Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Δεν υπάρχει σάλιο! Υπάρχουν όμως λεφτά για να πληρώνουμε 1.150 ευρώ τη διανυκτέρευση των υπουργών!

imageΜε έκπληξη -και ίσως και με οργή- διαβάσαμε στον Τύπο (δείτε σχετικό link) ότι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Απασχόλησης, δαπάνησε το ποσό των 16.014,39 ευρώ για υπηρεσιακό ταξίδι του κ. Ανδρέα Λοβέρδου και δύο συνεργατών του στο Rio de Janeiro, για τη συμμετοχή τους σε διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
 
Και βέβαια πρέπει η χώρα να συμμετέχει στις συναντήσεις των διεθνών οργανισμών και να διατηρεί υψηλή και θετική την παρουσία της στους οργανισμούς αυτούς. Όμως, οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συναντήσεις αυτές, θα πρέπει να έχουν και την επίγνωση της κατάστασης και των δυνατοτήτων της χώρας.

Οι δαπάνες τις οποίες καλείται σήμερα να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, με κανένα τρόπο δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Ας υποθέσουμε ότι, το κύρος του αξιώματος, επιβάλλει στον Υπουργό Υγείας να ταξιδεύει στην πρώτη θέση των αεροπλάνων. Στην περίπτωση αυτή αποδεχόμαστε την υψηλή τιμή που το εισιτήριο της α’ θέσης κοστίζει (6.972,13 ευρώ).
Ας υποθέσουμε ότι, επίσης το κύριος του αξιώματος, επιβάλλει στον Υπουργό να διαμένει σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Δε μπορούμε όμως να δεχθούμε ότι δε μπορούσε να εξευρεθεί ξενοδοχείο το οποίο χρεώνει τα (lux) δωμάτιά του, λιγότερο από τα 1.150 ευρώ (ανά δωμάτιο) που οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν την κάθε διανυκτέρευση του κ. Υπουργού και των συνεργατών του.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση, δε μπορούμε να αποδεχθούμε ότι ο Υπουργός, ο οποίος εισπράττει βουλευτική αποζημίωση και υπουργικό μισθό, θα πρέπει να εισπράξει και “ημερήσια αποζημίωση”, η οποία μάλιστα φθάνει στο ποσό των 700 ευρώ, δηλαδή όσο περίπου και έναν μηνιαίο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Παρακαλούμε, μη μας κατηγορήσετε ότι είμαστε “λαϊκιστές” και ότι προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε. Απλά ζητούμε την κοινή λογική και λίγη σεμνότητα. Ιδιαίτερα από έναν Υπουργό ο οποίος, ήδη από τις αρχές της κρίσης μας δήλωνε ότι “δεν υπάρχει σάλιο”, ή ο οποίος ετοιμάζεται να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο ενός σοσιαλιστικού κόμματος.

Θέλοντας να δείξουμε ότι, όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες έχουμε το δικαίωμα της διαμαρτυρίας σ’ αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, αποστείλαμε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Θα αναμένουμε την απάντησή του.
Δείτε το κείμενο της επιστολής:  (Δείτε την επιστολή σε μορφή PDF)

(Στο τέλος του κειμένου, δείτε σημείωση που αφορά σε απάντηση του γραφείου του κ. Λοβέρδου, η οποία μας δόθηκε μετά την επίδοση της επιστολής μας)


Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
(Αρ. Αποφ. Πρωτοδικείου Αθηνών: 556/2011)
Μνησικλέους 2, 10556 Αθήνα, τηλ: 2103242032,
Μέλος του Taxpayers Association of Europe
www.forologoumenos.gr

Προς:
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργό, κ. Ανδρέα Λοβέρδο
ΑΠ 48/28-11-2011
Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2011

Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε σχετικά με τη μετάβασή σας στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, κατά το διάστημα από 19 έως 21 Οκτωβρίου, για να συμμετάσχετε σε συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από την ανάλυση των δαπανών, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο σύστημα “Διαύγεια”, προκύπτει ότι:
- Σας εγκρίθηκε ποσό 700 ευρώ ως ημερήσια αποζημίωση.
- Το κόστος του αεροπορικού σας εισιτηρίου έφθασε στα 6.972,13 ευρώ.
- Το κόστος της διανυκτέρευσής σας έφθασε στα 1.150 ευρώ.

Αντίστοιχα ποσά εγκρίθηκαν και για τους Κ. Κουτσουρελάκη και Β. Χρήστου, που σας συνόδευσαν στην αποστολή σας.

Όπως αντιλαμβάνεστε κύριε Υπουργέ, οι δαπάνες αυτές προκαλούν το αίσθημα του λαού, ενώ βασανίζουν ακόμη περισσότερο τα πενιχρά οικονομικά του Κράτους μας, μία κατάσταση την οποία άλλωστε και εσείς έχετε πολλές φορές επιβεβαιώσει δημοσίως.

Είναι απαράδεκτο να λαμβάνετε “ημερήσια αποζημίωση” για υπηρεσιακό σας ταξίδι και μάλιστα αυτή να φθάνει στο ποσό των 700 ευρώ ημερησίως, όσος δηλαδή είναι ένας μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Από την άλλη πλευρά, είναι εξωφρενικό να διαθέτει το Κράτος μας (τη στιγμή μάλιστα που “δεν υπάρχει σάλιο” και που αυτό έχει πτωχεύσει) το ποσό των 1.150 ευρώ για κόστος διανυκτέρευσης, οποιουδήποτε αξιωματούχου του.
Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, έχετε ποτέ καταβάλει, εσείς ως ιδιώτης, το ποσό των 1.150 ευρώ ως κόστος διανυκτέρευσης σε κάποιο από τα ιδιωτικά σας ταξίδια; Άλλωστε, από έρευνα που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώθηκε ότι, στη συγκεκριμένη πόλη, υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία (με διαβάθμιση 5 αστέρων ή Lux), με κόστος που δεν ξεπερνά τα 350 - 400 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να αποποιηθείτε του ποσού της ημερήσιας αποζημίωσης που σας εγκρίθηκε και να συμβουλέψετε τους συνεργάτες σας να κάνουν το ίδιο. Αυτό θα αποτελέσει μία ελάχιστη αναγνώριση του λάθους στο οποίο υποπέσατε και θα συντελέσει σε μία μερική αποκατάστασή σας.

Σε περίπτωση που επιμείνετε στην είσπραξή του, ο Σύλλογός μας θα σας χαρακτηρίσει ως “μη φίλο των φορολογούμενων” θα διατηρήσει το χαρακτηρισμό αυτό μόνιμα και θα υπενθυμίζει τη στάση σας στους εκλογείς σας.

Παράλληλα, σας γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογός μας θα υποβάλει πρόταση προς το Υπουργείο των Οικονομικών για την αναθεώρηση των κανονισμών που ισχύουν στις περιπτώσεις υπηρεσιακών ταξιδιών των διαφόρων αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων και τον προσδιορισμό ανωτάτου ύψους δαπανών που θα επιτρέπεται να καλύπτονται από τα χρήματα του Δημοσίου.

Ελπίζουμε στην εκ μέρους σας θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας και σας παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας για την όποια απόφασή σας.


Με τιμή,

Γιάννης Σιάτρας        Χρήστος Μπαβέλης
Πρόεδρος Δ.Σ.            Γενικός Γραμματέας

Σημείωση: Στις 5:45 μμ, περίπου τρεις ώρες μετά από την κατάθεση της επιστολής στο γραφείο του κ. Λοβέρδου, συνεργάτης του κ. Υπουργού επικοινώνησε μαζί μας και μας ανέφερε τη δική τους εκδοχή για το ζήτημα. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το κόστος του ξενοδοχείου δεν αφορά σε μία μόνο διανυκτέρευση, αλλά σε περισσότερες. Μας υποσχέθηκε δε ότι, είτε σήμερα, είτε αύριο, θα μας έστελνε έγγραφη απάντηση είτε σήμερα στο fax.
Χαιρόμαστε για την άμεση επικοινωνία των συνεργατών του κ. Λοβέρδου. Μόλις λάβουμε την απάντηση, θα σας τη γνωστοποιήσουμε, μαζί με το σχολιασμό μας.


(Δείτε την ανάλυση δαπανών, όπως αναρτήθηκε στο "Διαύγεια")


http://www.forologoumenos.gr/permalink/12644.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου