Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

«Τουρκικά πλοία άνοιξαν πυρ στην περιοχή του φυσικού αερίου»


Δεκέμβριος 25, 2011. (τουρκική πηγή)

Η ιστοσελίδα της ισραηλινής αντικατασκοπείας υποστήριξε ότι τουρκικά πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ στην ελληνο-κυπριακή περιοχή αναζήτησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Κύπρος  με το Ισραήλ κάνουν έρευνες για φυσικό αέριο.

(τελευταία ενημέρωση:  25 Δεκεμβρίου 16:37 gmt)


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πολεμικά πλοία που ανήκουν στο Ισραήλ στην περιοχή Λεβιάθαν μαζί με τους Έλληνες, στην αποκλειστική ζώνη του οικοπέδου 12- «Αφροτίδη»,    που παραμένουν στην περιοχή  δέχτηκαν  πυρά.

Το περιστατικό δεν αναφέρθηκε

Η ιστοσελίδα του Ισραήλ, αλλά, και οι Ελληνοκύπριοι δεν ανέφεραν τίποτε για το περιστατικό αλλά και οι δύο χώρες ζήτησαν ναυτικές ενισχύσεις.

Ακυρώθηκε η συμφωνία με το Ισραήλ

Για το συμβάν ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Έλληνας ηγέτης αντέδρασε την Παρασκευή  και είπε ότι  ότι αν η Τουρκία με τα πλοία της συνεχίσουν να παίζουν την αστυνομία στην περιοχή, θέτοντας τους Τουρκοκύπριους στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντός τους, τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα για τον τουρκικό πληθυσμό της περιοχής».

Στο μεταξύ το Ισραήλ στις 22 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι ακύρωσε τη συμφωνία για την πώληση ενός στρατιωτικού συστήματος εντοπισμού, αξίας 90 εκατ. δολαρίων, λόγω των γεγονότων που μεσολάβησαν και προειδοποίησε την  Άγκυρα για αντιδράσεις αν τυχόν προβάλει  εμπόδια στην αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ισραηλινή πηγή δεν υπήρξε αντίδραση από το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας.
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου