Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣΤρεις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας ήταν προγραμματισμένες να γίνουν Τρίτη και Τετάρτη (διπλή την Τετάρτη), και έγινε μια τελικά και μάλιστα τελείωσε με μεγάλη ένταση από τους κατοίκους της Μαυροπηγής που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης το λόγο πήρε η δήμαρχος η οποία ζήτησε να συζητηθούν στο συμβούλιο τα θέματα του τεχνικού προγράμματος, του επιχειρησιακού προγράμματος, του στρατηγικού σχεδιασμού και του προϋπολογισμού. Αυτά ήταν να συζητηθούν την Τετάρτη και αυτό γιατί θα έπρεπε να πάει στην Αθήνα για μια συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη το πρωί που ήταν κανονικά να γίνει την Πέμπτη και μετατέθηκε.

Η κ. Στεργίου τόνισε ότι τόσο σημαντικά θέματα δεν γίνεται να συζητηθούν τόσο πρόχειρα ενώ ο κ. Τογρίδης τόνισε ότι έπρεπε να συζητηθεί και το θέμα της Μαυροπηγής (πρώτο θέμα ημερησίας διάταξης στο συμβούλιο της Τρίτης), αφού έχουν έρθει και οι κάτοικοι. Η κ. Βρυζίδου απάντησε πως για αυτό ζήτησε να συζητηθούν γρήγορα τα άλλα θέματα που ανέφερε για να συζητηθεί και αυτό.

Ο κ. Παναγιωτίδης ανέλυσε τον τεχνικό πρόγραμμα λέγοντας πως ανέρχεται στα 22,5 εκ., μειωμένος σε σχέση με πέρσι (35 εκ.), αλλά περισσότερο ρεαλιστικός με βάση τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα. Σε αυτόν τόνισε ότι έχουν ενταχθεί έργα που είχαν ξεκινήσει και ορισμένα για τα οποία έχουν ψηφιστεί οι μελέτες τους.

Στις ενστάσεις ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει όραμα απάντησε τι όραμα να υπάρχει με 600 χιλιάδες και ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο.

Ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν έρθει στο Δήμο 640 χιλιάδες από το 1.800.000 που έχει ζητηθεί και ίσως έρθει ακόμα μια δόση 400 χιλιάδων. Το ποσό όμως είναι πολύ μικρό και ένα ποσό θα δοθεί σε έργα αγροτικής οδοποιίας, Τεχνικά Μικρό-έργα και Παιδικές χαρές (περίπου 500 χιλιάδες) και το υπόλοιπο θα πρέπει να διατεθεί σε κάλυψη χρεών και ότι περισσέψει σε νέα έργα.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Λωτίδης τόνισε ότι δεν θεωρεί σοβαρό το τεχνικό πρόγραμμα, ότι  είναι εκτός πραγματικότητας και ότι θα τον καταψηφίσει η παράταξη του, αφού χρειάζεται σοβαρότερη προσέγγιση για να μην γίνουν προχειροδουλειές.

Ο κ. Σιδηρόπουλος τόνισε ότι αν γίνουν στοχευόμενες παρεμβάσεις και γρήγορη απορρόφηση του πόρου και χρημάτων από το ΕΣΠΑ μπορεί την επόμενη χρονιά να ξεπεράσει το πρόγραμμα και τα 32 εκ.Τελικά το τεχνικό πρόγραμμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Στη συνέχεια η δήμαρχος ανέλυσε το πρόγραμμα δράσης που έχει να κάνει με το τεχνικό πρόγραμμα, το στρατηγικό σχεδιασμό και το προϋπολογισμό αλλά λίγο πριν ολοκληρώσει το ΠΑΜΕ έκανε κατάληψη της αίθουσας διαμαρτυρόμενο για το κλείσιμο των παιδικών σταθμών.

Η κ. Βρυζίδου τόνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση για να γίνει κάτι τέτοιο και ως δήμος θα προσπαθήσει να στηρίξει τόσο τους παιδικούς σταθμούς όσο και τα ΚΑΠΗ για τα οποία υπήρχαν παράπονα ότι έχουν εγκαταλειφθεί.

Ακολούθως ο κ. Τογρίδης πήρε το λόγο και δήλωσε «σαν παράταξη καταψηφίζουμε τόσο το τεχνικό πρόγραμμα όπως είπαμε, όσο και το επιχειρησιακό πρόγραμμα καθώς και το στρατηγικό σχεδιασμό.

Από εκεί και μετά εδώ και ένα χρόνο δείξαμε ανοχή αφού κατανοήσαμε ότι δεν υπήρχαν προγράμματα για να ενταχθούν κάποια έργα.

Κάνετε κάποιες πρόχειρες μελέτες με ότι αυτό συνεπάγετε. Ελπίζετε ότι κάποια έργα θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ αλλά και αυτά θα είναι πολύ απλά και χωρίς σημασία. Αν δεν κάνετε καλές μελέτες, προτάσεις με νέες ιδέες και αντιλήψεις θα δείτε που θα καταλήξει και ο νέος προϋπολογισμός.  Άλλοι δήμοι έχουν μπει σε διάφορα προγράμματα και δείτε τι κάνουν. Ψηφίζουμε με επιφύλαξη το προϋπολογισμό αλλά πλέον μετά από ένα χρόνο η ανοχή τέλος και θα δείτε μια άλλη αντιπολίτευση».

Τελικά το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το πρόγραμμα δράσης ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία (το καταψήφισαν η παράταξη του κ. Λωτίδη και η κ. Στεργίου ενώ η κ. Ανδρονικίδου το ψήφισε με επιφύλαξη), ενώ το προϋπολογισμό που πέρασε και αυτός κατά πλειοψηφία, τον ψήφισαν με επιφύλαξη η παράταξη του κ. Λωτίδη και η κ. Ανδρονικίδου και τον καταψήφισε η κ. Στεργίου.

Ακολούθησαν διάφορα θέμα εκτός ημερησίας διάταξης όπως αναγνώριση κάποιων επιπλέον χρεών του δήμου, χρέη ΑΝΔΕΠ, αίτηση ΔΕΗ για παραχώρηση έκτασης και αποδοχή κάποιων χρημάτων για να ακολουθήσει το θέμα που είχε να κάνει με την οριοθέτηση του χώρου για την μετεγκατάσταση του νέου οικισμού της Μαυροπηγής.

Η δήμαρχος στην εισήγηση της ανέφερε «για το θέμα της Μαυροπηγής έχει παρθεί απόφαση από ανοιχτή συνέλευση για μετεγκατάσταση στο Κουρί και γίνονται και οι σχετικές μελέτες. Σε πολλούς όμως κατοίκους στη συνέχεια δεν άρεσε ότι ο χώρος χωρίζεται σε 2 κομμάτια και έτσι ο πρόεδρος και οι κάτοικοι αναζήτησαν νέο χώρο μεγαλύτερο και ενιαίο χώρο πιο κοντά στην Πτολεμαΐδα. Τέτοιος χώρος στην Πτολεμαΐδα η οποία δεν έχει και μεγάλες περιοχές δεν υπάρχει αφού και το ζήτημα ότι όλοι έπρεπε να έχουν και ένα οικόπεδο ήταν περιοριστικός παράγοντας. 

Η δημοτική αρχή έχει διερευνήσει το θέμα διεξοδικά αφού κατανοεί ότι έχετε δώσει πολλά στο τόπο αλλά οι καταστάσεις σας αναγκάζουν να φύγετε και μάλιστα άμεσα και αυτό το αναγνωρίζουμε.

Οι εξελίξεις έχουν τρέξει πολύ γρήγορα και αυτό οφείλεται και σε δικές μας ενέργειες και μάλιστα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε. Κάποια σπίτια έχουν αποζημιωθεί και ευελπιστούμε σύντομα να γίνει το ίδιο και για τα άλλα.

Έχετε ζητήσει χώρο στη περιοχή του στρατοπέδου αλλά εδώ θέλω να τονίσω τα εξής. Ο χώρος ανήκε στο υπουργείο άμυνας και ένα μέρος το έχει παραχωρήσει στο Δήμο για να γίνουν χώροι πράσινου και γήπεδα.

Στείλαμε επιστολή στο υπουργείο άμυνας το οποίο μας απάντησε ότι ο δήμος έχει συμφωνήσει για αξιοποίηση 43 στρεμμάτων, το ανατολικό τμήμα να πολεοδομηθεί για τις ανάγκες του υπουργείου και το Δυτικό να αξιοποιηθεί υπέρ του Δήμου.

Το υπουργείο τέλος καταλήγει πως συμφωνεί να παραχωρηθεί η έκταση στο δήμο αρκεί να του δοθεί ανάλογη έκτασης ίσης αξίας».

Πρέπει να τονιστεί πως σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας από την κ. Βρυζίδου υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από τους κατοίκους ενώ η δήμαρχος συνέχισε λέγοντας «συμφωνούμε με την πρόταση του υπουργείου αλλά θα υπάρξει πρόβλημα αν αυτό ζητήσει έκτασης ίσης αξίας και όχι μόνο ίσης έκτασης. Δήμος και ΔΕΗ πρέπει από κοινού να βρουν ένα χώρο για να αποδοθεί στο υπουργείο.

Αν μας ζητήσουν ενιαία έκταση ίσης αξίας θα έχουμε πρόβλημα. Μπορούμε όμως να τους δώσουμε 100 στρέμματα στο Κουρί όπου γίνονται και έργα υποδομής και ρυμοτόμησης αλλά υπάρχουν και μελέτες».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος της Μαυροπηγής Αναστάσιος Εμμανουήλ που δήλωσε «έχουν γίνει κακοί χειρισμοί και για αυτό έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως αν από τα 296 στρέμματα αφαιρέσουμε τα 43 μας μένουν μόνο 100.

Με δικές μας εκτιμήσεις θα χρειαστούμε 400 οικόπεδα 350 τετραγωνικών μέτρων το καθένα και για να γίνει θέλει πολιτική βούληση. Αν πάει το χωριό μας στο στρατόπεδο θα υπάρχει οικονομική ανάσα και για την πόλη.

Η έκταση επαρκεί, φυσικά θα υπάρχουν και προβλήματα αλλά χρειάζεται θέληση. Δεν μπορεί από το υπουργείο να μας λένε ότι αν παρθεί απόφαση να πάει το χωριό εκεί θα τρέξουν πολύ γρήγορα οι εξελίξεις και εδώ να μην κάνουμε κάτι».

Ακολούθως μίλησε ο πρώην πρόεδρος του χωριού Αντώνης Μπάρμπας που τόνισε «η ζωή του χωριού τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει λόγω της ΔΕΗ και πρέπει να παρθεί μια άμεση απόφαση. Αφού υπάρχει απόφαση για να πάμε στο Κουρί να πάμε εκεί. Θα πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση αν τελικά δεν προχωρήσει το θέμα του στρατοπέδου».

Η δήμαρχος απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Εμμανουήλ τόνισε ότι ο αξιοποιήσιμος χώρος εντάξει μπορεί να μην είναι 100 στρέμματα αλλά 150. Δεν θέλουμε να ήμαστε και να ακουγόμαστε ευχάριστοι. Θέλουμε να γίνει το χωριό και φυσικά πρέπει να το φροντίσουμε εμείς.

Στο συμβούλιο παραβρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Νίκου που δήλωσε «πρέπει να παρθεί μια άμεση απόφαση για την Μαυροπηγή. Το πρόβλημα είναι άμεσο και κάνω έκκληση ότι είναι να γίνει να γίνει γρήγορα».

Η κ. Βρυζίδου κλείνοντας πρότεινε να εξουσιοδοτηθεί μαζί με το πρόεδρο του χωριού να υποδείξω στο υπουργείο το χώρο στο Κουρί και αν δεχθεί να προχωρήσουμε.

Τέλος το λόγο πήρε ο κ. Λωτίδης που ανέφερε τα εξής «η κατάσταση είναι έκτακτης ανάγκης αφού η ΔΕΗ έκανε την παραμονή των κατοίκων απαγορευτική. Πρέπει να τρέξουν οι εξελίξεις.

Το στρατόπεδο εδώ και χρόνια είναι αντικείμενο του πόθου για το Δήμο και τη κοινωνία και τον διεκδικούσε.

Το 2003 ήμουν στο υπουργείο Άμυνας και εξέφρασα την πολιτική βούληση να παραχωρηθεί στο δήμο όπως και άλλα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε άλλες πόλεις.

Το νομικό πλαίσιο όμως έλεγε ότι έπρεπε να γίνει πολεοδόμηση ενός ορισμένου χώρου και να παραχωρηθεί στη συνέχεια στο υπουργείο. Αυτός ήταν και ο μοναδικός όρος.

Έπρεπε άρα να τρέξουν οι εξελίξεις αλλά αυτές ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση σε αντίθεση με την Κοζάνη. Έτσι τώρα πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η μετακίνηση σας σίγουρα θα δώσει ώθηση στη πόλη.

Όλα αυτά πρέπει να τρέξουν άμεσα και να παρθεί άμεσα απόφαση. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να πιέσουμε για άμεση λύση. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να συναντηθούν με το υπουργείο για άμεση λύση».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Στεργίου που τόνισε στους κατοίκους ότι έχουν δίκιο που θέλουν να πάμε στο στρατόπεδο και πρέπει να το υποστηρίξουν. Ακολούθως ο Απόστολος Καλαϊτζόπουλος πήρε το λόγο λέγοντας πως δεν πρέπει να ακούνε αυτούς που τους χαϊδεύουν τα αυτιά και κάπου εκεί υπήρχε έντονη αντίδραση από τους κατοίκους και λεκτικές αντεγκλήσεις.

Πολλοί μάλιστα έκλεισαν την πόρτα μη αφήνοντας την δήμαρχο να φύγει αλλά τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων η πόρτα άνοιξε και η κ. Βρυζίδου αποχώρησε.

Η ένταση ήταν πάντως έντονη με τους κατοίκους να θεωρούν ότι η δημοτική αρχή δεν τους προστάτεψε και δεν υποστηρίζει το αίτημα τους.

 Υπογράφει το κείμενο: Θεόφιλος Ηλιάδης


 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Εικονίδιο ειδοποίησης
Θα πρέπει να έχετε το Adobe Flash Player για να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο.
Κάντε λήψη του από την Adobe.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου