Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Νέα δεδομένα στο χώρο του Ζαχαρώδη Διαβήτη

Νέα δεδομένα στο χώρο του Ζαχαρώδη ΔιαβήτηΤις τελευταίες ανακαλύψεις στον τομέα του ζαχαρώδη διαβήτη επισήμαναν ο επίκουρος καθηγητής του ΑΤΕΙΘ, Κυριάκος Καζάκος, και ο παθολόγος διαβητολόγος Εμμανουήλ Πάγκαλος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με αφορμή το 25ο ετήσιο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί από 10-12 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Χάρη σ’ ένα νέο φάρμακο που θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας από το νέο έτος, όσοι πάσχουν από διαβήτη θα μπορούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους με μία ένεση την εβδομάδα. Η δραστική ουσία του φαρμάκου ονομάζεται εξενατίδη και ανήκει στην κατηγορία των ινκρετινομιμητικών.
Επίσης σε φάση κλινικών δοκιμών βρίσκεται η εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος. Πρόκειται για μια συσκευή η οποία θα είναι είτε φορητή είτε εμφυτεύσιμη και θα ρυθμίζει το σάκχαρο του διαβητικού 24 ώρες το 24ωρο.
Ο αριθμός των διαβητικών υπολογίζεται γύρω στις 800.000 ενώ παγκόσμια φτάνει τα 280.000.000 με συνεχώς αυξητικές τάσεις λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού.
Ο διαβήτης χωρίζεται σε διαβήτη τύπου 1, για τον οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος και σε διαβήτη τύπου 2, από τον οποίο πάσχει το 90% των διαβητικών και για τον οποίο είναι πολύ σημαντική η πρόληψη κυρίως στα άτομα με κληρονομικό ιστορικό παχυσαρκία και ηλικία άνω των 45 ετών. Η συχνή σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμη και ν’ αποτρέψουν την εμφάνιση του διαβήτη.
Παράλληλα με το συνέδριο, η ΔΕΒΕ διοργανώνει στις 13 Νοεμβρίου (10:30-14:00) στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς  ημερίδα για το κοινό με θέμα ‘’ Νεότερα Δεδομένα στο χώρο του Ζαχαρώδη Διαβήτη’’, ενώ στις 11 Νοέμβρη (11:00-16:00),στην Πλατεία Αριστοτέλους θα λειτουργήσει περίπτερο όπου θα πραγματοποιηθούν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου από φοιτητές της ιατρικής του ΑΠΘ και της νοσηλευτικής του ΑΤΕΙΘ.
http://briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου