Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Το βότανο της καρδιάς: Κράταιγος



Ο κράταιγος είναι ένα θαυμαστό βότανο. Είναι το κατ’ εξοχήν βότανο που βοηθά σε οποιαδήποτε διαταραχή αφορά στην καρδιά. Το ίδιο του το όνομα μας λέει ότι βοηθά να κάνει κραταιά δηλ. δυνατή την καρδιά μας.
Ανήκει στην κατηγορία των βοτάνων που βοηθούν το κυκλοφορικό μας σύστημα. Χρησιμοποιείται ευρέως και στη Δυτική και στην Κινέζικη βοτανολογία. Το όνομα του στην Κινεζική είναι Shan Zha – crataegus pinnatifida.

Στην Δύση χρησιμοποιούν κυρίως τους ανθοφόρους βλαστούς, ενώ στην Κίνα κυρίως τους  καρπούς του.
Ως βότανο έχει μακραίωνη ιστορία. Το χρησιμοποιούσαν πολύ οι γυναίκες θεραπεύτριες κατά τη διάρκεια της εποχής του Μεσαίωνα. Το λουλούδι του είχε υιοθετηθεί από αυτές ως έμβλημα του έργου τους, επειδή σχετίζεται με την καρδιά. Όμως τότε θεωρήθηκαν  μάγισσες λόγω των γνώσεων τους και εκδιώχθηκαν. Δεν υπήρχε θέση γι’ αυτές σε μία ανδροκρατούμενη ιατρική. Το βότανο ξεχάστηκε.
Επανήλθε από τους άνδρες πλέον στο τέλος του 19ου αιώνα, χρησιμοποιούμενο ως τονωτικό της καρδιάς.
Σήμερα αυτό έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά.
Περιέχει φλαβονοειδείς γλυκοσίδες, προκυανιδίνες, σαπωνίνες, τριτερπενοειδή & τανίνες.
Είναι κορυφαίο καρδιοτονωτικό. Δρά στα αγγεία και στο μυοκάρδιο διαστέλλοντας τη στεφανιαία αρτηρία.
Τονώνει τα τοιχώματα των αγγείων και του καρδιακού μυός βελτιώνοντας τη συσταλτικότητα του μυοκαρδίου.
Δίνεται στην αρχική φάση της ανεπάρκειας της καρδιάς και σε ισχαιμία.
Εχει ηρεμιστική δράση η οποία σε συνδυασμό με την αγγειοδιασταλτική μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της υπέρτασης. Υπάρχουν κλινικές δοκιμές που αποδεικνύουν ότι βοηθά όχι μόνο σε ιδιοπαθή υπέρταση αλλά και σε εκείνη που οφείλεται σε αρτηριοσκλήρυνση ή σε νεφρική νόσο.
Αφετέρου η καρδιοτονωτική του δράση βοηθά και στη θεραπεία της υπότασης. Δηλαδή δρα στον οργανισμό μας ανάλογα με τις ανάγκες του.
Η χρήση του βοτάνου επεκτείνεται  στην ταχυκαρδία και στην αρρυθμία. Δηλαδή, εάν κάποιος έχει αίσθημα παλμών,  λαχανιάζει ή έχει ατονία.
Είναι καλό αντιγηριατρικό. Λέγεται βότανο για τη γερασμένη καρδιά.



Η Κινέζικη βοτανολογία υποστηρίζει ότι και τονώνει την καρδιά και δρα ηρεμιστικά σ΄αυτήν καταστέλλοντας τη φωτιά η οποία την ταλαιπωρεί.
Ο κράταιγος έχει τη δυνατότητα –είναι αποδεδειγμένο από εκτεταμένες κλινικές έρευνες – να διαλύει τις αθηρωματικές πλάκες στα αγγεία. (στεφανιαία, αορτή, καρωτίδες, περιφερειακό αγγειακό δίκτυο).
Στην Κίνα το χρησιμοποιούν επίσης για να ανοίξει το γαστρεντερικό κανάλι και να διευκολύνει την πέψη  του φαγητού. Δηλ. πίνεται και σαν χωνευτικό ρόφημα.
Είναι ασφαλέστατο βότανο χωρίς καμμία αντένδειξη.
Οι ανθοφόροι βλαστοί του χρειάζονται ελαφρύ βράσιμο μέχρι 5 λεπτά. Μία δόση  θεωρείται γύρω στα 10 gr. φυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου