες αποφάσεις. Εμείς αγωνιζόμαστε βήμα- βήμα ώστε να αλλάξει αυτή η απόφαση και δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά άδικη απόφαση».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Τσότσος δήλωσε με την σειρά του «ήρθαμε σήμερα εδώ από το μεγάλο ενδιαφέρον μας για την υγεία των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Δεν αντιδικούμε με καμιά πόλη ή νοσοκομείο αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η καλυτέρευση της υγείας των πολιτών στην Δυτική Μακεδονία. Αυτό που θέλουμε είναι γίνει σωστή κατανομή για να έχουν οι πολίτες καλύτερη παροχή υγείας. Θα πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό σε όλους ότι το ενδιαφέρον μας είναι μόνο η υγεία των πολιτών».
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος με τη σειρά του δήλωσε «κατανοούμε τις αιτιάσεις των εργαζομένων και την αντίθεση τους στα σχέδια του υπουργείου να υποβαθμίσει για μια ακόμα φορά το Μποδοσάκειο, φέρνοντας το στο σημείο να μη μπορεί να παρέχει υγεία αντάξια των κατοίκων. Ήμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε σε αυτούς, εμείς η ομάδα των 12 και θα υπάρχει και συνέχεια».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Φλώρινας Γιάννης Κιοσσές με την σειρά του δήλωσε « εκπροσωπώντας την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, κυρίως τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Ηλιάδη  και κυρίως τους υπόλοιπους περιφερειακούς συμβούλους, θέλω να μεταφέρω την αντίθεση στις προσπάθειες υποβάθμισης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την στήριξη στην αύξηση των κλινών και των γιατρών.
Θέλω να πω ότι στην ιστορία μένουν αυτοί που στέλνουν κάποιους στο εκτελεστικό αποσπάσιμα και όχι το αποσπάσιμα που εκτελεί».
Τέλος ο Αντώνης Νίκου δήλωσε «η σημερινή μας απόφαση για κατάληψη της αίθουσας όπου θα γινόταν το Δ.Σ. του Μποδοσάκειου με θέμα την αλλαγή του οργανογράμματος είναι λόγω του ενδιαφέροντος μας να μπουν σε άλλη σκέψη και κατεύθυνση το θέμα της υγείας στην περιοχή. Η απόφαση του υπουργείου που είναι προαποφασισμένη και κατευθυνόμενη νομίζω ότι δεν θα βοηθήσει τα θέματα υγείας και θα υποβαθμίσει το Μποδοσάκειο. Η λογική που πρέπει να επικρατήσει είναι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία είναι να εξεταστεί το οργανόγραμμα και να μπει σε ένα πλαίσιο λειτουργικότητας και βελτίωση της υγείας της περιοχής».
Τέλος η υπέρ-διοικήτρια των δύο νοσοκομείων Τάσα Μπούρτσου δήλωσε με την σειρά της «σήμερα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του νοσοκομείου με 3 θέματα στην ημερήσια διάταξη με πιο βασικό την μετατροπή του οργανισμού με βάση τα δεδομένα που έχουν προέλθει από τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις για τον αριθμό των κλινών και των γιατρών σε κάθε νοσοκομείο. Δηλαδή 200 κλίνες εδώ και με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου που έχει 59 εγκεκριμένες θέσεις με αντίστοιχα ΦΕΚ που διαχρονικά έχει αποκτήσει το νοσοκομείο. Οπότε καλούμαστε εμείς σε ένα προσχέδιο της 3ης Υ. ΠΕ. που προτείνει εσωτερικές συνενώσεις και διάφορες κατανομές να τροποποιήσουμε τον οργανισμό του νοσοκομείου με βάση τη δική μας πρόταση. Δηλαδή θα αλλαχθεί έχοντας λάβει όλες τις εισηγήσεις και του επιστημονικού προσωπικού και των διευθυντών (όσων ανταποκρίθηκαν πάντως), αφού γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και με βάση τους στόχους που θέλουμε να πάμε αύριο το νοσοκομείο. Προγραμματίζουμε σε μια μικρή χρονική βάση τηρουμένων των δεδομένων και της δύσκολης κατάστασης της χώρας αλλά και στη πορεία, επειδή είναι ένας δυναμικός οργανισμός του Μποδοσάκειο και εξελίσσεται στην πορεία του χρόνου και έτσι όταν στο μέλλον κατασκευαστεί και η ογκολογική πτέρυγα με 4000 τ.μ. θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές. Αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο θα κάνουμε αυτό που είναι σωστό και θα προτείνει τις δικές της επιλογές για την λειτουργία του Μποδοσάκειου. Καμία θέση του οργανισμού δεν μειώνεται και στους γιατρούς και στο προσωπικό. Από εκεί και πέρα και οι οργανικές θέσεις παραμένουν αλλά και εμείς διαπιστώσαμε το εξής οξύμωρο. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που αφορά τους συντελεστές που καθορίζουν τον αριθμό των οργανικών θέσεων σε ένα νοσοκομείο, το Μποδοσάκειο με τις 250 κλίνες που είχε μέχρι πρόσφατα θα έπρεπε να έχει 330 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Στον οργανισμό όμως είχε 210.
Η σημερινή συγκυρία οδηγεί σε συρρίκνωση οργανισμών. Εδώ όμως παραμένουν ως έχουν. Αυτά  έπρεπε να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια όταν επιτρεπόταν από τις συνθήκες και να είχαν αυξηθεί και ο αριθμός των γιατρών αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων θέσεων. Δυστυχώς αυτά δεν έγιναν και έτσι αυτά που είναι δεδομένα σήμερα είναι ψηφισμένα με ΦΕΚ και με βάση αυτά θα κάνουμε ότι καλύτερο ως διοίκηση για το νοσοκομείο».   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου